Annonce
København

Skrækscenariet var rotter ved barnevogne: Nu har de fundet problemet

Arkivfoto: Finn Eriksen
Forælder i Absalon Have var frustreret over rotter på institutionens udearealer. Det har begrænset børnene i deres hverdag og skabt frygt. Kommunen har bekæmpet problemet siden 1. juni men nu er problemet fundet.

- Jeg tænkte; 'Shit, hvor er det voldsomt. Det må da være helt vildt indskrænkende.

Sådan siger Therese Kaisner, der er mor til et barn i daginstitutionen Absalon Have.

Therese Kaisner er frustreret over, at der er rotter på legepladsen i hendes datters børnehave. Foto: René Mølskov

Hun sad til forældremøde i institutionen, og da hun bad om at få åbnet en dør for at få lidt frisk luft ind, fik hun at vide, det var en dårlig idé, fortæller hun:

Annonce

- Pædagogen fortæller mig, at hun helst vil undlade at have døren stående åben, af frygt for der skal komme rotter ind. Jeg blev ret chokeret. Åbenbart var der flere, der godt vidste, at det var et problem. Men for mig var det nyt, siger hun.

Jeg er da glad for, at min datter er så stor, at hun ikke længere sover ude.

Therese Kaisner, mor til barn i Absalon Have

Ifølge Therese Kaisner betød det, at de brugte den sidste del af mødet på at snakke rotter.

- Jeg synes, at det er vildt ulækkert. Jeg tænker selvfølgelig mest på de små, der ligger og sover ude. Jeg er da glad for, at min datter er så stor, at hun ikke længere sover ude. Det er da vildt stressende for forældrene, men det må jo i den grad også være hårdt for pædagogerne, der simpelthen er så opmærksomme og gode, siger hun.

Spiste ikke udenfor

Therese Kaisner understreger, at hun er vildt glad for sin institution. Hun synes, at både pædagoger og ledelse er helt fantastisk, men mener ikke, at kommunens rottebekæmpelse ikke har taget tilstrækkelig hurtigt hånd om problemet.

Hun viser det seneste månedsbrev fra institutionen, hvor der under punktet om, hvad børnene optaget af står to ting: Rotter, samt at de kan lege på gangen, efter der er åbnet for det igen.

- Rotter? Det skal jo ikke være det, børnene er optaget af. Så det fylder noget for dem. Og for os forældre. For det er da virkelig uhyggeligt, hvis et af børnene skulle komme i nærkontakt med en rotte eller dens ekskrementer. Men der er også hele problematikken med at spise ude, siger hun og forklarer, hvordan det har begrænset dem i at have vinduer og døre stående frit åbne, ligesom de store børn ifølge hende ikke kan lege på legepladsen uden en voksen til stede som de plejer at måtte.

- Børnene og pædagogerne elsker at spise udenfor og gør det så ofte, vejret tillader det. Men for ikke at gøre situationen med rotterne værre, har de ikke spist ude denne sommer. Så det går jo ud over deres hverdag. På den måde er det da ekstremt hæmmende for deres liv i institutionen, at der er rotter på legepladsen, siger Therese Kaisner.

Annonce

Leder: Det er ikke hæmmende

Pædagogisk leder af Absalons Have, Kristina Samuelsen, oplever ikke , rotternes tilstedeværelse som hæmmende i dagligdagen i institutionen. Hun oplyser, at det alene drejer sig om tre uger, hvor de ikke har spist udenfor.

- Vi har været meget opmærksomme på, at vi ikke skulle efterlade små krummer eller noget. Det, vil jeg ikke sige, er hæmmende. Det er bare i en periode, til problemet er løst, siger Kristina Samuelsen.

I forhold til oplevelsen af lukkede døre i institutionen, fortæller Kristina Samuelsen:

- Vi har talt om, at hvis der var rotter, der kunne finde på at løbe ind, var det måske en god idé at lukke døren. Men det er ikke det samme som, at der har været lukkede døre. Vi er jo en institution, hvor børn går ind og ud.

Kristina Samuelsen fortæller, at i de 4,5 år, hun har været i institutionen, har man i 'ny og næ' oplevet rotter. Hver gang bliver det indberettet til Københavns Kommune, som efter hendes opfattelse tager situationen seriøst.

- Når vi melder om rotter i en daginstitution, får vi kontakt med en rottebekæmper, og så går det bare slag i slag, siger den pædagogiske leder.

Annonce

Rotteproblem siden 1. juni

Det er Københavns Kommune, der har ansvaret for rottebekæmpelsen og her oplyser de, at man første gang blev gjort opmærksom på problemet med rotter ved Absalons Have 1. juni i år.

Den 4. juni tog skadedyrsheden på tilsyn ved Absalon Have, men fandt ingen problemer ved kloaksystemet. Det er ellers den typiske årsag til rotternes tilstedeværelse.

Kommunen oplyser til VesterbroLIV, at skadedyrsenheden til at begynde med satte to giftkasser op for at bekæmpe rotterne. Men fordi problemet fortsatte, supplerede de i løbet af sommeren med 10 ekstra giftkasser med forskellige typer gift.

Alligevel fortsatte problemerne.

- Skadedyrsenheden har været forbi institutionen flere gange i løbet af sommeren. Mere end én gang har enhedens rotte-sporhund været med, oplyser kommunen.

Mens rotterne fortsat var til stede på udearealerne ved institutionen, opdagede rotte-sporhunden 23. september ved det seneste tilsyn et hul i en kloakledning, der tilhører en 'nærved liggende ejendom'.

- Hullet er cirka fem centimeter i diameter. Fordi kloakledningen tilhører en privat ejerforeningen, kan København Kommune ikke stå for udbedringen af forholdet, oplyser Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning i en mail til VesterbroLIV.

Derfor har skadedyrsenheden nu gjort ejerforeningen opmærksom på forholdet og forventer, at problemet med kloakken bliver udbedret i løbet af uge 39.

Imens fortsætter skadedyrsenheden ved Københavns Kommune sideløbende bekæmpelsen af de tilstedeværende rotter med giftkasser.

Kommunen oplyser, at der kan gå nogle uger, før rotterne er væk.

VesterbroLIV følger fortsat sagen.

Annonce
Debat

Stop politikerrejserne til udlandet i de næste fire år

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

København

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Byliv

Kæmpe marked kommer til Sydhavnen: Interessen blæser os omkuld

Annonce