Annonce
Byliv

Nabolag efterladt i andres druk, pis og stoffer: Vi er til grin

Ulla Cornett er en af dem, der tør stille sig frem. Hun har sammen med andre fra Foreningen Anker Jørgensens Plads forgæves forsøgt at få hjælp af politikerne, men deres løsninger har altid en ting til fælles: udsættelse. Foto: Jens Mouvielle
Nok en gang har Anker Jørgensens Plads tiltrukket sig negativ opmærksomhed, da et billedet af pladsen smurt ind i øl, urin og affald fandt vej til sydhavnerne gennem medier og sociale platforme. Men det er langt fra et enkeltstående tilfælde, og mens beboerne loves tiltag, bedring og sociale indsatser søber de rundt andres væsker.

Ulla Cornett og Julia Pedersen sidder i Ullas nye lejlighed, som hun flyttede ind i først på sommeren, da hun opgav håbet om en løsning på udfordringerne på Anker Jørgensens Plads.

Ved spørgsmålet, om de tror på, at det snart bliver bedre, kigger de på hinanden og svarer prompte:

- Nej, hvorfor skulle vi det? Vi har råbt og råbt om de samme problemer fire somre i streg, og vi har fået det samme svar hver evig eneste gang. ‘At der bliver gjort en masse sociale tiltag for at løse problematikken’, men den er jo ikke løst.

Annonce

Billedet af den hærgede Anker Jørgensens Plads taler sit eget tydelige sprog. Det samme gør de tiltag, der skulle afhjælpe problemet. Fælles for dem er nemlig, at de trækker ud, hvilket blot bidrager til den enorme følelse af afmagt som Julia, Ulla og de andre i Foreningen Anker Jørgensens Plads sidder med.

Anker Jørgensens Plads så sådan ud fredag morgen 3. september. Foto: Julia Pedersen

- Politikerne lover bod og bedring, men der sker ikke noget effektivt. Vi forstår, det er en svær situation, da det jo drejer sig om udsatte, men det kan ikke være meningen, at vi fordrives fra hus og hjem, fordi dem, der skal hjælpe os, ikke har kompetencerne eller viljen til at gøre noget reelt ved problemet, siger Julia Pedersen og fortsætter:

- Vi, der bor her, er jo til grin. Pladsen sejler i urin, øl og stofsalg. Musikken og råberiet støjer så meget, at man ikke kan sove om natten. Folk ved det godt, politikerne ved det godt, men vi kan ikke få hjælp. Vi er magtesløse.

Forsinkelse på forsinkelserne

Der er siden sommeren 2018 blevet indført flere forskellige foranstaltninger, der skulle afhjælpe problemerne på Anker Jørgensens Plads, som også har skærpet fokus fra politiets side, der eksempelvis anholdte en pusher på pladsen i foråret.

Derudover er der både sat overvågning, toiletvogn og hegn op på pladsen, ligesom AKB har ansat en social vicevært med penge fra Trygfonden. Det har dog ikke afhjulpet mærkbart og efter forslaget om et alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads faldt, har løsningen været at lave et alternativt byrum på Hørdumsgade.

Foreningen Anker Jørgensens Plads var blevet lovet af Socialforvaltningen at byrummet i Hørdumsgade skulle stå klar 1. juli, men det blev ændret til start september. Det står dog ikke færdigt endnu.

Vi, der bor her, er jo til grin. Pladsen sejler i urin, øl og stofsalg. Musikken og råberiet støjer så meget, at man ikke kan sove om natten. Folk ved det godt, politikerne ved det godt, men vi kan ikke få hjælp. Vi er magtesløse.

Julia Pedersen

- Hele situationen med Hørdumsgade viser jo meget godt problematikken. Det går så langsomt med at tage beslutninger, at det ikke er til at forstå. Det er udsættelse på udsættelse, og de er stadig ikke helt færdige med det. Desuden tror jeg ikke, det kommer til at virke. Hvorfor skulle brugerne flytte sig? spørger Ulla Cornett retorisk.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at byrummet på Hørdumsgade nu er klar til at blive taget i brug, men at der dog mangler et væsentligt element:

- Der mangler dog endnu at blive opstillet et toilet. Det er forvaltningens oplevelse, at området allerede er taget i brug. Der kan blive opstillet flere elementer i byrummet efter aftale med brugerne, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Annonce

Byggeplaner på pladsen skaber håb - og dog

Julia Pedersen fortæller, at hun tror på, at der til næste sommer kan falde en løsning, som kan give ro til mange beboere ud til pladsen.

AKB Københavns organisationsbestyrelse har nemlig besluttet at bruge en halv million kroner på at fjerne den trappe, som bronzestatuen af Anker Jørgensens sidder på og som danner samlingspunkt for øldrikkerne, der benytter pladsen.

AKB havde ifølge Julia og Ulla lovet at indsende en nedrivningstilladelse til Teknik- og Miljøforvaltningen inden onsdag uge 36, så sagen med at rive trappen ned kunne komme i gang. Dette er dog ikke sket.

Kongens Enghave Lokaludvalg har rettet henvendelse til både AKB og TMF for at presse på for en nedrivningstilladelse. Deres håb er, at arbejdet på pladsen kan ske til marts, hvor erfaringen viser, at uroen igen begynder at blusse op i takt med, at de varmere dage vender tilbage.

- Jeg tror på, at en afspærring af hele pladsen i forbindelse med nedrivningen af trappen kan være den faktor, der gør, at brugerne er villige til at flytte over på Hørdumsgade, siger Julia Pedersen og suppleres af Ulla:

- Men vi skal se det sker, før vi tror det. Alle andre foranstaltninger har jo vist sig at trække ud, og det er svært at tro på nogle af deres deadlines, for ingen bliver overholdt.

SydhavnenLIV har forsøgt at få en kommentar fra AKB om udsigterne på nedrivningen af trappen på Anker Jørgensens Plads. Dette har desværre ikke været muligt før avisens deadline.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce