Annonce
Livsstil

Nanna og Peter har dannet par i 19 år - men de er aldrig flyttet sammen

Nanna Ziegler og Peter Andersen bor som par hver for sig, men de tilbringer mange uger sammen i det fælles sommerhus på Læsø og har altid Nannas datter, Aja, med. Foto: Helle Petersen
Nanna Ziegler og Peter Andersen har dannet par i 19 år, men de har alle årene valgt at bo hver for sig. Der er mange fordele og ingen ulemper, synes parret.

Egentlig skulle Nanna Ziegler bare til fest i den lille landsby Røgen lige uden for Hammel.

Ti personer i landsbyen fyldte i løbet af året 50 år, og det blev fejret på en gårdsplads med 250 gæster. Flere af fødselarerne var Nannas gode venner, som hun kendte helt tilbage fra spejdertiden i København.

Nanna kom fra København, og hendes barndomsveninde havde fundet et gæsteværelse til hende hos en vis Peter Andersen. ”Hold da op!”, tænkte Nanna imponeret, da hun så, at denne Peter havde lagt et lille håndklæde og et stykke sæbe på hovedpuden i gæsteværelset. Lige som på et bedre hotel.

Annonce

Da Nanna kom ned på festpladsen, blev hun præsenteret for Peter Andersen.

- Han var smurt ind i svinefedt, da jeg hilste på ham. Han var sammen med andre fra landsbyen ved at stege en ordentlig stak svinekamme på en kæmpe grill og tre hele vildsvin på en anden, fortæller Nanna Ziegler.

Hun takkede for den pæne modtagelse med sæbe og håndklæde – og siden gik snakken mellem de to, og der gik ikke lang tid, før de blev et par, og det har de nu været i 19 år.

Aldrig på tale at flytte sammen

Men de er aldrig flyttet sammen. De bor hver for sig – Peter Andersen i Røgen og Nanna Ziegler i Odense.

- Vi havde et godt arbejde begge to. Vi havde også et godt socialt liv og en stor vennekreds hver for sig. Og vi arbejdede meget begge to og havde det fint med kun at være sammen i weekenden, siger Peter Andersen, der i mere end 30 år var montør på Galten Elværk, hvor han var tillidsmand i næsten lige så mange år.

Nanna Ziegler, 68 år, var også rigtig glad for sit arbejde hos Danmarks Radio i Odense.

- Jeg kunne måske nok være skiftet til DR Østjylland på et tidspunkt, men jeg var også glad for at bo i det bofællesskab i Odense, hvor jeg bor sammen med 20 andre familier. Og så er der ikke mindst min datter, der er udviklingshæmmet. Hun havde dengang en rigtig god hverdag med en super skole. Hun har også en tæt kontakt til sin far, min eksmand, der også bor i bofællesskabet, og hans søde kone, som er en af mine bedste veninder.

- Så nej – det har aldrig været på tale at flytte sammen.

BLÅ BOG: Nanna og Peter

Nanna Ziegler, 68 år, og Peter Andersen, 70 år, har været et par i 19 år, men bor hver for sig. Han i Røgen og hun i Odense. De har et fælles sommerhus på Læsø.

De er begge fraskilte. Han har en datter og en søn, og hun har en datter.

Peter Andersen har været lastbilchauffør med 300 køredage i udlandet om året. Senere blev han montør på et elværk, hvor han i 30 år var tillidsmand.

Nanna Ziegler er uddannet journalist og var i 38 år ansat ved Danmarks Radio på DR Fyn.

Peter Andersen havde heller ikke lyst til at bo i bofællesskab, selv om ”hans” landsby Røgen næsten lyder som en form for bofællesskab. 40-50 af landsbyens indbyggere spiser sammen en gang om ugen. Hver søndag mødes folk i landsbyens bjælkehytte, hvor de kl. 16.30 drikker en øl sammen.

Der var et amatørteater, som havde et venskabsteater i det nordlige Italien, og det har betydet flere fælles rejser til Italien og tidligere også til Frankrig. Faktisk har Peter fejret flere af sine runde og halvrunde fødselsdage sammen med andre fra Røgen på rejser til Italien.

Annonce

Tid til sig selv hver for sig

Hverken Nanna Ziegler eller Peter Andersen kan komme i tanke om ulemper ved at bo hver for sig som par. De har tygget noget på det, men nej. Til gengæld kan de se mange fordele.

Hverken Nanna Ziegler eller Peter Andersen kan komme i tanke om ulemper ved at bo hver for sig som par. De har tygget noget på det, men nej. Til gengæld kan de se mange fordele.

- Vi beholder hver især vores store omgangskreds og får samtidig udvidet den med en ny vennekreds, siger Peter og tilføjer:

- Vi kan også begge godt lide at have dage, hvor vi er os selv.

Nanna synes, det er skønt med dage, hvor hun er alene, og som hun siger:

- Man går og glæder sig til, vi skal ses igen.

Parret har dog en fælles bopæl, et sommerhus på Læsø. Nanna Ziegler har en lang forhistorie med Læsø. Et år inviterede hun Peter med til Læsø i 14 dage, og han var noget skeptisk, for hvad skulle han dog lave på Læsø i så lang tid? Nanna var til gengæld vant til at være der syv uger hver sommer.

Men han faldt for Læsø, og året efter var sommerferien udvidet til fire uger. I 2005 stod deres fælles sommerhus klar, og nu tilbringer de så mange ferier som muligt på Læsø. I 2020 var de på øen det meste af året pga. corona. Nanna var der i ni måneder og Peter i syv. Hvert år er de på Læsø i en måneds tid hen over jul og nytår.

Til hverdag er Peter mere på Fyn, end Nanna er i Røgen.

-Der er jo længere fra Odense til Røgen, end omvendt, siger Peter med et smil.

Annonce

Savner Peters mad

Og nej, de synes på ingen måde, at de lever i en weekendtaske.

- Det er dejligt afvekslende. Det er lidt nyt hver gang, man kommer i hinandens hus, siger Nanna.

Omgivelserne har aldrig undret sig over, at Nanna og Peter valgte at bo hver for sig.

- Vores to mødre, som begge blev over 90 år, satte heller aldrig spørgsmålstegn ved det, siger Nanna.

Fakta: COLA-par

COLA står for Couples Living Apart – par, der bor hver for sig. Det kan være par, der har boet sammen i flere år, der vælger stadig at være et par, men bo hver for sig.

Og det kan være par, som fra starten har valgt ikke at flytte sammen, men i stedet bor hver for sig.

Men hvad med fremtiden? Når de bliver gamle. Der er jo langt med rollator fra Røgen til Odense og omvendt. Har de planer om at flytte sammen?

- Nej, det tror jeg ikke, for hvor skal vi så bo, spørger Nanna. Reelt har de endnu ikke talt om det.

Nanna er i mellemtiden kommet i tanke om den største ulempe ved ikke at bo sammen:

- Det er, at jeg ikke kan spise Peters mad hver dag. Han er en fremragende kok!

Annonce
Advarsel

Hundeejer fandt ben med hvidt pulver i boligområde: - Pas på jeres hunde

Det sker

Rookie Runners: Løb og fællesskab på Nørrebro med plads til alle

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bolig og livsstil

Henrik drømte om at gøre Lego til sin levevej: Nu bliver hans modeller solgt i hele verden

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Bolig og livsstil

Broderi, bajer og bandeord: -Jeg vil hellere have klippet fingrene af end at brodere missekatte i en robåd

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Annonce