Annonce
Erhverv

Når kommunens egen sikkerhed svigter: Vi tager det meget alvorligt

Pelle Pedersen fik sig noget af et syn, da han i januar kiggede ud af vinduet fra sin lejlighed i 4. sals højde. Foto: Pelle Pedersen
Pelle så en stilladsarbejder på taget af en kommunal-ejet bygninger i De Gamles By. Sikkerheden var på ingen måde overholdt.

Tilbage i januar gik Pelle Pedersen en søndag eftermiddag og lagde gulv i familiens nyindkøbte 4. sals-lejlighed på Nørrebro. Lejligheden ligger overfor De Gamles By, som ejes af Københavns Kommune. På samme tid var der en større renovering i gang i De gamles by - en renovering som den dag fik Pelle Pedersen til at spærre øjnene op.

Det var blevet tid til en pause i gulvlægningen. Vores hårdtarbejdende familiefar stod og kiggede ud af vinduet i retning mod De Gamles By. Her fangede hans øjne en mand på taget af den kommunalt-ejede bygning overfor lejligheden. Manden gik med en stor tagplade uden nogen form for sikkerhed. Det chokerede vores beskuer, som per automatik afspillede adskillige skrækscenarier for sit indre.


Annonce

Det så drabeligt ud, og jeg frygtede, at jeg skulle være vidne til en dødsulykke. Jeg var ikke i tvivl om, at det ikke var en sikkerhedsgodkendt handling - og kontaktede derfor straks arbejdstilsynet. Jeg har stadig ikke fået svar fra dem her fem måneder senere.

Pelle Pedersen


Vores øjenvidne forevigede hændelsen på både video og foto. Han var rystet og kontaktede straks arbejdstilsynet.

- Jeg blev virkelig overrasket, da jeg så manden på taget. Det så drabeligt ud, og jeg frygtede, at jeg skulle være vidne til en dødsulykke. Jeg var ikke i tvivl om, at det ikke var en sikkerhedsgodkendt handling - og kontaktede derfor straks arbejdstilsynet. Jeg har stadig ikke fået svar fra dem her fem måneder senere. Det ryster mig naturligvis at se en sådan hændelse, men jeg bliver også stødt over, at jeg ikke bliver hørt, når jeg henvender mig til Arbejdstilsynet med et så grelt brud på arbejds-sikkerheden, siger Pelle Pedersen.

Pelle Pedersen mener, at Københavns Kommune som udgangspunkt burde gå forrest og være det gode eksempel. Her understreger han, at de som instans har rigelig travlt med at håndhæve loven for borgerne.

Vurdering fra 3F

NørrebroLIV viste det billede og den video, som blev taget af Pelle Pedersen under hændelsen til John Jacobsen fra 3F. Vi bad ham kommentere på hændelsen - både med hans kasket som formand for fagforbundet - og som tidligere stilladsarbejder med mange års erfaring.

- Det, jeg ser, er uacceptabelt. Det er dumdristig og livsfarligt - og så er det ulovligt. Der skal føres jævnligt tilsyn med byggepladser, og der skal være styr på sikkerheden. Det er der ikke her. Det er så uhyre vigtigt, at sikkerheden bliver overholdt, ellers kan det nemt koste liv. De er heldige, at der ikke kom en kastevind, for det havde taget ham og pladen, siger John Jacobsen.

Han fortæller, at det i visse situationer er lovligt at gå på taget af en bygning uden line eller anden form for sikkerhed, men at det kræver, at der er et plateau, som man i værste fald kan falde ned på - og så skal der være et gelænder. Ingen af delene er til stede her, understreger han.

Annonce

Kommunen lægger sig ned

Vi har bragt sagen videre til både arbejdstilsynet og til Københavns Ejendomme og Indkøb  under Københavns Kommune. Arbejdstilsynet ønskede ikke at kommentere på den konkrete sag, da de som udgangspunkt skal være tilstede på byggepladsen og se situationen ved selvsyn for at kommentere på den.

Københavns Ejendomme og Indkøb tog sagen noget mere alvorligt, da vi bad dem kommentere på den dokumentation, som de blev fremlagt.

- Vi har i Københavns Ejendomme og Indkøb stort fokus på sikkerheden, når vi udfører bygge- og renoveringsarbejde. Derfor tager vi selvsagt sagen meget alvorligt. Ud fra det materiale vi har set, er det et klart brud på de foreskrevne sikkerhedsforanstaltninger, og det hører naturligvis ikke hjemme i Københavns Kommunes renoveringsprojekter, kommer det i et skrifteligt svar fra Københavns Ejendomme og Indkøb.

Ifølge Københavns Ejendomme og Indkøb vil hovedentreprenøren i forbindelse med alle typer farligt arbejde instruere relevante medarbejdere i sikkerheden inden en opgave udføres.

- Vi er lige nu i dialog med de udførende entreprenører for hurtigst muligt at afdække, hvorfor sikkerhedsreglerne ikke er blevet overholdt, og hvordan vi kan undgå tilsvarende situationer i fremtiden. Det her må ikke ske, kommer det afslutningsvist fra Københavns Ejendomme og Indkøb, som i dette tilfælde har det overordnede ansvar for byggeriet fra kommunens side.

Der bliver ifølge Københavns Ejendomme og Indkøb løbende ført tilsyn på deres byggepladser - men de medgiver, at der er sket et gevaldigt brud på sikkerheden her. I samme moment opfordrer de borgerne til hurtigst muligt at reagere og kontakte politiet, hvis de er vidne til hændelser som denne, så det kan blive stoppet.

Det drabelige scenarie udspillede sig tilbage i januar. Og som om det ikke var slemt nok, så tog sagen en endnu mere uhyggelig drejning, for vi skal ikke længere hen end til april, hvor der skete, det der ikke må ske - stilladset kollapsede i en storm. Ingen kom heldigvis alvorligt til skade ved kollapset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce