Annonce
BYLIV

Nu kommer byens guider frem: Forårstur på det farverige Christianshavn

Trolden Green George blev bygget med skraldet træ fra Christianias affald. Vægmaleriet blev udført i samarbejde med Rasmus Balstrøm. Foto: Jan Jeppesen.
De fleste foretrækker en tur på egen hånd, andre en tur med guide. Foråret inviterer til både det ene og andet, hvis man vil opleve Christianshavns mange skønne, uspolerede steder.

Geografisk set er Christianshavn oprindeligt opfyld på nogle sandbanker, men i dag en regulær halvø. Bydelen blev grundlagt som en fæstningsby af Christian den 4. i 1618.

Københavns havnefront lå ret ubeskyttet til mod søen. For at sikre området og udvide byens areal, gik Christian den 4. i gang med sit største projekt, inspireret af Amsterdams kanaler. En helt ny by på sandbankerne mellem København og Amager. Han vragede en byplan med et stjerneformet gadenet ud fra et torv og lancerede i stedet en byplan i skakbrætmønster. Torvet beholdt han, men der blev kun én kanal, der delte den nye by i byen neden vandet og oven vandet.

Navnet lever videre i de to 'overgader, hvor forleddet er en forvanskning af tysk. En ufergasse er en gade langs med en bred eller en kanal; og på dansk blev det forvansket til en overgade.

Annonce

Guidetur eller på egen hånd

Du kan se sagtens rive det meste af en dag ud af kalenderen, hvis du vil udforske Christianshavn på egen hånd, men vil du gerne have noget historiefortælling med hjem, så kan du allerede på torsdag 20. maj tilmelde dig årets første byvandring. Det er forfatter og foredragsholder Kim Greiner, der står bag guideturen, som begynder klokken 13.00.

På grund af coronarestriktioner kan der være forsamlet 75 personer udendørs. Man møder bare op på Christianshavns Torv ved Grønlænderkajakken og betaler 60 kroner enten kontant eller på mobilepay, som kan købes et kvarter før ved mødestedet. Selve guideturen tager cirka to timer.

Undervejs på turen du vi historien om denne driftige havneby med de to smukke barokkirker Christianskirken og Vor Frelser kirke. Du hører om Børnehuset, der udviklede sig til Tugt, Rasp- og Forbedringshuset, der bestemt ikke var egnet for børn, og hvor ingen blev forbedret.

Rottehullet var et fiktivt værtshus på Christianshavn i tv-serien Huset på Christianshavn, der blev sendt første gang fra 1970-1977 på DR1. Udendørsscenerne til serien forgik på Amagergade, mens indendørsscener blev optaget i et studie. Foto: Jan Jeppesen.
Lille Mølle er den eneste bevarede af de gamle voldmøller på Christianshavns Vold, beliggende mellemTorvegade og Bådsmandsstræde i den del af Københavns befæstning, der kaldtes Løvens Bastion. Af den samlede befæstnings cirka 25 møller er der er kun to møller bevaret: Kastelsmøllen og Lille Mølle. Foto: Jan Jeppesen.
Cirkelbroen går over Christianshavns Kanal. Broen er tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Udover at skabe sammenhængende promenade langs inderhavnen forbinder broen Christiansbro med Applebys Plads. Broen er en gave fra Nordea-fonden Den skulle have været færdig inden udgangen af 2013, men færdiggørelsen blev påvirket af E. Pihl & Søns konkurs. Broen åbnede 22. august 2015. Foto: Jan Jeppesen.
Skulpturen af Martin Andersen Nexø -  den verdenskendte bornholmske forfatter - finder med på voldanlægget. Martin Andersen Nexø skrev bl.a. 'Pelle Erobreren'. Han blev født 1869 på Christianshavn, som han skildrede i tredje bind af sine erindringer fra 1932. Foto: Jan Jeppesen.
Krøyers Plads er et blandet område. Det ligger ud til Inderhavnen mellem Wilders Plads mod syd og Grønlandske Handels Plads mod nord og med Nyhavn overfor. Den nuværende bygninger stod færdige i 2016 og er inspirerede af de historiske pakhuse, der præger havnen. Foto: Jan Jeppesen.
På Christianshavns Færgecafé hyldes de gode historier, vigtige traditioner og det gedigne håndværk. Her bliver braset, syltet og kogt, som vor mor gjorde det, og der serveres snapse med rund hånd og et kærligt smil. De hjemmelavede snapse og gode, danske køkken er bygget på sæsonens fineste råvarer og håndværkstraditioner. Foto: Jan Jeppesen.
Den gule ejendom i krydset Prinsessegade og Bådsmandsstræde blev tegnet af arkitekten Hans Fussing (1838-1914) og udført af murermester J. J. Deuntzer (1808-1875) som enkebolig for Søetatens enker. Der er kælder og fem etager og der er ikke siden foretaget væsentlige ændringer, bortset fra de seks trappehuse på bagsiden som er fra 1929 med Jens Klok (1889-1974) som arkitekt. Som et lille kuriosum kan det oplyses, at grunden frem til 1863 udgjorde en del af Søkvæsthusets have. Foto: Jan Jeppesen.
Christianshavns Kanaln går fra nordøst mod sydvest og deler bydelen på langs. Mod nord er den forbundet med kanalen Trangraven, der adskiller Christianshavn fra Holmen, mens den mod syd foretager en vinkelret drejning, før den munder ud i Inderhavnen lidt nord for Langebro. Christianshavns Kanal er kendt for sit aktive sejlermiljø med mange husbåde og sejlskibe, især i den nordlige del af kanalen. Foto: Jan Jeppesen.
På Christiania finder du en bod, hvor du kan støtte beboernes kamp for at bevare fristaden. Her er alt fra trøjer til hætter og kasketter. Foto: Jan Jeppesen.

Undervejs på turen besøger nogle af de idylliske gårde, hvor du bl.a. skal hilse på den underskønne 'Jægerinde' i Den Persiske Have. Der er også stop  ved 'Huset på Christianshavn', Rottehullet, den verdensberømte 'Eiffel bar', Færgecafeen med mågeskrig på toilettet, Lille Mølle på Løvens Bastion og Sofiebadet.

Rundturen slutter på Christianshavns Torv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce