Annonce
Samfund

Nej, jeg vil ikke ødelægge det grønne - jeg vil hjælpe de kronisk syge

Beboerne i området er ikke enige med borgmesteren i, at diabetescenteret skal placeres i De Gamles By. Det gjorde de blandt andet opmærksom på med dette banner. Foto: Benedicte Lorenzen

Debat: Under overskriften ”Borgmesteren insisterer på at ødelægge vores grønne område” bragte NørrebroLIV for nyligt et debatindlæg fra Enhedslistens Erik Brandt, som er medlem af Nørrebro Lokaludvalg og mildt sagt kritisk over for planerne om at etablere det nye Center for Diabetes i De Gamles By.

Når jeg vælger at svare her, er det ikke fordi jeg bilder mig ind, at jeg kan overbevise Brandt & co. om at elske byggeplanerne. Men fordi det er vigtigt for mig, at debatten afspejler virkeligheden – det gør den ikke i Brandts let fortegnede fremstilling. Og fordi jeg helt ærligt synes, at debatten først og fremmest bør handle om, hvordan vi sikrer den bedste behandling til københavnere, der lever med alvorlige kroniske sygdomme.

Da høringsfristen for lokalplanforslaget udløb d. 5.5., havde hele 845 borgere sendt et svar. Det er usædvanligt mange svar, og næsten alle svar var negative over for byggeprojektet. Det påvirker mig selvfølgelig. Jeg kan også sagtens forstå, at naboer og andre Nørrebro-borgere hellere så Center for Diabetes placeret i nogle andres baghave.

Annonce

Men kunne kommunen så ikke bare droppe planerne? Nej. For faktum er, at København har brug for centret til at kunne hjælpe borgere med diabetes og hjerteproblemer. Og det her er jo ikke partipolitik – det er en sundhedsmæssig opgave, der skal løses, og som min forvaltning har arbejdet for at finde den mest forsvarlige løsning på.

Det har de gjort med fokus på netop sundhed, for én ting er sikkert; hvis man vil gøre noget ved den kæmpestore sociale ulighed i sundhed, som betyder, at den gennemsnitlige levealder forkortes med syv år, når man krydser Dronning Louises Bro fra Indre By til Nørrebro, så skal man gøre noget ved de kroniske sygdomme. Derfor er placeringen på Nørrebro langt fra tilfældig.

Grunden i Møllegade er i øvrigt bebygget i forvejen, ja faktisk vil der med det nye diabetescenter kun være tale om ekstra 30 m2 bebygget areal i forhold til det eksisterende. Ingen har heller forsøgt at skjule for borgerne, at der også vil være en gruppe borgere med hjerteproblemer tilknyttet centret, sådan som Erik Brandt fremstiller det. Sådan er det nemlig allerede i dag, og sådan vil det også blive fremover. Det er et par år siden, at man – i en i øvrigt åben politisk proces – besluttede, at centeret også skulle hjælpe hjertepatienter. At man så valgte at bevare navnet og fortsat kalde det Center for Diabetes, har næppe været med en skummel plan om at snyde nogle potentielt fremtidige naboer.

Erik Brandt husker desuden galt, når han beskriver historikken i denne sag. Den oprindelige plan var nemlig at bygge i Møllegade, men da der samtidig var planer om en ny daginstitution her, gik man videre med at planlægge byggeriet på Nordpolen, som ligger ved Fredrik Bayers Plads.

Her var det planen, at diabetescentret skulle udgøre ét ud af en større gruppe af nye byggerier. Men de blev ikke til noget, og det gjorde daginstitutionen i Møllegade heller ikke. Derfor valgte vi at bevare den ubebyggede oase på Nordpolen og i stedet gå tilbage til den oprindelige plan om at etablere diabetescentret i Møllegade, hvor der allerede er bebygget.

Jeg synes faktisk, at kommunen har gjort et grundigt arbejde for at finde den bedst mulige løsning for både naboer, natur og – sidst men ikke mindst – for de borgere, der har brug for behandling for alvorlige kroniske sygdomme, og som gerne skal have en let vej til centret. Nørrebro er nemlig den bydel, hvor der bor flest borgere med diabetes 2 og hjerteproblemer. Og det er trods alt dem, det handler om.

Så nej, Erik Brandt. Jeg insisterer ikke på at ødelægge ”nogens” grønne område. Jeg insisterer ganske enkelt på at finde en løsning, der hjælper københavnere med alvorlig sygdom bedst muligt. I øvrigt bevarer vi samlet set langt mere grønt ved at bygge ovenpå et gammelt forfaldent hus end ved at pløje en uberørt grøn plet i byen op og plastre til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce