Annonce
Historie

Moder Danmark i det grønne

Danmarksmonumentet i Østre Anlæg. Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv 

I Østre Anlæg ligger fortsat enkelte rester af det oprindelige voldanlæg, Christian IV lod opføre. En af de oprindelige bastioner var Peucklers Bastion, og heraf er der dele tilbage.

Bastionen var i funktion, da svenskerne om morgenen 11. februar i 1659 drog ud fra Vartorv skanse for at erobre Østerport. Heldigvis gik de forkert og endte ved Peucklers bastion hvor slaget stod. I 1807 var det englændernes tur, men de standsede blot her og beskød byen med kanoner, hvorefter det danske forsvar måtte erkende at voldenes tid var ovre.

I anledning af Christian IX og dronning Louises guldbryllup i 1892 indsamledes midler til opførelse af et monument. Kunstneren der skulle udføre monumentet var Louis Hasseris, som ellers mest var kendt for sine portrætskulpturer.

Annonce

Monumentet med navnet Danmarksmonumentet eller Moder Danmark blev holdt i datidens svulstige og allegoriske kransekagestil. På toppen knejser moder Danmark med guldhornene i favnen støttet til et skjold med springende løver. Tre store løver vogter hende, på den overdimensionerede sokkel, der er beklædt med relieffer af kongeparrets velanbragte børn i England, Rusland og Grækenland.

Selv for klunketidens største fans var monumentet dog for meget, og det blev lagt for had i pressen, lige fra dets afsløring på den trekantede plæne foran Statens Museum for Kunst i 1897.

Museet var blevet opført i perioden 1889-96 og var således helt nyt. Museets billeder havde dog tidligere hængt på Christiansborg, der brændte i 1884.

Efter 22 år på dette sted blev monumentet "gemt af vejen" på sin nuværende plads på Peucklers Bastion, på sydsiden af søen, cirka midt for. Her skuer det ud over legepladsen, som et eksempel på den type mindesmærke, der kom sammen med parlamentarismen. Kongeparret er fremstillet som en del af Danmarks historie og ikke som selvstændige individer. Stedet og monumentet er absolut en søndagstur værd.

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce