Annonce
København

Mangel på arbejdskraft rammer Vesterbros byliv

At servere mad for gæsterne er normalt ikke en del af hotelmanager Martin Elkjærs daglige opgaver på Plaza Hotel. Foto: Mynthe Villadsen
Det er svært at skaffe nok personale til byens barer, restauranter og cafeer, og det betyder blandt andet, at flere steder på Vesterbro ikke kan hold åbent som ønsket. Og på Plaza Hotel må hotelmanageren tage tjansen som tjener.

Manglen på arbejdskraft begynder for alvor at sætte sine spor i bylivet på Vesterbro. Barer, cafeer, natklubber og restauranter har så svært ved at finde personale, at flere begynder at begrænse deres åbningstid ved eksempelvis at holde lukket en eller flere dage om ugen.

Nogle må endda opgive at lukke gæsterne ind.

- Vi er desværre blevet nødt til at lukke Holly for en stund grundet personalemangel. Vi håber at vende tilbage igen i løbet af efteråret, skrev restaurant Holly på Instagram 8. oktober, blot en måned efter restauranten åbnede på Vesterbrogade.

Annonce

Restaurant Angelini, der for et par uger siden åbnede i Plaza Hotel, har ikke kunnet skaffe nok tjenere til at servere maden for gæsterne. Her må hotelmanagerne, der normalt bruger arbejdstiden på at holde styr på driften af hotellet, ud på gulvet og servere pasta carbonara og andet fra menuen for gæsterne.

- Jeg synes, det er meget hyggeligt, men tiden er ikke ligefrem til det, det er nogle lange dage. Vi har søgt og søgt og søgt, men det er svært at få ansat nogen, siger hotelmanager Martin Elkjær.

Holder lukket flere dage

Han fortæller, at de har slået jobopslag op alle steder, brugt Jobnet, været i kontakt med borgerservice, og at de deltager på forskellige jobmesser, men det har altså ikke resulteret i, at vagtplanen kan dækkes ind.

- Vi har receptionsafløsere, der har taget nogle tjenervagter, og vi har også bartjenere, der kan tage lidt vagter, fortæller Martin Elkjær.

Angelini har åbent tirsdag til fredag til aftensmad. Hvis der havde været muligt at ansætte flere tjenere, ville åbningstiden have været mandag til lørdag - altså to dage mere om ugen.

- Og så ville vi nok tage frokost med til foråret. Der regner vi da helt klart stadig med. Men når man snakker med folk i branchen, ser det rigtig hårdt ud med at finde folk lige nu. Det er klart, for branchen har været lukket ned i 18 måneder, og folk gider ikke gå hjemme i 18 måneder, det gider jeg da heler ikke selv, så selvfølgelig har man taget job, der hvor man kunne få job, siger Martin Elkjær.

Annonce

Turisterne vil til Vesterbro

Personalemangel i restaurationsbranchen er ikke noget nyt, den var der også før corona. Men nedlukningen har gjort det værre, fortæller Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi hos Horesta.

- Det er desværre ikke kun på Vesterbro, det ser sådan ud, det gør det særligt i hovedstadsområdet, men det er noget vi ser på landsplan. Der er mangel på arbejdskraft, og corona har gjort det endnu værre, fordi mange af dem, der har været ansat i vores erhverv, blandt andet udenlandske studerende og anden udenlands arbejdskraft, rejste hjem under corona og er ikke vendt tilbage i samme grad, siger Annette Hyldebrandt.

Hun påpeger, at netop denne branche blev særligt hårdt ramt i København under corona, da turisterne ikke kom til byen, og danskerne holdt deres ferie andre steder i landet end i København.

- Efterspørgslen efter at gå ud at spise og sove på hotel er faktisk kommet op i gear igen. Og det er dybt ulykkeligt, at man så ikke kan levere den service, man gerne vil, fordi man mangler hænderne til det, siger Annette Hyldebrandt.

Bylivet er en stor del af Vesterbros kulturliv, og derfor vil det også få stor betydning ikke bare for de erhvervsdrivende, men også for de lokale, hvor besøg hos den lokale café, restaurant eller bar er en del af hverdagslivet.

Det er også vigtigt med et velfungerende byliv, når turisterne skal lokkes tilbage til København, og her kan Vesterbro noget særligt.

- Vi har nogle bydele som er superfede, der er blandt andet Vesterbro og Nørrebro, som virkelig trækker rigtig mange til af de lokale til, og det er det, turister rigtig gerne vil opleve, når de kommer hertil. Det københavnerhverdagen med de cool og fede steder, siger Annette Hyldebrandt.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Øjenvidne

Mille gik forbi gerningsstedet fem minutter efter drabet: Det er meget bekymrende

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Skuddrama

Skuddrama på Sorgenfrigade: Erhvervsdrivende skræmt fra vid og sans

Skuddrab

Hemmeligt møde førte til drabet i Sorgenfrigade: Sådan er bande-situationen lige nu

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Rigshospitalet

Signe mangler fire kollegaer: Rigshospitalet aflyser hjerteoperationer på grund af mangel på sygeplejersker

Byfornyelse

Sebastian er frustreret: Rantzausgade har fået en fed fuck-finger i julegave

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Trafik

Jens turde ikke krydse perron: Retter kritik af DSB

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Ballade i nattelivet

Heste og flere betjente på gaden: Politiet styrker indsatsen i nattelivet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

112

Hunde gik til angreb: Fem gymnasieelever på hospitalet

Annonce