Annonce
KLUMME

Mai & Rådhuset: To borgmestre råber nej tak til støvet vanetænkning

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Smag lidt på ordet ”hackathon” – og nej, det er ikke en traditionel ret fra Skotland. Derimod er det et udtryk for, når skarpe hoveder sætter sig sammen og opfinder nye løsninger på de problemer, vi står overfor både i erhvervslivet og i den offentlige sektor.

At bygge bro mellem erhvervsliv og resten af byen på en ny måde uden langsomt arbejdende og støvede kommissioner står centralt for socialborgmester Mia Nyegaard (R), når hun ser frem mod den nye valgperiode.

Mia Nyegaard er ikke den store tilhænger af støtteordninger til erhvervslivet der breder sig med knopskydning og trækker et spor af kontrol og administrativt bøvl efter sig.

Annonce

Tænk blot på de virksomheder der har modtaget hjælpepakker under coronakrisen. I sig selv et godt initiativ der dog nu rammes af så komplicerede regler, at frisøren der først fik en håndsrækning, nu skal bruge dyre revisortimer på at undgå et krav om tilbagebetaling.

Derimod er socialborgmesteren klar til at kaste gode kommunale kroner efter iværksætterne på én klar betingelse: Kommunen og byen skal have noget den anden vej. Modydelsen kan være, at kommunen kan købe iværksætternes ideer eller produkter til en billigere pris, end resten af verden må betale.

Mia Nyegaard bringer sine personlige erfaringer som iværksætter med ind på rådhuset og understreger, at betydelig grad af frihed og tiltro til virksomhederne er det afgørende for, at idéerne blomstrer i København.

Tilbage står, at der er udvalg og organisationer nok i København der fra hver deres lille fyrtårn skal vise en ny kurs for byen, og kommunens erhvervsråd samler velmenende forretningsfolk omkring et mødebord på rådhuset, uden at den aktivitet sætter sig afgørende spor i byen.

Ikke mindst beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) trækker i samme retning med at finde nye løsninger der kan skabe flere jobs i København.

Væk er ideerne om, at kommunen stort set skal drive virksomhederne selv eller i øvrigt opbygge flere udvalg med masser af Djøf-arbejdskraft i sekretariaterne på rådhuset.

Cecilia Lonning-Skovgaard har sat fokus på iværksætteri, digitalisering og en smidig arbejdsform med rådhuset der ikke kvæler de ofte noget friske ideer i deres spæde start. Venstres borgmester får sin inspiration fra næsten daglige møder med de københavnske virksomheder store som små.


København er ikke længere en produktionsby. Men byen kan heller ikke leve af servicefag alene.

Carsten Mai


Udfordringerne for de to borgmestre er, at organisationerne i København, og det gælder både arbejdsgivere og fagforbund, ofte hænger fast i et mudder af gammelkendte løsninger og vaner.

København er ikke længere en produktionsby. Men byen kan heller ikke leve af servicefag alene. Der skal fortsat produceres i København men ikke længere skibe og store maskiner.

Derimod skal der fut i produktionen af ideer, der kan løfte os op fra det onde coronaår og skabe nyt liv og bedre velstand.

De to borgmestre har fokus på fremtiden. Spørgsmålet er, om de øvrige partier vil lege med.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce