Annonce
Byudvikling

Peter undrer sig: Graverbolig på Assistens Kirkegård står stadig afskærmet

Den gamle graverbolig på Assistens Kirkegår står afskærmet. Det har den gjort i en del år, og det skaber undren. Foto: Simon Schmidt
Hvad skal der ske med den gamle graverbolig på Assistens Kirkegår. Peter stiller spørgsmålstegn, for afskærmningen undrer ham.

Da metroen skulle udgraves på Nørrebros Runddel blev en del af kirkegården ryddet for at skabe plads til den nye cityring. Til forskel for mange grave så fik den gamle graverbolig på Assistens Kirkegård lov at stå - eller det vil sige, at den lige blev flyttet 32 meter.

Siden byggeriet gik i gang har graverboligen stået tom - og har siden 2010 hvor metrobyggeriet startede stort set været afskærmet.

Jeg har for flere måneder siden talt med en fra Københavns Kirkegårde, som fortalte, at graverboligen snart ville åbne for offentligheden.

Peter Krag

Vi har på NørrebroLIV redaktionen fået en henvendelse fra Peter Krag. Han undrer sig dagligt over, hvorfor boligen blot står afskærmet og har søgt svaret hos os. For hvad skal ske egentlig ske med den gamle bolig.

Annonce

- Jeg bor lige overfor metrostationen og går næsten dagligt forbi graverboligen på Assistens Kirkegård. Det er så ærgerligt, at boligen bare står afskærmet. Det er så smuk en bygning. Jeg har for flere måneder siden talt med en fra Københavns Kirkegårde, som fortalte, at graverboligen snart ville åbne for offentligheden, siger Peter Krag og fortsætter.

- Jeg havde håbet, at bygningen ville blive åbnet i takt med at cityringen blev færdig, men det har ikke været tilfældet. Og der er ikke sket meget de sidste måneder heller, siger han.

Der bliver stillet spørgsmålstegn om, hvad der skal ske med den gamle graverbolig på Assistens Kirkegård. Foto: Peter Krag

Ifølge Peter Krag går der rygter om, at den historiske bygning skal indrettes som café, noget han synes vil være en vældig fin udnyttelse af de gamle mursten.

Det kommer til at ske

Efter at vi på NørrebroLIV har været i kontakt med forvaltningen, kan vi desværre oplyse, at drømmen om en café i den gamle graverbolig har lange udsigter. Bygningen er fredet, og alt hvad der foretages af ændringer udvendig og indvendigt er underlagt en række retningslinjer, og kræver en tilladelse fra Slots‐ og Kulturstyrelsen.

Rygterne går på at der skal laves en café i den gamle graverbolig på Assistens Kirkegård, men forvaltningen har andre planer. Foto: Simon Schmidt

Forvaltningen er på nuværende tidspunkt i gang med at indrette et offentligt toilet i en del af stueetagen i den gamle graverbolig på Assistens Kirkegård som en del af bevillingen fra Budgettet fra 2015, hvor der blev sat midler af til toiletter på syv metroforpladser i den nye Cityring.

Vicedirektør Nikolaj Hvingtoft Hansen fra Parker, Kirkegårde og Renhold under Teknik- og Miljøforvaltningen skriver i et politikersvar:

Det har været meget vanskeligt at opnå en tilladelse fra fredningen til at etablere toilettet, selvom der er tale om begrænsede ændringer på bygning. Derfor vurderer forvaltningen, at det vil være særligt vanskeligt at opnå den nødvendige tilladelse fra fredningen til at oprette en café i bygning, da en café forventeligt vil kræve større ændringer.

Renoveringen af graverboligen er i første omgang blevet forsinket med færdiggørelsen af metroarbejdet. Og forvaltningen oplyser, at det har taget knap et år, at få den endelige tilladelse fra Slots‐ og Kulturstyrelsen til at kunne lave et offentligt toilet i bygningen. Det skyldes blandt andet en lang række servitutter samt krav til forvaltningens materialevalg og håndværksmetode.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce