Annonce
Klumme

Restauratørens mausoleum – Carl Wivels gravsted på Frederiksberg Ældre Kirkegård

I hjørnet af Frederiksberg Ældre Kirkegårds 2. afdeling finder man et mausoleum, der huser kisterne med de jordiske rester af tidligere restauratør og kammerråd Carl Wivel og hans nærmeste familie.  Foto: Nikolaj Bøgh

Det er noget særligt for Frederiksberg Ældre Kirkegård, at den rummer et stort antal mausoleer. Faktisk er der ingen af hovedstadens andre gamle kirkegårde, der kan fremvise lige så mange af de små huse med de afdødes kister. Holmens Kirkegård, Garnisons Kirkegård og Vestre Kirkegård har hver nogle stykker, Assistens Kirkegård vist kun et enkelt. Men Frederiksberg Ældre Kirkegård har mange.

Et af dem finder vi i hjørnet af kirkegårdens 2. afdeling, og det huser kisterne med de jordiske rester af kammerråd Carl Wivel og hans nærmeste familie. Wivel var født 1844 i ret beskedne kår som søn af en snedker. Han meldte sig frivilligt til krigen i 1864, og blev uddannet barber, da han vendte hjem igen, fra 1872 med egen salon i Gothersgade.

Efter nogle år i barberfaget overtog han i 1880 Restaurant Røde Lygte i Gothersgade, og i 1883 udvidede han forretningen til også at servere i den nyopførte, men ikke længere eksisterende, tårnpavillonen i Tivoli.

Annonce


I 1905 blev Wivel udnævnt af kongen til kammerråd, en ærestitel, der tidligere blev givet til forskellige personer, der havde udrettet noget godt for det danske samfund.

Nikolaj Bøgh


Her fik han i 1884 en stor og vigtig opgave med at afholde en festmiddag for den internationale lægekongres i København, hvor blandt andet den berømte, franske forsker Louis Pasteur (ham med pasteuriseringen) deltog. Det gik godt, og nogle år senere betød den store industriudstilling i København i 1888 et stort opsving for Wivels forretning.

I 1890 overtog han bygningen til højre for Tivolis hovedindgang, hvor han etablerede Restaurant Wivel. Den blev i de følgende år gradvist udvidet rundt om hjørnet ned ad Bernstorffsgade, og den udviklede sig efterhånden til at blive en af landets mest kendte og populære restauranter.

I 1910 gjorde Wivel sin nevø, Anton Pedersen, til kompagnon, og i 1916 solgte han sin del af restauranten til nevøen, som nu blev eneejer. I 1931, længe efter Carl Wivels død i 1922, klagede familien over, at restauranten fortsat anvendte navnet, og det blev nu ændret til Wivex.

I 1964 lukkede Restaurant Wivex, og bygningen blev revet ned. En restaurant i den nye bygning beholdt dog navnet endnu nogle år. Ved siden af restaurantdriften var Carl Wivel også engageret i flere store byggerier i København, bl.a. Højbrohus på Amagertorv, og som det fremgår af det imponerende mausoleum, var han en ganske holden mand. I 1905 blev Wivel udnævnt af kongen til kammerråd, en ærestitel, der tidligere blev givet til forskellige personer, der havde udrettet noget godt for det danske samfund.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Ældre får ikke besøg - og raske bliver ikke udskrevet: Sådan rammer sygeplejerske-strejken i København

Sygeplejerskernes strejke

Sygeplejerske-strejken breder sig: 'De betyder umindeligt meget. Alle andre er jo døde'

Debat

Skolestart: 37 familieformer er andet end bare ’mor og far’

BYLIV

Borgmester efterlyser redskaber, der kan bremse voldsomme huslejestigninger

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Klima og miljø

Hokus pokus: Fortov og asfalt renser nu luften ved skole

Klumme

Mai & Rådhuset: Skeletterne vælter ud af skabet

København

Danmarks første te-bar er åbnet på Nørrebro og bag konceptet står en af Københavns bedste bartendere

Alarm 112

Tiltale: Mænd førte regnskab over narkosalg på telefon

112

Bilist taget med vanvidspromille på stærkt befærdet vej

København

Sygeplejersker udvider strejke med fertilitetspersonale

Annonce