Annonce
Politik

Røde partier og Radikale Venstre slår pjalterne sammen

De fem partier i koalition mod stemmespild, Alternativet, Socialdemokratiet. Enhedslisten, SF og Radikale Venstre. Privatfoto
Andre partier er velkommen i valgforbundet, hvis de deler ambitionen om et nyt flertal på Frederiksberg, oplyser partierne, der dermed sender en åben invitation til blandt andre Havenissepartiet, Bitten Vivi Jensen og Frederiksbergsk Folkeparti, der meget vel kan lægge stemmer i kurven i et tæt valg.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet indgår valgforbund til årets kommunalvalg på Frederiksberg. Partierne er enige om sammen at kæmpe for, at der kommer et nyt flertal efter valget, og partierne lægger særligt vægt på, at der skal ske en større prioritering af klima, mere bynatur og grøn omstilling og bedre velfærd, meddeler partierne til FrederiksbergLIV.dk

Derfor har partierne fælles fortsat navnet ”den grønne koalition”. Partierne har dermed også den ambition, at man vil kæmpe for at få flertallet i kommunalbestyrelsen efter valget for at kunne sætte en mere progressiv retning.


Annonce

I Socialdemokratiet glæder vi os til valgkampen. Sidste gang var det kun 168 stemmer fra, at vi kunne have fået et nyt og mere progressivt flertal på rådhuset

Michael Vindfeldt


Socialdemokratiet er meget tilfredse med indgåelsen af aftalen, som fortsætter sidste valgkamps valgforbund.

- I Socialdemokratiet glæder vi os til valgkampen. Sidste gang var det kun 168 stemmer fra, at vi kunne have fået et nyt og mere progressivt flertal på rådhuset. Meget fungerer fint på Frederiksberg. Det skal vi selvfølgelig holde fast i. Men vi har langt større ambitioner for Frederiksberg end ”fint nok”. I Socialdemokratiet går vi til valg på, at vi skal have et Frederiksberg, der tager sig ordentligt af alle, siger spidskandidat og viceborgmester Michael Vindfeldt (S) til FrederiksbergLIV.

Ø: Mere solidarisk politik

Enhedslisten stiller denne gang med spidskandidat Mette Bang-Larsen som også er glad for valgforbundet.

- Der er behov for en ny og langt mere solidarisk, åben og grøn politik, hvis Frederiksberg skal være en by for alle, uanset alder og indkomst. Dette kræver et magtskifte, og det er det, vi i Enhedslisten vil kæmpe for sammen med resten af valgforbundet, ved dette valg.


Valget er demokratiets fest, og SF vil være deltagere der kan ses og høres

Balder Mørk Andersen


Også SF’s rådmand og spidskandidat Balder Mørk Andersen er begejstret over, at fastholde valgforbundet.

- Med denne aftale ser vi i SF nu frem til at fremføre vores visioner for et bedre Frederiksberg. Vi vil fortsat arbejde fokuseret og konstruktivt for at få dem til at blive til virkelighed. Valget er demokratiets fest, og SF vil være deltagere der kan ses og høres. Jeg glæder mig til sammen med de andre kandidater at møde borgerne på gaden og ved debatmøder, siger Balder Mørk Andersen til FrederiksbergLIV.

Alternativets spidskandidat og rådmand Mette Bram lægger afgørende vægt på den grønne fællesmængde i koalitionen

- I Alternativet er vi glade for at indgå i et valgforbund, som højt og tydeligt prioriterer miljø og klima. Vi ønsker en ny politisk kultur og er ikke begejstrede, hvis et valgforbund signalerer blokpolitik. Derfor er erklæringen om, at partierne vægter et bredt samarbejde efter valget helt afgørende for os, siger rådmand Mette Bram (Å).

Annonce

Hvor står Bitten og Havenissepartiet?

- I Radikale Venstre er vi glade at kunne fortsætte valgforbundet, Den grønne koalition, som har det rigtige sigte, nemlig en ambitiøs grøn omstilling samt at få et tiltrængt magtskifte på Frederiksberg med fokus på mere åbenhed, nytænkning og borgerinvolvering, siger Radikale Venstres Lone Loklindt om valgforbundet, og understreger samtidig vigtigheden af det brede samarbejde i hele kommunalbestyrelsen, som der er enighed om i valgforbundet.

- Andre partier er velkommen i valgforbundet, hvis de deler ambitionen om et nyt flertal på Frederiksberg, understreger Michael Vindfeldt (S) overfor FrederiksbergLIV.dk

FrederiksbergLIV har spurgt Bitten Vivi Jensen og Hannibal Gabriel Hildorf fra Havenissepartiet, hvordan de forholder sig til invitationen. Er de åbne?

- Det ved vi ikke endnu. Men jeg tror det ikke. Vi går efter at blive valgt ind, og det forventer vi da også, så vi tager chancen, og indgår formentlig ikke valgforbund med hverken rød eller blå. At få ryddet op og få skabt gennemsigtighed, har ikke en partifarve. Det er hverken rødt eller blåt, eller grønt, og bør være i alles interesse. Måske vælger vi at invitere de små lister og partier til at danne valgforbund i stedet. Nu må vi se. Vi har ikke besluttet os endnu, siger Bitten Vivi Jensen til FrederiksbergLIV, og afslører, at hendes parti kommer til at stille op under navnet Nyt Frederiksberg.

Havenisse-partiets Hannibal Gabriel Hildorf har ikke den store fidus til det nye valgforbund.

- Alle ved, at at de store partier i valgforbundene, oftest sluger de små partiers stemmer på valgaftenen. Så, jeg satser nok på et tredje valgforbund, siger Hannibal Hildorf til FrederiksbergLIV, og fortsætter.

- Som udgangspunkt går jeg selv efter at bryde ‘et politisk flertal’ på begge sider af de to blokke og gøre mig selv til borgmester på Frederiksberg.

Hvad er et valgforbund?

Et valgforbund er en aftale mellem en række partier/lister, der stiller op til valg. En aftale der modvirker stemmespild. Forklaring: Lad os sige rent hypotetisk, at Alternativet og Radikale Venstre ikke får stemmer nok til et mandat i kommunalbestyrelsen. Så går deres stemmer videre til de partier der er indgået valgforbund med; i dette tilfælde S, SF og Enhedslisten. Disse stemmer går til det parti der står tættest på valg af næste mandat. Dermed er din stemme på Radikale Venstre ikke helt spildt, da den i så fald vil gå videre til et af de andre partier i valgforbundet. Dette er selvfølgelig et tænkt eksempel.

Set i lyset af valget for fire år siden, hvor under 200 stemmer afgjorde hvem der skulle være borgmester, kan det være afgørende for et valg, hvilke valgforbund der indgås.

-gisli

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Julen nærmer sig, og Nørrebro Bryghus inviterer: Skillemadinkadu ikke med?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Offentlige midler

Nye beskyldninger: Borgmester brugte kommunens medarbejdere til at reklamere for sit parti

Knæk cancer

11-årige Isabella: "Vi har Vanløses største valnøddetræ, så selvfølgelig er det valnødder der skal knækkes"

LOTTERI

Lynetteholm: Borgere bliver udtrukket via Danmarks Statistik

ny statue?

Kunster bag kontroversielt forslag om statue med nøgen, gravid ved kirke: Jeg føler, tiden er moden

Gik helt galt

17-årig satte cykel til salg: Kort tid efter bankede politiet på hans dør

Byens Bedste LIV

Michelin-restaurant gentager kæmpe succes: Langer særlige sandwiches ud gennem kældervinduet

København

Cecilie havde tømmermænd: Efterlyste redningsmand på Facebook

skattestigninger?

Næsten hver anden borger på Frederiksberg: Skatten skal holdes i ro

Miljø

Længe ventet grønt initiativ: Nu er der strøm på Oslobåden

PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

hjemløshed

Hjemløse skal i egen bolig i stedet for på herberger: Socialdemokratiet i København hilser dagens udspil fra regeringen om hjemløshed velkommen

112

Parkeringsfrustrationer når nye højder: Ødelægger flere biler på Helsingborggade

Annonce