Annonce
børnehjem

Per lavede en dokumentarfilm om sin barndom: Jeg er overrasket over de mange positive reaktioner

Per Wennick har med sin dokumentarudsendelse 'Jagten på mig selv' vendt sit undersøgende blik mod sin egen barndom på børnehjem og som forsøgsperson i et psykologisk, psykiatrisk forskningsprojekt. Foto: DR/Michelle Francati
Efter at have lavet mere end 80 tv-dokumentarer har instruktøren Per Wennick rettet fokus mod sin egen barndom på børnehjem og som forsøgsbarn i en psykologisk, psykiatrisk forskning. Det er der kommet to udsendelser ud af, som har berørt seerne dybt.

Så du udsendelsen 'Jagten på mig selv', hvor dokumentaristen Per Wennick går på jagt i sin egen barndomshistorie? Så er du ikke alene. Filminstruktøren er blevet mødt af en decideret kærlighedsstorm siden første ud af to afsnit rullede hen over skærmen.

Faktisk har han fået så mange positive tilkendegivelser, at han mobiltelefon nærmest hele tiden giver meddelelsesbeskeder fra sig.

- Jeg havde ikke set det komme, at jeg ville få mange positive henvendelser. De er fra folk, der fortæller deres egne livshistorier og folk, der har prøvet det samme, som jeg. Men jeg har også hørt fra mange, der bare vil give deres mening til kende. Jeg har fået et sted mellem 200 og 300 henvendelser på sms, mails, Facebook og Messenger. Det er ikke blot min livshistorie, det er også mange andres historie, og jeg ser mig selv som talerør for de, der har oplevet det samme som jeg, siger Per Wennick. Han er overvældet og blev tidligere på dagen helt forlegen, da selv hans lokale vinhandler på Frederiksberg roste ham for udsendelsen, da han var nede og købe en enkelt flaske vin.

Annonce

- Det er dejligt, at der er så mange, der synes, det er vigtigt, at jeg har fortalt den her historie. Jeg har arbejdet på dokumentaren i tre år, og nu skal jeg så vænne mig til selv at være eksponeret. Det er voldsomt selv at være i fokus, siger han.

Jeg havde ikke set det komme, at jeg ville få så mange positive henvendelser

Per Wennick, dokumenarist

Med i CIA-forsøg

Noget andet, der har været overvældende for ham, er at Per Wennick i de to udsendelser 'Jagten på mig selv', har vendt sit observerende, psykologisk nærgående kamera mod sig selv.

- Jeg har lavet omkring 80 dokumentarer, og jeg har aldrig haft lyst til at træde frem offentligt. Jeg syntes, at når jeg portrætterede andre mennesker, så skulle det være dem og deres historie, der var i centrum, forklarer den 72årige dokumentarist.

Blandt hans mange og kendte indsigtsfulde portrætter er 'En kultiveret rappenskralde' om Lise Nørgaard, 'En stille forsvinden' - en serie om en ung bankdirektør, der bliver ramt af Alzheimers og 'Grevinden på tredje' om Erna Hamilton.

Grunden til, at han først nu vælger at fortælle sin egen historie om en opvækst på børnehjem som søn af en enlig mor, er, at han ikke har haft modet før til at finde ud af, hvad der egentlig skete den gang.

En proces, han beskriver i andet afsnit af 'Jagten på mig selv', og som blandt andet byder på opdagelsen af, at han som barn var med i et hemmeligt psykologisk forskningsprojekt på Københavns Kommunehospital, der var støttet af CIA.

der var ingen tvivl om, at hun har elsket mig og villet mig alt det bedste

Per Wennick, dokumentarist
Annonce

Vil selv vide besked

Det synes at være et af omdrejningspunkterne for 'Jagten på mig selv', at Per Wennick har søgt en indsigt i sin barndom, som han ikke selv havde, men som andre - nogle forskere - lå inde med.

Forsøget var hemmeligstemplet, og så sent som under optagelserne til udsendelsen blev oplysninger igen tilbageholdt fra ham: Optegnelserne om ham fra forsøget blev makuleret med den begrundelse, at det var ulovligt at opbevare dem.

Tilbage står Per Wennick med en enkel, generisk sætning, børnehjemmet hvert år gav i skudsmål til børnene.

Annonce

Stolt og lettet mor

Per Wennicks mor var 39, da hun fik ham med en gift mand. Efter tre år med en umulig boligsituation rundt omkring i København, sendte moderen ham på børnehjemmet Godthåb på Frederiksberg. Men hun satte en ære i, at det var hende selv, der betalte for hans ophold - han var ikke anbragt af nogen forsorg - og hun afslog sin søsters tilbud om at adoptere ham, fordi hun ikke ville afgive sin dreng.

Per Wennick har da heller ingen vrede mod sin mor, eller sin allerede afsatte far, der først efter en faderskabssag vedkende sig ham.

- Hans situation var umulig, og det var hendes også. Frem til jeg var tre år, boede vi på værelser rundt omkring, og i sit liv boede min mor på 35 forskellige værelser. Men der var ingen tvivl om, at hun har elsket mig og villet mig alt det bedste. Hun var da også enormt lettet og stolt over, jeg klarede mig så godt med et arbejde, hun også så som meningsfuldt, fortæller den prisbelønnede dokumentarist.

Du kan se andet afsnit af 'Jagten på mig selv' på DR1 3. januar 2022 klokken 20.00.

Begge afsnit kan streames på DR.dk ved at klikke her.

Per Wennick sammen med en børneskuespiller, der skildrer de oplevelser, han havde som barn på Børnehjemmet Godthåb på Frederiksberg. Foto: DR/Michelle Francati
Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce