Annonce
Forfærdelig stank

Mystisk lugt spreder sig i Nordvest - men hvor stammer den fra? Alt peger mod denne fabrik

Det var Bo Evers, der tog problemstilling op på Facebook om den forfærdelige stank, som han oplever fra tid til anden. Foto: Simon Schmidt
Borgere i Nordvest og på Nørrebro oplever lugtgener. Vi spurgte, om nogen vidste, hvor lugten stammede fra. Overvældende mange svar kom tilbage.

I min tid her på redaktionen, har jeg ikke fået så mange henvendelser, som jeg har fået på artiklen om den mystiske lugt i Nordvest.

Min mail-indbakke har været glødende med mennesker, der tipper om, hvor den mystiske lugt kommer fra.

Jeg har blandet andet modtaget denne mail fra Sheila Skov Salling:

Annonce

- Jeg opvokset i Nordvest og har boet her i 27 år. I al den tid jeg har boet her, har der været en sur lugt, som kom af og til. I de seneste år er det virkelig virkelig sjældent, men den kommer. Da jeg var barn, kom lugten ret ofte, og man måtte netop holde sig for næsen, da lugten var skarp. Jeg er ret sikker på, at lugten kommer nede fra Novozymes-fabrikken, som ligger nede på Hillerødgade. Hvad de helt præcis producerer, som giver lugten, er jeg uvidende om. Men en ting, jeg er sikker på, er, at det kommer derfra.

Også Jette Paulisen har været generet af lugten i mange år:

- Jeg har i mange år været træt af den lugt, der fra tid til anden har generet os her i Nordvest. Den lugt, jeg her omtaler, minder mig lidt om sure sokker/sur karklud, og den kommer fra Novozymes i Hillerødgade. Jeg har gennem årene flere gange været i telefonkontakt med dem omkring det, og udover at de meget venligt har prøvet at forklare og også at afhjælpe lugtgenerne, så er der ikke kommet noget ud af det. Det lugter stadig stygt indimellem. Men da jeg bor i Grøndalsvænge, som er en stor andelsforening på begge sider af Hillerødgade mellem Borups Allé og Hulgårdsvej/Sallingvej, er vi 'kun' generet af det, når vinden bærer vores vej, og oftest er vinden i en anden retning, så vi er bestemt ikke de hårdest ramte. Om den lugt, jeg her fortæller om, er den lugt, som I skriver om, ved jeg ikke, men det er måske under alle omstændigheder et godt sted at starte en undersøgelse?

Den lugt, jeg her omtaler, minder mig lidt om sure sokker / sur karklud, og den kommer fra Novo i Hillerødgade

Jette Paulisen

Peter Knudsen tænker også, at vi skal vende fokus mod Hillerødgade:

- Tænker, at I skal kigge på Novozymes på Hillerødgade. Det er da almindelig kendt, at der ofte lugter derfra. Jeg har da hørt om det i mange år, da jeg har boet/arbejdet i Nordvest/Nørrebro hele mit liv.

Så godt som alle henvendelser fra borgere peger i retning af, at lugten stammer fra Novozymes fabrik på Hillerødgade.

Svar fra Novozymes og Miljøstyrelsen

Vi har været i kontakt med Novozymes og fortalte, at mange af vores læsere tror, at lugten stammer fra deres fabrik. Samtidig spurgte vi, hvad de har gjort, og hvad de vil gøre for at hjælpe borgerne, der bliver generet af lugten?

Vi modtog følgende mail:

- I Novozymes er vi meget optagede af at skabe de bedste rammer for vores produktion, og idet der kan være lugtgener fra enzymproduktion, har vi et luftrensningsanlæg som vigtig del af vores produktion på Fuglebakken. Vi er underlagt krav fra myndigheder, fx miljøstyrelsen, som vi naturligvis overholder. I 2021 modtog vi to henvendelser vedrørende luftgener, og ingen af pågældende henvendelser førte til påbud eller indskærpelser fra Miljøstyrelsen, skriver Site Director Lars Johansen og fortsætter:

- Som flere beboere i vores nærområde oplevede vi også lugtgener over et par dage i løbet af uge 16, og vi har undersøgt sagen grundigt og mener ikke, lugtgenerne kom fra vores site. Vi tager alle henvendelser alvorligt og sætter stor pris på dialogen med vores naboer.

Vi har også været i kontakt med Miljøstyrelsen vedrørende lugten, der generer borgere i Nordvest og på Nørrebro.

- Novozymes har for nylig fået 3 klager, som nu er videresendt til MST (Miljøstyrelsen). Der har i perioden været afhentning af biomasseslam, og ved de afhentninger har det formentlig lugtet pga. en defekt udluftningsmekanisme, skriver Miljøstyrelsen i en mail til os.

Annonce

Mangler svar

Vi mangler stadig svar på, om lugten er sundhedsskadelig. Det spurgte vi Miljøstyrelsen om i en mail, men det spørgsmål har de ikke svaret på. Vi vender tilbage, når de har svaret.

Både Novozymes og Miljøstyrelsen refererer til, at der var lugtgener i uge 16, men vores mange henvendelser peger i retning af, at der ikke er tale om et enkeltstående tilfælde, men at der gentagende gange over lang tid har været lugtgener for borgerne. Det vil vi også fortsat undersøge.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kø-kørsel

Central trafikåre bliver blokeret lige straks: Her rammes både cyklister og bilister

Efterlysning

Skar offers øre af: Her er medgerningsmanden, politiet søger

112

Opråb fra borgere efter knivstikkeri: Nok må være nok, hvor er sikkerheden?

Udsender varsel

DMI advarer: Her er der risiko for lokale skybrud

Konservative følger resten af blå blok: Vil ikke ophæve Hjorts immunitet

Stor satsning For abonnenter

Byggepladsen er for lille til gigantbyggeri: Kom med bag murene på københavner-satsning til 1,2 milliarder

København

Mere end hver 10. rammes: Ny super-afdeling skal bekæmpe lumsk sygdom

Sigtelse

Gerningsmand på volds-turné: Dræbte 28-årig på luksushotel og skar venstre øre af 25-årig mand senere samme aften

åbning

Arbejdet med kæmpe genbrugsbutik i to etager skrider frem: Ejeren behøver hjælp for at nå åbningsdagen

Hvert tredje fattige barn har forældre, der arbejder: - Det er ikke en udfordring, der skal negligeres

Byliv

Så er der 8 dages musikfest i Sydhavnen igen: - Vi har brug for at forlade Netflix og Irma

Kørt ned ved Bangsbovej

Bil trodsede udkørsel forbudt og kørte Mia ned: - Selv min sko var fløjet af

Alarm 112

To såret i slagsmål med knivstik: Politiet beder om eventuelle videooptagelser

Annonce