Annonce
sundhed

Mette fik dårligere hjælpemidler, da hun flyttede over kommunegrænsen

I København fik Mette Lykkestrup Rung gennem otte år bevilliget hjælpemidler til hendes diabetes. Da hun flyttede til Dragør kommune, skulle hun skifte hjælpemidlerne ud med en dårligere udgave.  Foto: Olivia Loftlund
I Københavns Kommune fik Mette Lykkestrup Rung gennem otte år bevilliget hjælpemidler til hendes diabetes. Da hun flyttede til Dragør Kommune, blev bevillingen inddraget og udskiftet med en dårligere udgave. Et generelt problem, som mange oplever, siger forskningschef.

For otte år siden fik Mette konstateret diabetes type et. Det er en kronisk sygdom, som hun skal leve med resten af livet.

Med diabetes følger et stort ansvar om at opretholde et stabilt blodsukkertal, og dette kræver i Mettes tilfælde flere målinger dagligt, hvor hun skal prikke sig i fingeren og tage en blodprøve. Derudover skal hun injicere insulin fire gange dagligt. En procedure, der kan give blå og gule mærker, ømhed og ubehag, hvis udstyret ikke er det rigtige, men det er en nødvendighed, hun ikke kan komme udenom.

- Hvis jeg ikke passer min diabetes, vil jeg risikere at få en hel masse følgesygdomme og beskadige mine indre organer. Det ville blandt andet beskadige mit syn og mine nyrer, som er meget udsat, når man har diabetes. Og nerveskader ville jeg kunne meget af på grund af dårligt kredsløb. Så det er rigtig vigtigt, at jeg passer min diabetes, siger Mette.

Annonce

Da Mette fik konstateret diabetes boede hun i København, hvor hun, sammen med sin læge, fandt frem til de hjælpemidler, som gav Mette de bedste forudsætninger, for at opretholde et velbalanceret blodsukker.

- Jeg fik en særbevilling, da jeg boede i Københavns Kommune, fordi min læge mente, at jeg burde have det her måleapparat og specielle nålene, fordi jeg havde problemer med min hud. Jeg var helt blå og gul efter at have stukket mig, siger Mette og fortsætter:

- Min fingerprikker er det vigtigste for mig. Det skal væres så nemt og smertefrit som muligt. For det bliver aldrig nemt, men jeg skal prøve at gøre det tåleligt for mig selv.


Min fingerprikker er det vigtigste for mig. Det skal væres så nemt og smertefrit som muligt. For det bliver aldrig nemt, men jeg skal prøve at gøre det tåleligt for mig selv.

Mette Lykkestrup Rung


Tiden skulle dog vise, at hendes bevilling til netop de nåle og måleapparat blev nulstillet, den dag hun flyttede til Dragør Kommune. Nu skulle hun starte forfra, selvom hendes sygdomsforløb og tilstand er uændret.

- Jeg blev enormt ked af det, da jeg fik afslaget. Jeg blev også lidt overvældet over, hvor meget det føltes som en indgriben i mit liv. Og faktisk også en oplevelse af, at dem der sidder og træffer de beslutninger, slet ikke er klar over, hvilke konsekvenser det har for mig. Som borger. Eller patient, siger Mette.

Mette Lykkestrup Rung undrer sig over at en sagsbehandler, der ikke kender til Mettes sygdomsforløb, har magt til at træffe en beslutning der får stor betydning for Mettes liv. Foto: Olivia Loftlund

Et generelt problem

Hos Diabetesforeningen er det en meget velkendt problemstilling, oplyser forskningschefen Tanja Thybo.

-  Der er mange eksempler på folk, der har måttet opgive deres udstyr, når de er flyttet fra en kommune til en anden. Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, men vi ved, at det er et generelt problem, og det er et stort problem for personer med diabetes, siger Tanja Thybo.

Hun forklarer, at udstyret og hjælpemidlerne er vigtige for livskvaliteten og helbredet, og at det kan få betydning for, om de nødvendige målinger bliver lavet.

- Det er udstyr, de bruger rigtig mange gange i løbet af dagen, og derfor er det vigtigt for dem og deres livskvalitet, at de har noget udstyr, de er trygge ved, og som de får brugt, siger Tanja og fortsætter:

- I forhold til at få noget andet udstyr bevilliget, som man måske ikke er så fortrolige med, og som man ikke synes, virker lige så godt, kan betyde, at de ikke får brugt det i samme grad, og det kan betyde, at de ikke forbliver lige så velregulerede. På længere sigt kan man få større risiko for at udvikle følgesygdomme.

Mette Lykkestrup Rung har selv været ude og investere i det måleapparat hun fik bevilliget fra Københavns Kommune. Hun har regnet ud, at det koster hendes cirka femten kroner, hver gang hun skal måle sit blodsukker. Og det hun skal fire til syv gange om dagen. Oveni den regning kommer de særlige nåle som koster hende cirka tretten kroner om dagen. Foto: Olivia Loftlund

På længere sigt, kan det også ende med at koste i kommunekassen, selvom det måske i første omgang var billigere hjælpemidler, der blev bevilliget, forklarer Tanja.

- Man skal ud af den her kassetænkning, hvor man udelukkende tænker i, at kommunekassen skal betale, og at den ikke har råd. På den lange bane kommer det til at koste noget mere i en anden kasse. Så der er ikke noget at spare alt andet lige end på den korte bane, siger Tanja Thybo.

Tårnby Kommune, som varetager området for hjælpemidler for Dragør Kommune, oplyser, at der bliver givet bevillinger til den salgs måleapparater, som Mette havde ansøgt om.

I deres begrundelse for afslaget skriver Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen, at "et Accu-Chek Mobile blodsukkermåleapparat ikke i væsentlig grad vil give en yderligere afhjælpning af diabetes end det allerede bevilligede injektions- og testmateriale".

Den skriver desuden, at Mette "er i stand til at benytte et ”3-delt” blodsukkermåleapparat, som er omfattet af kommunens leverandøraftale med Mediq Danmark, om end det til tider vil være forbundet med besvær".

Mette Lystrup Rung håber, at det i fremtiden vil blive nemmere for personer med diabetes at flytte mellem kommunerne uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt ens bevillinger til hjælpemidler følger med. Foto: Olivia Loftlund
Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

112

Bilist taget med vanvidspromille på stærkt befærdet vej

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Annonce