Annonce
København

Så er der fest på Vesterbro: - 10 år med Fixerum, fremad mod flere!

Da Michael Lodberg Olsen er forbi Skyen er der lukket, og det mener han er et stort problem, fordi det kan koste liv. Foto: Mynthe Villadsen
I 10 år har der været muligt for stofbrugere at fixe inder ordnede forhold. Det fejre manden bag landets første fixerum, Michael Lodberg Olsen ved at inviterer alle til fest, men kommer samtidig med en kritik af udviklingen.

Det er 10 år siden at Danmark fik sit første fixerum. Det skete da Fixelancen 12. september 2011 for første gang trillede gennem Vesterbro og parkerede ved Hovedbanegården mod Istedgade.

Og 10 års jubilæet bliver fejret med en fest i Kødbyen fredag, hvor du også er inviteret.

Men selv om der er fest, og den mobile Fixelancen i løbet af de 10 år har udviklet sig til to permanente fixerum med plads til langt flere stofbrugere, så er manden bag fest og Fixelancen, Michael Lodberg Olsen,  ikke tilfreds med udviklingen, som han mener er gået i stå.

Annonce

- Det er 10 år siden, og vi har stadig kun fixerum på Vesterbro. Vi ved, der er et behov derude, både fra stofbrugerne og personalet, der arbejder med dem, og den drift vi har haft med Fixelancen, siger Michael Lodberg Olsen, der er social iværksætter.

Det startede med en ambulance

Den første Fixelancen var en ombygget tyske ambulance, hvor stofbrugerne kunne indtage deres stoffer under ordnede forhold. Den var bemandet af sundhedsfagligt personale, der kunne redde liv i tilfælde af en overdosis.

Det er simpelthen for stort. Kommunen drev det, men der var simpelthen så meget ballade, og de var dårlige til at drive det. Så har Mændenes Hjem overtaget det, det er stadig dårligt, men det er helt klart blevet bedre

Michael Lodberg Olsen

Det var frivillige kræfter fra Foreningen Fixerum med Michael Lodberg Olsen i spidsen, som tog initiativ til Fixelancen.  De kæmpede i lang tid for at få etableret et fixerum på Vesterbro, for at få stofbruger og sprøjter væk fra gaden, når der skulle fixes. Det var en hård kamp, blandt andet fordi foreningen fik besked om, at fixerum var ulovlige, fortæller Michael Lodberg Olsen:

- For at undgå konflikten med naboerne udtænkte vi et mobilt fixerum, som hurtigt blev døbt Fixelancen. Vores jurister vurderede, at det ikke var ulovligt at lave et fixerum, så det ville vi afprøve. Vi regnede med, at vi ville blive lukket, og så ville vi køre en prøvesag i retten.

Annonce

Det er stadig dårligt

Fixerummet på hjul blev ikke lukket. Tvært imod endte det med, at Københavns Kommune senere tilbød et samarbejde. I dag har det udviklet sig til de to stofindtagelsesrum - Skyen i Istedgade og H17 ved Kødbyen.

Skyen er fra start blevet drevet af Mændenes Hjem, hvorimod Københavns Kommune de første år selv stod for driften af H17, som har en større kapacitet end Skyen . Men efter en række problemer blev driften af H17 udliciteret til Mændenes Hjem, der nu kører begge stofindtagelsesrum.

Selv om Michael Lodberg Olsen i mange år har haft et ønske om stofindtagelsesrum på Vesterbro, er han ikke begejstret for H17.

- Det er simpelthen for stort. Kommunen drev det, men der var simpelthen så meget ballade, og de var dårlige til at drive det. Så har Mændenes Hjem overtaget det, det er stadig dårligt, men det er helt klart blevet bedre, siger han.

- Når vi holder herinde med Fixelancen, kommer der mange, der fortæller, at de ikke vil bruge H17.

I stedet ønsker Michael Lodberg Olsen mange flere små stofindtagelsesrum både på Vesterbro og i de andre bydele. Det, mener han, vil give en tryggere oplevelse for brugerne.

Annonce

Døren er låst

Da han sammen med VesterbroLIV tirsdag eftermiddag går forbi Skyen, er døren låst. Der står ikke noget på døren om, at der skulle være lukket, eller hvornår der er åbent.

- Det er et livsnødvendigt tilbud til stofbrugerne. Det her svarer til, at døren til Hvidovre skadestue er lukket, siger Michael Lodberg Olsen.

Selv om han ikke er helt tilfreds med de nuværende tilbud og ønsker mange flere stofindtagelsesrum, så skal de 10 år med fixerum og alle dem, der har hjulpet til, stadig fejres.

- 10 år med fixerum, fremad mod flere!, siger han med en løftet knyttet næve.

Festen foregår fredag fra klokken 15.00 i Kødbyen ved Høkeren, der også er medarrangør sammen med Foreningen MINORITET, Antidote Danmark og Fixelancen. Der vil være fadøl, burgere og musik, og alle er velkomne - også dig.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce