Annonce
Byrum

Overborgmester siger fra: Vil stoppe nedrivning af historiske bygninger

Overborgmester Lars Weiss (S) ved Herold Varehus, som er én af flere bygninger der efter overborgmesterens mening burde bevares. Foto: Olivia Loftlund
Københavns overborgmester Lars Weiss mener, der skal gøres endnu mere for at bevare nogle af de historiske bygninger, der giver byen sit særpræg.

Ved første øjekast ligner det et faldefærdigt hus, som kan vælte hvert et sekund, det skulle være. Et hus der i tid med mangel på byggekvadratmeter i København har udtjent sin værnepligt. Men dykker man ned i historien bag Herold Varehus på Øresundsvej på Amager, gemmer der sig en unik historie.

Det mener overborgmester Lars Weiss (S) i hvert fald.

Herold Varehus åbnede i 1923, og i butikken kunne man få pynt, spøg og skæmt, hønseringe og andre ting fra svundne tider. Og den slags historier skal der værnes om, mener Lars Weiss.

Annonce

Derfor lancerer han nu udspillet 'bevar byens sjæl', der har til formål at bevare 'lokale perler'.

- Der bliver hele tiden bygget nyt i København, og det er rigtig godt - for vi skal have plads til, at vi bliver flere. Men vi skal også sørge for at bevare byens historiske steder, så de ikke går tabt i den udvikling. Derfor mener jeg, vi skal gøre mere for at bevare de bygninger, som er et produkt af den historiske udvikling, København har gennemgået. For eksempel Sundbyhusene eller nogle af de gamle industribygninger fra 20’erne og 30’erne, hvor der hver morgen strømmede et par tusinde mænd i blå kedeldragter ind og arbejdede.

Ikke et frilandsmuseum

- Den salgs fortællinger er en del af den historiske udvikling, København har været igennem. Jeg siger ikke, at alt skal bevares, eller at byen skal være et frilandsmuseum, men jeg mener, de forskellige epoker skal være repræsenteret rundt om i bydelene, siger han.

Udspillet vækker glæde hos Jep Loft, der er manden bag 'arkitekturoprøret'. En forening, der har kastet sig ind i kampen for at bevare de historiske bykerner og for at få nybyggeri til at passe bedre ind i de eksisterende omgivelser.

- Det er en udmærket begyndelse, siger han.

Lars Weiss vil med sit udspil helt konkret have undersøgt, hvilke konkrete handlemuligheder der er for at bevare et sted som Harold Varehus - eller byhusene på Øresundsvej. Eksempelvis ved at lave bevarende lokalplaner.

Annonce

Kan gøre mere

Og selvom Jep Loft i udgangspunktet er positiv over for udspillet, mener han, det er nødvendigt at være endnu mere ambitiøs.

-  Jeg så gerne, man gjorde endnu mere for at skrive ind i kommuneplanen, at nogle af de historiske bygninger skal bevares. Som middelalderbyen. Der er rigtig mange fine bymiljøer, der er i fare for at blive revet ned. Og når det først sker, kan det ikke gøres om.

- Som da Slagtergårdene på Vesterbro blev revet ned. Det var en regulær tragedie. Derfor håber jeg, der bliver gjort alvor af at lave flere bevarende lokalplaner, og at det ikke bare er tomme ord, siger han.

Lars Weiss erkender også, at politikerne i dag ofte er for meget på bagkant, når det kommer til at bevare 'sjælen' i byen.

- Jeg har arbejdet med byudvikling som politiker i de seneste snart 12 år, og ofte – når der er noget, der repræsenterer, de her historiske spor i byen - har vi altid handlet på bagkant. Vi kommer typisk ind i forløbet, når grundejere har bedt om en nedrivningstilladelse eller bedt om en lokalplan. Og når sagen kommer til vores bord så sent, er vores handlemuligheder begrænsede. Tit er de eneste løsninger, at kommunen erhverver ejendommen, måske ovenikøbet ejendommen og de byggerettigheder der ligger på den, og så bliver det rasende dyrt. Det her et forsøg på at komme på forkant i stedet for altid at handle på bagkant, siger han.

Annonce

Har det værdi?

Men ser man på en bygning som Herold Varehus, er den svært medtaget. Hvorfor er det, man skal bevare bygninger, der ligner, de er ved at styrte sammen?

- Herold Varehus svært medtaget. Det er næsten sådan, at hvis nogen læner sig op ad det, så falder det sammen. Og jeg erkender, at det godt kan være, vi er for sent ude dér. Men så er der Café Krunch ovre på den anden side af gaden, som er et af de andre ganske få Sundbyhuse, der er tilbage.

- Men udspillet skal ikke forstås som, at jeg som moses kommer ned fra Sinai-bjerget med stentavlerne og har en liste med de bygninger, der absolut skal reddes. Jeg nævner bare nogle eksempler på den type bygninger, jeg synes kunne være interessante.

- Jeg kender København godt, men ikke ned i alle detaljer. Derfor skal det her også ses som en invitation til københavnerne om, at de kan byde ind med steder fra deres nærområder, der er med til at fortælle om Københavns historie.

Annonce

85.000 nye borgere

Der er stor efterspørgsel på boliger i København. Bør det ikke fylde mere end en romantiseret tankegang om at bevare ældre bygninger, hvor lokalerne ikke rigtig bliver brugt til noget?

- Vi skal bygge masser af nyt, og vi arbejder også med byfortætning i en masse af det eksisterende. Det er vi også nødt til, hvis vi skal kunne følge med. Vi ser ind i prognoser med omkring 85.000 ekstra beboere i København frem mod 2050, så det pres er der. Men det kan vi godt løse ved at bygge andre steder.

- Samtidig er der mange af de gamle industribygninger, der godt kan indrettes til bygninger, der kan bruges i dag, uden det arkitektoniske udtryk bliver ændret, eller historiske spor bliver slettet.

- I fabriksbygningerne på Vermundsgade på Østerbro, er det jo ikke sådan, at jeg mener, at der absolut skal være en elektronikfabrik. Der har man fundet en god løsning, hvor man i dag bruger dem til kreative erhverv. Det synes jeg personligt er godt løst. Det er ikke funktionen, der skal bevares, men det arkitektoniske, siger Lars Weiss.

Annonce

Vesterbro er eksemplet

For Jep Loft er det helt essentielt, at man bevarer det udtryk, der gør København unikt. Han peger på, at prisudviklingen også viser, at de klassiske københavnerkvarterer er det, folk foretrækker.

- Tag Vesterbro. Det var et arbejderkvarter, bygget for få penge til mindre bemidlede mennesker. Det var små, miserable lejligheder uden bad. Der havde det været naturligt at sende bulldozere ind for at bygge nyt. Men det gjorde man ikke. Og se i dag.

- Området er fantastisk, priserne er høje, og folk er glade. Men desværre er der kun få af de gamle bykerner tilbage. Alt for ofte river man det gamle ned. Og hvad kommer der i stedet? Højest sandsynligt noget kønsløst forstadsbyggeri af en art. Derfor kan jeg kun opfordrer til, at man gør endnu mere for at bevare de skæve bygninger, siger han.

Her er bygningerne, Lars Weiss vil bevare

Fabriksbygningerne på Vermundsgade:

  • Fabriksbygningerne var en del af Laurids Knudsens Mekaniske Etablissment i 1900-tallet, som dengang havde til huse på en stor del af området fra Haraldsgade til Rovsingsgade (Vermundsgade tværgående). De forskellige bygninger blev opført gradvist i forbindelse med, at fabrikken blev udvidet. Den høje bygning er ifølge Københavns Kommunekort opført fra 1948.

Nordhavns Fiskerihavn:

  • Området ligger på den yderste nordvestlige spids af Nordhavn og huser en lystbådehavn med bådoplag og et tilstødende skurbymiljø, som har karakter af selvbyggerboliger i samme stil som ved Stejlepladsen. Havnen ejes af By & Havn og indgår i strukturplanen for Nordhavn, hvor området ikke er udlagt som byudviklingsområde.

Rosenvængets Kvarter:

  • Rosenvængets Kvarter er Danmarks ældste villakvarter. Det stammer fra 1850’erne, hvor området blev udstykket. Kvarteret er præget af større villaer, heraf er mange bevaringsværdige bygninger, som er tegnet af nogle af tidens største arkitekter. Området har ingen lokalplan og har været under gradvis forandring, hvor flere villaer er blevet revet ned til fordel for lejlighedsbyggeri.

Byhusene på Øresundsvej og Herolds Varehus:

  • På Øresundsvej er der karrebebyggelse med enkelte byhuse. Store dele af området er lokalplanlagt i 1990’erne, der giver mulighed for færdiggørelse af karrestruktur og giver dermed anledning til nedrivning af eksisterende byhuse.

HOFOR pumpestation:

Det gamle anlæg var et af landets ældste og har siden 1901 sørget for at borgerne kunne slippe af med det beskidte, bakteriefyldte kloakvand.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce