Annonce
Politik

Rød/grøn koalition styrkes: Bitten Vivi Jensen, Volt og Veganerpartiet har valgt side

Bitten Vivi Jensen og Bevægelsen Bitten Vivi Jensen har i lighed med Volt, Veganerpartiet og Hvid-Sten valgt at tilslutte sig det rød/grønne valgforbund. Foto: Philip Muneer Højstrup Flindt/Byrd
Blå blok med borgmester Simon Aggesen (K) i spidsen har fået lidt ekstra at tænke over forud for næste måneds kommunalvalg, efter at både Bevægelsen Bitten Vivi Jensen, Volt og Veganerpartiet har valgt at indgå valgforbund med den rød/grønne koalition, som i forvejen tæller Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

For fire år siden var det 168 stemmer, der skilte Det Konservative Folkeparti fra at miste magten på Frederiksberg efter 108 års bystyre.

Alt tyder på, at kommunalvalget 2021 bliver lige så tæt som i 2017. Derfor er det ikke uvæsentligt, hvem de helt små partier vælger at indgå valgforbund med. Opnår et lille parti ikke stemmer nok til at blive valgt ind i kommunalbestyrelsen, overgår de stemmer, som partiet har fået, nemlig til de øvrige partier i valgforbundet. På den måde undgås stemmespild.

Tirsdag 5. oktober blev det officielt, at både Bevægelsen Bitten Vivi Jensen, Volt og Veganerpartiet samt Hvid-Sten (bestående af Per O. T. Thim og Frits Degner) har sluttet sig til den rød/grønne koalition og dermed indgået valgforbund med Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Annonce

Ønsker ny borgmester

Det har længe været kendt, at whistleblower Bitten Vivi Jensen ville stille op til kommunalvalget på Frederiksberg. For en måneds tid siden meldte hun sig under Nyt Frederiksbergs faner. Men da dette projekt kuldsejlede, besluttede hun at stille op under eget navn. Bevægelsen Bitten Vivi Jensen tæller i alt seks kandidater og slår sig op på at være Frederiksbergs vagthund og sociale stemme.

Hvis ikke der bliver rørt rundt i vandet, så rådner det.

Bitten Vivi Jensen, Bevægelsen Bitten Vivi Jensen

- Vi er en ny midtersøgende bevægelse, der ønsker dejlige Frederiksberg atter skal blive en veldrevet kommune for alle borgere fra vugge til grav. En bæredygtig socialpolitik og klimapolitik skal gå hånd i hånd, siger Bitten Vivi Jensen, som i første omgang ikke havde planer om at indgå i nogen af de to store valgforbund.

- Vi er hverken blå eller røde, og drømmen var oprindeligt at danne et tredje valgforbund. Men nu er vi nået frem til den konklusion, at vi opnår størst indflydelse ved at indgå i et større valgforbund. Jeg ønsker først og fremmest, at Simon Aggesen ikke får fire år mere som borgmester, siger Bitten Vivi Jensen og tilføjer:

- Hvis ikke der bliver rørt rundt i vandet, så rådner det.

Annonce

Borgere frem for prestige

Forperson for Volt Danmark og spidskandidat ved kommunalvalget på Frederiksberg, Kathrine Richter, siger om partiets valg af valgforbund:

- Vi ønsker grundlæggende at forandre politik, inddrage og styrke borgeres stemmer i hverdagen. I de løbende samtaler jeg har haft med de forskellige partier, stod det klart, at både borgerinddragelse og ønsket om en ny politisk kultur ligger sundt og stærkt forankret i den grønne koalition, siger hun og tilføjer:

- Derudover var det vigtigt for os, at den grønne koalition vil arbejde på tværs af det klassiske, politiske spektrum og have borgerne som fokuspunkt frem for politiske magtkampe eller prestige.

Hvad er et valgforbund?

  • Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde mellem partierne for at undgå stemmespild. Hvis et parti/en liste ikke opnår valg, overgår stemmerne, som partiet har fået, til de øvrige partier i valgforbundet.
  • Hvis to eller flere partier/lister har indgået valgforbund, regnes valgforbundet teknisk som ét parti ved fordelingen af mandater. Først derefter bliver mandaterne fordelt mellem valgforbundets partier.
Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Julen nærmer sig, og Nørrebro Bryghus inviterer: Skillemadinkadu ikke med?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Knæk cancer

11-årige Isabella: "Vi har Vanløses største valnøddetræ, så selvfølgelig er det valnødder der skal knækkes"

LOTTERI

Lynetteholm: Borgere bliver udtrukket via Danmarks Statistik

ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

Gik helt galt

17-årig satte cykel til salg: Kort tid efter bankede politiet på hans dør

Byens Bedste LIV

Michelin-restaurant gentager kæmpe succes: Langer særlige sandwiches ud gennem kældervinduet

København

Cecilie havde tømmermænd: Efterlyste redningsmand på Facebook

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

hjemløshed

Hjemløse skal i egen bolig i stedet for på herberger: Socialdemokratiet i København hilser dagens udspil fra regeringen om hjemløshed velkommen

112

Parkeringsfrustrationer når nye højder: Ødelægger flere biler på Helsingborggade

Annonce