Annonce
Det gode arbejdsliv

Mor til autist: Allerede i jobopslaget går det galt

Katrine Palsby fra Københavns og Frederiksbergs Handicapråd mener virksomhederne går glip af højt specialiseret arbejdskraft, når de bare hopper med på bølgen og bruger moderne plusord i stillingsopslag. Foto: André Bentsen
Selvom autister igen og igen viser sig som højt specialiserede pålidelige problemknusere på vidt forskellige arbejdspladser, går de fleste virksomheder glip af den unikke arbejdskraft, fordi de kopierer populære ord som omstillingsparat og udadvendt fra alle andres jobopslag, advarer Katrine, der er mor til en snart jobsøgende autist.

Det er efterhånden umuligt at finde et stillingsopslag, hvor den perfekte kandidat ikke både skal være udadvendt, omstillingsparat og fleksibel til fingerspidserne.

- Og det er der ikke noget galt med, men lige netop de ord skræmmer måske den helt rigtige kandidat væk, hvis han eller hun er autist.

Det mener Katrine Palsby fra Østerbro.

Annonce

Hun er ikke bare formand for Landsforeningen Autisme København og Frederiksberg og medlem af Handicaprådet i Københavns Kommune, hun er også mor til en stor dreng, der snart skal ud på arbejdsmarkedet.

Populære plusord

I forbindelse med ØsterbroLIVs nytårsforsæt om at sætte fokus på jobsøgende handicappede for at åbne nogle døre hos de lokale virksomheder, har hun derfor en bøn.

Meget af det, vi signalerer, vi leder efter til vores arbejdsplads, det er slet ikke vigtigt, men bare populære plusord, som alle andre også bruger

Katrine Palsby, formanden for Landsforeningen Autisme København og Frederiksberg

- Den første barriere, hvis vi gerne vil hjælpe flere mennesker med handicap og især autisme ind på arbejdsmarkedet, er at tænke over, hvad det egentlig er, vi søger. For meget af det, vi signalerer, vi leder efter til vores arbejdsplads, det er slet ikke vigtigt, men bare populære plusord, som alle andre også bruger, siger hun og giver et eksempel:

- En autist vil måske ikke tro, de kan søge et job, hvor man skal være omstillingsparat, fordi de måske lige skal have tyve minutter til at tilpasse sig en forandring. Så mister man dem, som jobsøgere, på trods af, at de hurtigt ville indhente de tyve minutter mange gange fordi de kan koncentrere sig meget mere end de fleste, når de først er i gang, understreger Katrine Palsby.

Det er dog ikke det eneste ved jobopslag, der kan afholde autister fra at søge.

- Hvis det eksempelvis er uklart, hvem man skal kontakte eller hvis der ikke står præcis, hvad arbejdsopgaverne er, eller hvis autisten kun føler, de passer perfekt til 90 procent af de nævnte arbejdsopgaver, vil mange måske slet ikke kunne få sig selv til at søge. Sådan er det jo ikke med os andre, der tænker, at 90 procent er et ret godt match, forklarer Katrine Palsby.

Som eksempel på klar kommunikation fortæller hun med et stort smil, hvordan hendes søn nogle gange lukker computeren ned, og bliver siddende foran den, når hun har bedt ham om at lukke computeren ned, fordi det er sengetid. I den besked er det for hende underforstået, at nedlukning af computeren skal efterfølges af tandbørstning og så videre. Men hun bad ham jo kun om at lukke ned.

- De senere år har den slags nu mest været for at drille mig, griner hun."

Annonce

Åbne spørgsmål lukker døre

Er man så heldig at få en autist til en jobsamtale er der også der flere ting, man kan gøre anderledes, hvis man gerne vil have den bedst mulige samtale.

- Der er mange åbne spørgsmål til en jobsamtale og masser af øjenkontakt. Det er de fleste mennesker vant til, men mange autister eller handicappede kan have svært ved at sælge sig selv hurtigt og smart. Derfor ville det bedste være at spørge direkte til de vigtige ting, men det allerbedste er at prøve det af i praksis, siger hun.

- Det er ikke så farligt at ansætte en handicappet eller autist i en uge eller en måned. Hvis man først har prøvet det af, kan begge parter meget bedre gøre op med alle fordommene og få svar på de spørgsmål, som man naturligvis har.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HISTORISK

Hanne har studeret lokummer i København: - Du kan let se forskel på, om det er rige eller fattige, der har skidt

Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Historisk

Søen ved landsbyen: Københavnernes vandforsyning gennem 500 år

Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Alarm 112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Annonce