Annonce
Byudvikling

Nabo til Njals Tårn: - Selvfølgelig er jeg bange for, at det styrter sammen

Andreas Lauritzen er bekymret for, hvordan tårnets fremtid ser ud, og om det er i risiko for at styrte sammen. Københavns Kommune forsikrer, at der ikke er grund til at være bekymret. Foto: Olivia Loftlund
Det skandaleombruste Njals Tårn skaber utryghed i nabolaget, og borgere savner klare udmeldinger fra Københavns Kommune om processen og tårnets fremtid.

Njals Tårn titter lige akkurat frem mellem to grønne trækroner, der ellers skærmer Erling Flebbes altan fra udsigten mod det store, stillestående byggeprojekt.

Snart gulnes bladene, og når de falder mod jorden, vil det forventede 86 meter høje spøgelsesbyggeri på Faste Batteri igen få frit udsyn til at kigge ind gennem Erling Flebbes, og mange andres, vinduer.

- Det er jo et skandale byggeri. Den titel må det have gjort sig fortjent til at få, siger Erling Flebbe.

Annonce

Han er tydeligt irriteret over byggeriet, der glor ned på ham mellem træerne. Siden september sidste år har byggeprocessen stået stille, og hvad der videre skal ske med højhuset, savner han klar besked om, fortæller han.

- Det er en total mærkværdig forestilling og det rykker virkelig ved selvforståelsen, at det kan lade sig gøre at svindle og bedrage i sådan et omfang og samtidig holde det hemmeligt, siger Erling Flebbe og fortsætter:

- Jeg forventer jo ikke at kommunen er ufejlbarlige, men som naboer ville det være rart at blive inddraget lidt mere i den videre proces. Er det for meget at forlange?

Erling Flebbe bor ikke langt fra Faste Batteri hvor Njals Tårn er ved at blive opført. Fra altanen kan han mellem træerne se over på byggepladsen. Foto: Olivia Loftlund

Skaber utryghed

Ordene er klare og holdningen og udsigten deler han med Andreas Lauritzen fra samme boligforening på Amager Fælledvej.

Men modsat hos Erling Flebbe, skærmer ingen træer eller beplantning for Andreas Lauritzens udsigt til højhuset.

- Jeg savner virkelig information om, hvad der skal ske med bygningen. Det er ubehageligt, at vi som naboer til projektet ikke får mere at vide, siger Andreas Lauritzen og fortsætter:

- Selvfølgelig er jeg bange for, at det styrter sammen, for så vil det jo vælte ind over os.

Det er ubehageligt, at vi ikke får mere at vide. Selvfølgelig er jeg bange for, at det styrter sammen, siger

Andreas Lauritzen, skolelærer og nabo til Njals Tårn

Men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

- Det er en alvorlig sag, og vi følger den tæt. Byggeriet er standset, og bygningen udgør ikke en fare for områdets naboer. Hvis bygningen var til fare, ville forvaltningen omgående tage de nødvendige skridt og evakuere området. Byggeriet er fortsat standset, og det vil det være, indtil vi vurderer, at bygningen er sikker, og at det er forsvarligt at løfte standsningen, siger Rikke Sønderriis, Områdechef i Område for Bygninger i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Byggeriet er standset, og bygningen udgør ikke en fare for områdets naboer. Hvis bygningen var til fare, ville forvaltningen omgående tage de nødvendige skridt og evakuere området.

Rikke Sønderiis, Områdechef i Teknik- og Miljø Forvaltningen
Naboer til Njals Tårn er bekymrede for byggeriets tilstand og savner klarere kommunikation fra kommunen om, hvad der skal ske. Foto: Olivia Loftlund
Annonce

Snak i opgangen

Hos Teknik- og Miljø forvaltningen lyder det også, at de har "bestræbt sig på at kommunikere tydeligt om bygningens beskaffenhed via blandt andet medier og jævnlige orienteringer til de københavnske politikere."

Men informationerne har ikke været hverken gode eller tydelige nok, ifølge Andreas Lauritzen og Erling Flebbe.

- Mange her i vores forening er ikke helt skarpe på internettet, og så kan det være svært at følge med. Men det er tydeligt, at Njals Tårn fortsat er et fast emne, når vi møder hinanden i opgangen eller i gården, siger Erling Flebbe.

- Vi ønsker simpelthen bedre information og løbende at blive orienteret om den videre proces. Kunne det være idé at lægge en besked i vores postkasse? siger Andreas Lauritzen.

Annonce

Afventer endelig rapport

Sidste år i august breakede Ekstra Bladet, at Københavns Kommune havde politianmeldt entreprenørerne Bach Gruppen bag byggeprojektet for manglende dokumentation.

Siden blev mistanken bekræftet af undersøgelser af Teknologisk Institut som kunne påvise, at betonfundamentet under højhuset er langt svagere og mindre holdbart end hvad der var aftalt. Dertil blev der også fundet rester af teglsten og plastik i betonen.

Senest har det vist sig, at betonsøjlerne over fundamentet heller ikke lever op til de aftalte krav.

Forvaltningen standsede byggeriet i september sidste år, og de understreger at højhuset ikke udgør en fare for områdets naboer.

Forvaltningen fortæller videre, at de følger sagen tæt, og får hjælp af betoneksperter fra COWI og Ålborg Universitet til at vurdere sikkerheden omkring højhuset.

Byggeriet vil være standset indtil Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det er forsvarligt at løfte standsningen.

Ejeren, Bach Gruppen, har dog fået tilladelse til at etablere et tillægsfundament, der er vurderet forsvarligt af forvaltningen og forvaltningens eksterne rådgivere COWI og Aalborg Universitet, oplyser Teknik- og Miljø forvaltningen.

Forvaltningen afventer de endelige rapporter fra Bach Gruppen, før der kan tages stilling til den videre proces.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce