Annonce
Udland

Merkel har lykønsket SPD's Olaf Scholz med valgsejr

I henhold til Tysklands forfatning slutter en regerings embedsperiode automatisk, når det nyvalgte parlament holder den første samling. Dette ventes at ske den 26. oktober, men ingen ved endnu, hvilken regering der kommer. Foto: Michael Probst/Ritzau Scanpix
CDU's Armin Laschet ønsker fortsat at danne den næste regering, men har lykønsket sin rival fra SPD i et brev.

Tysklands afgående forbundskansler, Angela Merkel, har lykønsket finansminister Olaf Scholz fra de rivaliserende socialdemokrater i SPD med hans valgsejr.

Merkels aftager i CDU, Armin Laschet, som stadig ønsker at danne den næste regering, er blevet kritiseret for, at han ikke offentligt har lykønsket Scholz med dennes valgsejr. Men Laschet har ifølge en talsmand personligt lykønsket Scholz i et brev. Det skriver dpa.

Merkels talsmand, Steffen Seibert, siger i Berlin onsdag, at alting foregår, som det skal på basis af forfatningen og den naturlige demokratiske proces efter valget.

Annonce

- Forbundskansleren og ministeren gør deres arbejde, indtil en ny regering kan overtage, siger Seibert.

I henhold til forfatningen slutter en regerings embedsperiode automatisk, når det nyvalgte parlament holder den første samling. Dette ventes at ske den 26. oktober.

Socialdemokraterne i SPD vandt søndagens valg til Forbundsdagen med 25,7 procent af stemmerne foran de konservative søsterpartier CDU/CSU, der fik 24,1 procent.

I forhold til det forrige valg i 2017 gik SPD frem med omkring fem procentpoint, mens CDU/CSU får sit dårligste valgresultat siden Anden Verdenskrig.

Scholz har ifølge Reuters en ambition om at danne regering med det liberale FDP og De Grønne. Ved en tale i partiets hovedkvarter i Berlin mandag sagde den socialdemokratiske kanslerkandidat, at resultatet af søndagens parlamentsvalg var et tydeligt tegn på, at CDU/CSU må gå i opposition efter 16 år ved magten.

- Vælgerne har talt klart. De har sagt, hvem der skal danne den næste regering, sagde Scholz.

- De har styrket tre partier - socialdemokraterne, De Grønne og FDP - og derfor er det et klart mandat, som dette lands borgere har givet, om at de tre bør danne den næste regering.

/ritzau/AFP

Merkel har været forbundskansler siden november 2005.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Udland

Barndomsven til Kongsberg-sigtet: En tikkende bombe

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Fire kvinder og en mand blev dræbt i Kongsberg: Dansk gerningsmand er konverteret til islam

Annonce