Annonce
Navne

Mortens ønsker: Østerbrogade som gågade hele vejen til Svanemøllen og mindre fodbold i Fælledparken

Det var kærlighed ved første blik, da Morten Brask startede i skole på Østerbro som 13-årig. Siden flyttede han hertil, og det er her, at han har hjemme. Foto: Lærke Posselt
Forfatteren Morten Brask føler, at han hører til på Østerbro, selvom han er immigrant fra Frederiksberg. Han mener, at østerbroerne som overskudsmennesker både er noget af det bedste og det værste ved bydelen.

- Hvorfor flyttede du til Østerbro?

- Jeg er en immigrant til Østerbro. Blev født og voksede op på Frederiksberg, indtil jeg som 13-årig begyndte på Ingrid Jespersens skole i Nordre Frihavnsgade. Det var kærlighed ved første blik. Jeg havde som teenager en følelse af, at det her var byens bedste sted og jeg drømte om at bo her som voksen.

- Da jeg sidenhen, som 30-årig, mistede mine børn, ønskede jeg at de skulle begraves på Garnisons Kirkegård, som jeg holder meget af, og jeg fik en lejlighed i Koldinggade, så jeg kunne besøge kirkegården ofte.

Annonce

- Nu bor jeg på Jagtvej lige om hjørnet til Staunings lejlighed, hvor Kanslergadeforliget blev indgået i 1933. I dag har jeg det sådan, at jeg bestemt holder af at besøge de andre bydele, men hver gang jeg kommer hjem til Østerbro, løfter mit hjerte sig lidt. Det er her, jeg hører til.

- Hvad er det bedste ved Østerbro?

Min yndlingsgade er Østerbrogade, fordi den er så åben, at man hele tiden mærker suget fra himlen over byen.

Forfatter Morten Brask

- Jeg elsker vidderne. Brede gader, åbne pladser, svajende træer. Hvor de andre brokvarterer i sin tid blev skabt uden en egentlig overordnet byplan og husene står tæt i snævre gader, så blev der lagt en grandios plan for dem i den yngre bydel Østerbro. Man ønskede luft og struktur og har tydeligvis været inspireret af de parisiske boulevarder og huse med udsmykkede mure. Derfor virker her lysere. Man kan se langt. Min yndlingsgade er Østerbrogade, fordi den er så åben, at man hele tiden mærker suget fra himlen over byen.

- Hvilke yndlingssteder på Østerbro har du savnet under coronanedlukningerne?

- Jeg savnede Den franske café ved Søerne. At sidde uden for Café Bopa og Pixies. Og biblioteket på Dag Hammerskjölds Allé. Sats på Nygårdsvej hvor jeg har gået i 12 år.

- Hvor på Østerbro vil du helst tilbringe en solskinstime?

- På en bænk under træerne ved Sortedams Sø med et vinglas i hånden og i samtale med et par venner.

- Du får besøg udefra. Hvad vil du vise på Østerbro?

Først de store steder: Fælledparken, Østerbrogade, Søerne. Jeg ville give en frokost på den franske, og så ville jeg invitere på en kop kaffe i Villa Kultur på Krausesvej, hvor jeg hver dag sidder og skriver. Og spise til aften på Bopa Plads. Eller Geranium - hvis jeg lige havde vundet i lotto den dag.

- Hvad er det værste ved Østerbro?

- Det værste er næsten også det bedste: østerbroerne. Det er i høj grad overskudsmennesker, der bor på Østerbro. Pengestærke, veluddannede, kulturelle, og selvbevidste. Et sted hvor tre-fire Teslaer side om side er en selvfølge, og hvor den eneste Bentley stationcar i København hver dag står parkeret foran Østerfælled Torv.

- Selv de lokale rockere har stil. Så engang en af dem med rygmærke stoppe foran en butik for at samle et væltet udstillingsstativ op. Ordning muss sein. Det gør det til byens stærkeste bydel - omend her, desværre, ikke er helt så mange barer og caféer som på Vesterbro og Nørrebro. Bagsiden af dette østerbroske overskud er, at man af og til møder en selvgodhed og småfrelsthed, hvilket jo har givet os det uflatterende øgenavn “2100 Spelt”. Man kender sine rettigheder, og man forsvarer dem hårdnakket.

- Hvad er dine fremtidsønsker for Østerbro?

Da jeg flyttede til bydelen, lå der på Østerbrogade en butik, der solgte noget så nichepræget som emblemer og medaljer. Den slags spøjse butikker er her nu færre af, omend der dukker nogle op i de mindre gader. Selvfølgelig er det et spørgsmål om økonomi, men jeg synes ikke, vi behøver efterligne Strøget og Fisketorvet.

- Jeg ville elske, hvis Østerbrogade blev til en gågade helt op til Svanemøllen, hvor der skulle være en større strand. På gågaden skulle kæderne ikke fylde så meget, og der skulle allokeres plads til et vist mål af sjove, skæve butikker, flere caféer og barer, nicheboghandlere og udvidede tematiske gademarkeder.

- Og så ville jeg gerne ændre på Fælledparken. Der er for mange fodboldbaner, der kun sjældent er i brug, for meget kedeligt græs. Jeg ville bevare banerne i den lille del af parken og på den store del, skulle der plantes en lille skov med forskellige typer træer og nogle småsøer og …og …

- Nå, ja, det er bare ønsker, og de går ikke i opfyldelse, men pyt, jeg elsker mit Øbro-hood, som det er.

Morten Brask

Morten Brask er født 1970 og cand.mag. i filmvidenskab og historie. Han er forfatter til en række bøger og romaner udkommet i blandt andet Danmark, Sverige, Norge, Grækenland, Italien og Frankrig. Han har modtaget Kunstfondens Treårige arbejdslegat og hans bøger har været nomineret til og vundet flere internationale priser.

Blandt hans tidligere værker udgav han i 2013 bogen 'En pige og dreng', som baserede sig på hans egens sorgfulde oplevelse af at miste sine for tidligt fødte tvillinger, da de var to uger gamle.

I 2021 er han nu aktuel med bogen 'Måske et spinkelt jordskælv', en dystopisk kærlighedshistorie der tager læseren på en rejse gennem et katastroferamt Europa. Hovedpersonen Daniel oplever, at mennesker er forsvundet, og alt er vendt op og ned, og han får en besked om, at hans ellers afdøde hustrus telefon er blevet tændt i Paris. Og han tager afsted sydpå på en gammel motorcykel.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce