Annonce
miljø

Megaprojekt skal sikre rent badevand i fremtiden

En sommerdag ved Amager Strandpark, fredag den 7. august 2020. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Stort projekt skal bidrage til, at der sendes mindre spildevand ud i Øresund, uden at det har været igennem alle rensetrin, oplyser biofos.

"Røde badeflag i havnebade", "Efter udslip af kloakvand i København - Badning frarådes", "Op mod otte millioner liter lortevand flød ud blandt intetanende badegæster".

Sådan har overskrifterne på tværs af medierne klinget gennem hele sommeren. Og det er efterhånden blevet en kendt historie, at badevandet i og omkring København er af svingende kvalitet.

Ofte lyder baggrunden, at det er overløb fra kloakker efter voldsom regn eller mere uheldige udslip fra renseanlæg, der er skyld i de mange dage, hvor de vandglade har måtte søge væk fra København for at få en dukkert.

Annonce

Nu opruster BIOFOS deres rensningsanlæg i vandkvalitetens navn, oplyser de i en pressemeddelelse.

Torsdag 9. september underskriver kontrakten på et stort projekt på Danmarks største renseanlæg, Renseanlæg Lynetten, som skal bidrage til, at der sendes mindre spildevand ud i Øresund, uden at have været igennem alle rensetrin.

Projektet er en del af en større udbygning frem til 2027 for over 1 milliard kroner, og i 2023 vil de første effekter være at mærke, skriver de i pressemeddelelsen.

Projektet går i al sin enkelthed ud på, at der fremover vil blive tilført luft ind i bunden af BIOFOS’ luftningstanke, som er et stort bassin, hvor en del af renseprocessen foregår. I dag føres luften ind i toppen af luftningstankene.

- Formålet med projektet er at give plads til, at der kan blive renset mere spildevand på kortere tid. Det gør vi ved at speede renseprocessen op - uden at gå på kompromis med rensekvaliteten selvfølgelig. Det er godt for badevandskvaliteten, fordi det gør, at vi kan rense mere vand. Vi forventer, at projektet vil bidrage til, at bypass (spildevand, som kun har været igennem den første del af renseprocessen, hvor større ting som toiletpapir, sorteres fra) - reduceres med hele 80-90% indenfor ganske kort tid, fortæller anlægschef i BIOFOS, Jan Henriksen.

der kan blive renset mere spildevand på kortere tid. Det gør vi ved at speede renseprocessen op - uden at gå på kompromis med rensekvaliteten selvfølgelig.

Jan Henriksen, Anlægschef i BIOFOS

Det første delprojekt går under navnet ”bundbeluftningsprojektet” og er mellem BIOFOS og teknik- og entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg A/S

Større by, mere spildevand

Når hovedstadsområdet vokser og stadig flere boligbyggerier popper op, stiger antallet af toiletbesøg naturligvis også. Det er uundgåeligt, og de mange toiletbesøg vil belaste kloaksystemet og renseanlæggene. Og det samme gør de kraftige regnskyl.

For at sikre, at renseanlæggene også i fremtiden kan følge med de store vandmængder, er der igangsat et udbygningsprojekt af BIOFOS’ renseanlæg hvor i alt fem initiativer i projektet skal sikre, at spildevandet kan renses frem til 2045, skriver BIOFOS i pressemeddelelsen.

- Udbygningsprojektet er et vigtigt skridt i den rigtige retning for at sikre, at vi fremover kan bevare den kvalitet af vand, som vi er vant til. Det er til glæde for både borgere i hovedstadsområdet og livet i havet, siger formand for BIOFOS’ bestyrelse, Susanne Juhl.

Målet er, at udledning af kvælstof skal reduceres med op til 200 tons årligt. Urin, afføring og industri efterlader nemlig næringsstoffet kvælstof i vandet, hvilket kan føre til kraftig algeopblomstring og iltsvind og i værste fald fiskedød.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce