Annonce
Kæmpe-skole

Ny skole i Kødbyen til en halv milliard: Så vild bliver den

Børnenes solskinshumør nåede helt op til de sparsomme skyer, da de besøgte byggepladsen for deres kommende skole i Kødbyen. Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) holdt tale for de knap 300 elever, der var mødt frem. Eleverne kan se frem til at flytte fra Gasværksvejens Skole til Kødbyen i 2024. Foto: René Mølskov
En ny skole med tre spor til over en halv milliard får unik placering i hjørnet af Den Hvide Kødby. Forurenet jord har skruet prisen op, men der følger også en kæmpe idrætshal med i prisen

På det tomme hjørne ud mod Dybbølsbro har maskinerne siden sommer fjernet bygninger og jord. Nu er alt klar til at byggeriet af den helt nye tresporede skole midt i København kan gå i gang.

Det er eleverne fra Gasværksvejens Skole, der flytter ind i den nye 'Skolen i Kødbyen' og den står efter planen klar allerede til skolestarten i august 2024.

Det er en historisk begivenhed, at man bygger en ny skole. Flere af skolerne i København har jo stået i mere end hundrede år. Og denne skole bliver et bydelscenter for hele Vesterbro, da der både bliver idrætshal og lokaler som københavnerne kan bruge uden for skoletiden.

Jakob Næsager (K), børne- og ungdomsborgmester

- Det er en historisk begivenhed, at man bygger en ny skole. Flere af skolerne i København har jo stået i mere end hundrede år. Og denne skole bliver et bydelscenter for hele Vesterbro, da der både bliver idrætshal og lokaler som københavnerne kan bruge uden for skoletiden, siger Jakob Næsager (K), der er børne- og ungdomsborgmester i København.

Annonce

Kæmpe idrætshal og madskole

Helt unikt for den nye skole er idrætshallen, der med sine 20 gange 40 meter har plads til langt større og mere pladskrævende idrætsaktiviteter end de fleste almindelige idrætshaller. Og det gælder både inden for og uden for almindelig skoletid.

Der blev gravet en såkaldt tidskapsel ned under jorden, hvor skolen skal bygges. I den ligger både breve og ting, der siger noget om tiden lige nu. Blandt andet mundbind.. Foto: René Mølskov

Byggeriet af den nye skole er nu sat i gang og den bliver en markant afslutning af Den Hvide Kødby på hjørnet af Skelbækgade og Ingerslevsgade mod Dybbølsbro.

Foruden den store idrætshal bliver der også lavet en Madskole med produktionskøkken i forbindelse med skolen, hvilket skal tale ind i skolens placering i Kødbyen.

Annonce

Derfor bliver det så dyrt

Når den samlede regning for skolebyggeriet rammer en halv milliard, eller helt præcist 516 millioner kroner, så skyldes det i høj grad placeringen. Regningen er delt i tre dele. Ombygning af det gamle ammoniakanlæg, byggemodning af grunden og opførelse af den nye skole.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) havde held til at holde børnenes opmærksomhed, da han talte om deres kommende skole i Kødbyen. Foto: René Mølskov

På grund af miljøsanering og nedrivninger løber det op. Den samlede pris for opførelsen af skolen udgør samlet set 274 millioner kroner.

Annonce

En gave til fremtiden

Der var næsten 300 børn fra Gasværksvejens Skole med til mandagens fejring af byggestart på den nu helt tomme og nedgravede grund i hjørnet af Kødbyen. Allerdybest nede var et lille hul med plads til en 'skattekiste' klar til eleverne.

Skolen i Kødbyen som den skal se ud set fra hjørnet ved Dybbølsbro. Illustraton: NORD Arkitekter

Det var hele indskolingen samt 4. klasserne, der var mødt op og sammen med borgmester, lærerer og skoleleder fik de sænket en smuk kiste ned. I den såkaldte 'tidskapsel' har børnene fundet ting, der siger noget om vores tid. Blandt meget andet også mundbind. Eleverne har skrevet breve, der blev gemt med ned og dermed ligger klar til fremtidige generationer, der måtte fjerne skolen for at bygge noget helt andet.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) bor selv på Vesterbro og begge hendes børn har gået og går på Gasværksvejens Skole.

- Derfor er det noget helt særligt for mig, at vi nu kan begynde byggeriet af Vesterbros nye skole i Kødbyen. Kødbyen er en helt central del af byens sjæl. Den er et miniudsnit af det København, vi allesammen elsker, med plads til alle og snart også plads til en skole,” siger hun i en mail til VesterbroLIV og fortsætter:

- Skolen bliver en gevinst for hele Vesterbro og med både en madskole og en idrætshal bliver skolen et samlingspunkt for børn og voksne.

Annonce

Barndommens gade

Afslutningsvis sang de mange elever smukt Anne Linnets sang baseret på Tove Ditlevsens digt Barndommens Gade. Og ifølge Jakob Næsager er det en hel unik mulighed for børn såvel som lærere på Gasværksvejens Skole.

Skolen i Kødbyen

Skolen i Kødbyen bliver tresporet med madskole og idrætshal.

Skolen får egen madskole med produktionskøkken

Til skolen bygges en ekstrastor idrætshal på 20 gange 40 meter

0.-3.-klasserne får til huse øverst i bygningen med udgang til udearealer på taget af bygningen.

4.-6.-klasserne og 7.-9.-klasserne er midterst i bygningen med adgang til skolegården i niveau med det omgivende bykvarter.

Den samlede anlægsbevilling er på 516 mio. kr. til hele byggeriet, som er opdelt i tre entrepriser: Ombygning af ammoniakkøleanlæg i Kødbyen, byggemodning af grunden, herunder miljøsanering, nedrivninger mv. samt opførelse af selve skolen.

Det er den nuværende Gasværksvejens Skole, som flytter ind i skolen i Kødbyen, hvilket forventes at blive til skolestart i 2024. Skolen er planlagt til at være færdig i foråret 2024.

Skolen i Kødbyen set fra Ingerslevgade. Illustraton: NORD Arkitekter

- Jeg håber, at det giver en stolthed at gå på gasværksvejens skole, at man er med til at forme og skabe traditioner. De er med fra begyndelsen. Det håber jeg giver glæde og stolthed hos både personale og elever, siger han og fortsætter:

- Vi har en målsætning om at flere skal vælge en erhvervsuddannelse. Så det betyder meget, at børnene er med i hele processen fra det første spadestik bliver taget og ser, hvad det er for nogle professioner, der er med til at bygge skolen.

Den nye skole får tre spor, egen Madskole med produktionskøkken og en ekstrastor idrætshal. Foto: René Mølskov
Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce