Annonce
København

Sådan sanker du: Nyt kort skal guide dig til naturens bedste råvarer

Hybenroser dukker op som en stikkende fætter overalt i sommerlandskabet, men faktisk kan planten bruges til alt fra marmelade til snaps og salater. Du kan blive klogere på flere smagsoplevelser i den danske natur med Vild Mad-appen. Arkivfoto: Lars Kryger
Et interaktivt kort skal denne sommer gøre det lettere for danskerne at gå på opdagelse i naturens mange smagsoplevelser. En af kokkene bag projektet giver dig her sine bedste tips til oplagte retter, hvis du går med på sanker-bølgen.

Natur: Pesto af hvidløgs-duftende ramsløg, is med orange havtorn og hyld til hyldeblomstsaft.

Den danske natur er fyldt med råvarer, som er klar til at blive fundet, smagt og brugt i madlavningen. Uanset om det er i parken, baghaven, skoven eller på stranden, så vokser der hundredvis af planter, frugter og svampe, som de såkaldte “sankere” kender til.

Fænomenet betyder i al sin enkelthed at samle, og fordi vi under corona-pandemien er blevet dus med naturen som aldrig før, er det på tide, at flere danskere lærer at finde de lækre ingredienser, som vi har gratis lige ved hånden.

Annonce

Det mener i hvert fald folkene bag Vild Mad, der er støttet af Nordea-fonden. Kokke, naturvejledere og organisationer bag projektet har derfor tilføjet et kort til deres eksisterende app, som kan guide dig frem til alt fra svampe, bær og nødder, når du drager ud i sommerlandet. Det kræver blot en telefon og lysten til at gå på eventyr.

Hvad er Vild Mad?

Vild Mad er en nonprofit-organisation under Noma med støtte fra Nordea-fonden. Formålet er at gøre danskerne klogere på den vilde, spiselige natur, og om hvordan man kan tage den med i køkkenet.

I Vild Mad-appen kan du både finde de bedste sanke-lokationer, blive klogere på råvarerne og finde en masse inspiration og opskrifter til retter. Den kan hentes de steder, hvor du normalt henter apps.

- Vi vil gerne have, at folk får sjovere og mere givende naturoplevelser - og en ny grund til at gå på opdagelse i skovbunde og sandstrande. Det handler både om at finde noget vildt og lækkert til køkkenet, men også at give naturen en ny værdi - uden at det skal være svært eller koste noget, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der er projektchef for Vild Mad.

Skal gøre os klogere

Det kan lyde simpelt at plukke ting fra skovbunden og bære dem med hjem i køkkenet. Men traditionelt kræver det en del erfaring og oplæring at blive god til at sanke og vide, hvor man skal finde hvad i naturen - og hvordan man undgår at spise noget, der er farligt.

Derfor henvender værktøjet sig til både nybegyndere og de mere øvede, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen:

- I dag ved de fleste, at havtorn, hybenroser og strandkål er noget man kan finde og spise - råvarer, der var fuldstændig ukendte for 10 år siden. Så der er bestemt sket noget, og jeg tror, vi er klar til at blive endnu klogere på naturens fadebur.

Det må du samle

På offentlige arealer må du plukke og samle planter, svampe, bær, frugter og nødder til eget forbrug. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose.

De samme regler gælder for privatejede arealer. Her må du dog kun plukke og samle det, du kan nå fra vej og sti. Hvis du er i tvivl, så spørg ejeren.

Men der er også en bagtanke med projektet. Du får nemlig ikke bare et koordinat til det nærmeste spot med ramsløg og kantareller.

- Hele pointen er at få danskerne ud at opleve og smage naturen. Vi vil gerne lære dem at bruge naturen, passe på den og opbygge viden lidt ad gangen. App’en fortæller, hvad der er af råvarer i området - men man skal selv rundt og lede og opdage. Det er sådan man lærer, og det er sådan man får en fornemmelse af naturens sæson og terræner, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Annonce

150 forskellige retter

Når du har fyldt kurven med lækre sager, og du skal til at udtænke dine muligheder, kommer topkokke med udspring i Noma dig til undsætning med 150 forskellige opskrifter. En af kokkene bag retterne, er Thorsten Schmidt, der er tidligere ejer af Malling & Schmidt i Aarhus.


App’en fortæller, hvad der er af råvarer i området - men man skal selv rundt og lede og opdage. Det er sådan man lærer.

Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef for Vild Mad


- Jeg kan godt lide at have den grundtanke, at man selvfølgelig altid kan bruge noget friskplukket - direkte i en salat eller til at give maden et pift, men ellers er der meget at hente, hvis man tænker i at lave et forrådskammer af det, man finder, siger kokken.

Det kan ifølge Thorsten Schmidt være at sylte bær på samme vis, som du ville gøre med agurker og rødbeder, eller du kan tørre urter og blomster og lave dem til nye kandidater for dit vante sukker og salt.

- Hvis du drysser med blomstersukker oven på en æbletærte, så får du en helt anden, nærmest gourmetagtig oplevelse. Du kan også gemme stilkene fra alverdens urter, blanchere dem og blende dem i salt. Det kan få supper, sovse eller brød om vinteren til at smage af så meget mere med noget, som du alligevel ville smide ud, siger han.

Annonce

Prøv dig frem

Hvis du så ude på standen eller på gåturen med hunden ikke lige står med urter, der er oplagte som krydderiblanding eller ny kryddersmør, så overvej, hvad planterne ellers byder på, råder kokken.

- Budskabet er at kigge på de grønne urter og se, hvilket stadie de er i. Prøv at tygge i dem, kan de spises, som de er, eller skal de en tur på panden og tilberedes først? Hvis man er helt på bar bund, så kan de altid komme i en bolognese eller en lasagne, siger Thorsten Schmidt.

En anden klassiker er at lave en pesto. Det kan være af brændenælder, som blendes og fyldes på glas. Men de kan også fryses i isterningeposer, og så har du en unik smagsgiver til en dressing eller sovs senere på året, lyder tippet.

- Man skal ikke være bange for bare at samle noget ind og eksperimentere med det. Put du bare en skefuld af dit nye urtesalt i dejen, næste gang du bager brød, du kan altid prøve noget andet næste gang og blive bedre, slutter kokken.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvinde snydt af tricktyv: Men kort efter fik hun sin hævn

BYLIV

Så er det slut: Herolds Varehus bliver til museum i Stege

112

Person reddet ud fra brand i natten

København

Kæmpe debat om larm i Nørrebroparken: - Politiet burde skue ned for deres sirener

KLUMME

Mai & Rådhuset: Hvis du vil have en ven i politik, bør du købe en hund

BYLIV

Spøgelseshistorier fra Fyrtårnet: Røgalarmen gik i gang hele tiden

Byliv

Ikonisk kunstværks overlevelse lider et knæk: Uden det mister området en vigtig del af sin historie

Byliv

Grim ulykke og katastrofal skolegang fik Jakob til at miste alt håb: I dag er han en, andre ser op til

Alarm 112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm 112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Annonce