Annonce
Byudvikling

Mark får det fysisk dårligt af bygge-larmen om natten: Kommunen afviser at gøre brug af mulig løsning

Bygningen, der huser Café Castro på Nørrebrogade, er blevet fjernet, og skal i stedet erstattes af en ny og højere bygning. Noget af byggeriet kræver, at Nørrebrogade er lukket af, og derfor foregår det om natten til stor gene for naboerne. Foto: Rebecca Veinø
Der bliver bygget i stor stil på Nørrebrogade over for Den Røde Plads. Noget af arbejdet foregår om natten, og det stjæler Marks nattesøvn. En lukning af Nørrebrogade kunne løse problemet, men det vil kommunen ikke være med til.

Klonk, klonk, klonk.

Ovenstående er et sølle forsøg på at beskrive den indtrængende lyd, det er, når spuns bliver banket i jorden i forbindelse med et nyt byggeri.

Sådan lød det også på Nørrebrogade lige over for Den Røde Plads, hvor en ny bygning skal erstatte den gamle, der blandt andre husede Café Castro.

Annonce

Mark Wilkinson er nabo til byggeriet. Og han husker tydeligt spuns-arbejdet, som han kalder for "tortur-lignende tilstande".

Den del af arbejdet foregik i begyndelsen af året, og det viste sig kun at være starten på Marks problemer.

Bygherre har nemlig også fået dispensation til at arbejde om natten. Dog ikke med spuns-arbejde, men larmen går stadig lige ind i de omkringliggende lejligheder.

- Vi er flere, der har slæbt madrasser ind i køkkenet ud mod Den Røde Plads. Andre er ikke så heldige at have den mulighed, så de må bare ligge søvnløse, siger Mark Wilkinson.

Årsagen til alt det spektakel, der holder Mark og naboerne vågne om natten, er, at der skal trækkes fjernvarme til den nye bygning. Tilslutningen til den kommer ovre fra Bragesgade på den anden side af Nørrebrogade.

Derfor er de nødt til at arbejde på tværs af Nørrebrogade.

Et arbejde, der kræver, at gaden bliver spærret af.

Kommunen har givet bygherre dispensation til i nogle perioder at arbejde om natten, så byggeriet generer trafikken og fremkommeligheden mindst muligt.

Byen skal kunne fungere

Mark Wilkinson undrer sig over, at kommunen ikke vil spærre Nørrebrogade af i dagtimerne i stedet for, så beboerne kan få deres nattesøvn.

- De kan godt afspærre den til Distortion og Marathon. Hvorfor kan de så ikke gøre det nu?, spørger han.

Det vil Jane Snog gerne svare på. Hun er områdechef i Københavns teknik- og miljøforvaltning.

- Vi lukker ikke så stor en gade. De eneste tilfælde, hvor i har gjort det, er Distortion, Bilfri Søndag og så løb, siger hun og fortsætter:

- Vi tager hensyn til beboerne ved at begrænse de perioder, hvor det her arbejde kan foregå om natten. Mange arbejder hjemme og mærker endnu kraftigere byggerier i byen. Det er vi opmælrksomme på, men vi er også i en storby, og der er jo byggerier. Det kan vi ikke ændre på, siger hun.

Ifølge områdechefen er det normalt, at byggerier får dispensation til at arbejde om natten, så man kan sikre fremkommeligheden på større veje.

- Selvom flere arbejder hjemme, så er der meget trafik, og det er vigtigt, at byen kan fungere. Vi kan ikke sætte alt i stå, siger Jane Snog.

Annonce

Er det gratis at stjæle nattesøvn?

Da arbejdet med metroen skulle udføres over hele København måtte metroselskabet udbetale kompensation til nogle af de naboer, der bliver mest generet af larmen.

En slags plaster på såret. Mark Wilkinson vil helst have sin nattesøvn, men han forstår ikke, hvorfor han og de andre ikke bliver kompenseret for deres gener.

- Jeg synes ikke, de skal kunne gøre det her, uden at det koster dem noget. Det kan ikke være rigtigt, at de bare kan fortsætte, mens vi bliver langsomt sindssyge, siger han.

Men kompensation kan da ikke bliver tale om, lyder det fra Jane Snog.

- Det her er ikke usædvanligt arbejde. Metroarbejdet var noget helt andet. Det var en helt anden skala, siger hun og forklarer, at det er miljøbeskyttelsesloven, der er gældende på området, og den giver ikke kommunen mulighed for at give kompensation. Da der blev givet kompensation i forbindelse med metrobyggeriet, skete det ud for en særlov, som Folketinget vedtog.

Dispensationen til natarbejdet går frem til 28. maj i år. Og kommunen forventer også, at der vil komme en periode med natarbejde til næste år.

Dispensationen giver ret til at udføre arbejde fra søndag klokken 20 til fredag klokken 6.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ingen sankthans i Frederiksberg Have

Annonce