Annonce
Byliv

Radikalt forslag: Vi skal have flere statuer i byen

Rytterstatuen Musikkens Genius er opført af Anne Marie Carl-Nielsen, som var Danmarks første kvindelige billedhugger. Statuen blev midlertidigt flyttet fra Grønningen i 2016 i forbindelse med en teaterforestilling på Østre Gasværk om hendes mand komponisten Carl Nielsens liv. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Især de nyere bydele skal have sat nogle statuer - ikke bare skulpturer - op. Det foreslår teknik- og miljøordfører for Radikale i Borgerrepræsentationen Mette Annelie Rasmussen. Og hun får bred politisk opbakning til ideen.

Når man går gennem det gamle København, bliver man hele tiden mindet om, hvad det er for en historie, man går rundt i. Bygninger, tårn og statuer er med til at fortælle, hvad der er sket i byen, og hvem der har været med til at præge den.

Og står det til de radikale i Borgerrepræsentationen, skal der også statuer op i de nyere bydele som Nordhavn, Islands Brygge, Teglholmen, Sluseholmen og Ørestad.

- Byen udvikler sig enormt hurtigt i de her år. Der er det vigtigt med en fælles og samlende fortælling om, hvem vi er. Skulpturer spiller en vigtig rolle i den fælles historiefortælling, som vi har i det offentlige rum. Den historiefortælling har vi ikke fået med i de nye bydele, siger Mette Annelie Rasmussen, der er teknik- og miljøordfører for Det Radikale Venstre på Københavns Rådhus.

Annonce

Hun mener, at det er relevant med skulpturer af en vis størrelse, da de - ligesom bygninger - har en varig karakter.

Debat er et mål i sig selv

For at sikre, at folk oplever statuerne som et plus i bybilledet, vil hun inddrage borgerne fra begyndelsen af processen.


Skulpturer spiller en vigtig rolle i den fælles historiefortælling, som vi har i det offentlige rum. Den historiefortælling har vi ikke fået med i de nye bydele

Mette Annelie Rasmussen (R)


- Vi bør indbyde borgere og kunstenere til at komme med ideer. Alle skal ikke være enige om alt. Men den offentlige debat om kunst er i sig selv væsentlig for vores fælles forståelse for vores by og vores historie, siger hun.

Hvad angår finansieringen af statuer, mener Mette Annelie Rasmussen, at det vil være muligt at række ud til fonde og lokale aktører såsom ejerforeninger, lokaludvalg og erhvervsliv.

Annonce

Socialdemokratiet: Åben for ideen

Hos Socialdemokraterne på rådhuset er der opbakning til ideen, der da også ligger i tråd med et forslag, socialdemokraterne stillede på et møde i Borgerrepræsentationen i marts, hvor bygherre blandt andet kan forpligtes til at tænke kunst ind fra begyndelsen af et anlægsarbejde.

- Der er grund til og plads til at sætte statuer og skulpturer op i de nyere bydele. Statuer definerer vores historie. Anker Jørgensen og Sydhavnen hænger sammen, og det skildrer statuen af ham. På Østerbro har de Gunnar Nu Hansen og Victor Borge-statuer, og der kan man se, hvordan det bidrager til fortællingen om bydelen, siger Andreas Liske Keil, der sidder i teknik- og miljøudvalget for Socialdemokratiet.

Han mener, der er gode muligheder for at få finansieret statuerne via fonde og om nødvendigt via overførselssagen. Og så insisterer han på at tilføje:

- Der er jo nærmest ingen statuer af kvinder i København. Det kunne vi kigge på, hvis der bliver sat nye statuer op, siger Andreas Liske Keil.


Der er jo nærmest ingen statuer af kvinder i København. Det kunne vi kigge på

Andreas Liske Keil (S)


Historiker: Det er både tidstypisk og typisk København at ville sætte statuer op

Lektor i historie ved Københavns Universitet Jes Fabricius Møller vurderer, at De Radikales forslag om, der skal sættes statuer op i de nyere bydele, er meget tidstypisk.

- Vi er endt i en situation, hvor det offentlige rum er blevet en kampplads. Det at vælte eller vandalisere statuer er i disse år blevet en tidstypisk aktionsform. Statuer har i mange år haft karakter af noget bedaget og irrelevant. Men aktionerne mod dem giver dem en ny aktualitet. De stærke reaktioner, vi har set mod nogle statuer, er formentlig en del af forklaringen på, at opsætningen af statuer nu kommer på den politiske dagsorden, siger han.

Jes Fabricius Møller påpeger, at vi sætter statuer og mindesmærker op for at andre kan mindes det, vi i vores generation synes er vigtigt. Men hvad og hvem, der er vigtige, er i disse år i høj grad til debat.

Som eksempel nævner han Hans Egede statuen, der i sin tid blev sat op som en hyldest, men som for nylig blev vandaliseret i protest mod netop det, den repræsenterer.

Jes Fabricius Møller påpeger også, at det er meget karakteristisk københavnsk at have kunst i det offentlige rum.

- Der er ikke mange byer, der har så mange skulpturer og så megen kunst i det offentlige rum, som København. Det skyldes blandt andet brygger Carl Jacobsen, der grundlagde Albertinalegatet, der havde til formål at udsmykke byens offentlige pladser og parker med skulpturer, siger han.

Annonce

V: Ja, hvis borgerne inddrages

Venstre er positivt indstillede overfor forslaget. Men partiets medlem af teknik- og miljøudvalget Flemming Steen Munch er bekymret for, om de statuer, der bliver stillet op, er noget, borgerne i kvarteret rent faktisk synes om.

- Hvis vi baserer finansieringen af statuerne på donationer, er det vigtigt, at vi også kan sige nej, hvis beboerne i området ikke vil have det, donoren vil give penge til. Det er afgørende, at vi har en dialog med beboerne i området, inden statuen sættes op, så vi ikke pådutter dem noget, de ikke vil have, siger Flemming Steen Munch.

Han understreger, at der ikke behøves ansættes flere kommunale medarbejdere for at gøre ideen til virkelighed.

- Nogle gange er det som om, der intet nyt kan skubbes over den kommunale skranke, uden der skal ansættes nye medarbejdere. Men den her ide kan sagtens løftes i et eksisterende forvaltningsmæssigt regi, siger Flemming Steen Munch.

Annonce

SF og DF: Helt enige

Også SF bakker op om ideen om at få nogle flere statuer op i de nye bydele under forudsætning af, borgerne bliver hørt, inden statuerne bliver sat på soklen.

- Der skal være et lokalt engagement og opbakning. Lokaludvalgene skal høres og lave borgerinddragelse, siger Klaus Mygind fra SF.


Vi synes, det er væsentligt, at københavnerne ved, hvad vi er rundet af, så vi er stolte af, hvad vi kommer fra, og ikke falder for hvad som helst

Jakob Næsager (K)


Dermed er SF helt på linje med Dansk Folkeparti:

- Hvis vi skal have flere statuer op i de nye bydele, er det nødvendigt, at borgerne inddrages langt mere end hidtil. Der skal gennemføres lokale høringer før hver beslutning. Høringer i lokalområdet kan jo også være om flere mulige kunstværker og ikke kun det ene, som politikerne har peget på, siger Finn Rudaizky, der ud over at sidde i teknik- og miljøudvalget er DF's spidskandidat til det kommende kommunalvalg.

Annonce

K vil have folkelige statuer

Hos de Konservative er det radikale forslag vand på deres mølle.

- Vi synes, det er væsentligt, at københavnerne ved, hvad vi er rundet af, så vi er stolte af, hvad vi kommer fra, og ikke falder for hvad som helst. Vi vil gerne have flere statuer og flere ting i det hele taget, der er med til at fortælle byens historie.

- For os er det væsentligt, at statuerne har sammenhæng med de steder, de står. De må også gerne skildre hverdagshistorier. På Gammel Strand har vi for eksempel statuen af en af de fiskekoner, der solgte fisk fra Skovshoved. Den type statuer vil vi gerne have mange flere af, så det både er skelsættende begivenheder og mennesker, der har været med til at forme historien og hverdagsbegivenheder, der repræsenteres.

Konservative er ikke forskrækkede over at få statuerne finansieret af private.

- Vi modtager gerne gaver fra erhvervslivet. Det er vi ikke bekymrede for. Men det, vi får tilbudt finansiering til, skal naturligvis have kunstnerisk kvalitet, siger de Konservatives Jakob Næsager.

Mette Annelie Rasmussen vil nu stille sit forslag om statuer i de nyere bydele i teknik- og miljøudvalget.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Byvandring til fods: Kom med og oplev byens street-art

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jubilæum

Formand på fagbevægelsens 150 års fødselsdag: - Du kan ikke uddanne dig til næste sæson af Paradise Hotel

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Byens Bedste LIV

Med blomstervægge og asiatisk spiritus udgør Kintsugi den cocktailbar, Østerbro har manglet.

Samfund

Dybvandsbombe fundet i Lynetteholm-undersøgelse

Til vands

Trods de grønne ambitioner: Regeringen forsinker strøm til skibe i havnen

Madlavning

Niels gider ikke øl og fodbold: Drømmer om surdej og dejsnitter

Mad-inspiration

Kasper laver mad for 16 kroner om dagen: 'Jeg vil gerne inspirere andre, for det kan sagtens lade sig gøre'

Det sker

Sommertilbud: Oplev byens street-art med kunstneren Rikke Severinsen til halv pris

Historie

Efter hed diskussion om nazisme: Mindeplade for omstridt islandsk forfatter pillet ned

Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Politik

Vikingehær, hamp og kærlighed: Se hvem du kan stemme på til valget

Miljø

Færre, men større skraldespande er på vej: 279 bliver til 51

København

Noma kåres til verdens bedste restaurant: Andenpladsen går også til København

Annonce