Annonce
Gadekunst

Søren var på stoffer og hjemløs i otte år: - Nu udstiller han sin kunst i myldretidstrafikken

Søren Jordan ved sit drive-by galleri på Ellebjergvej. Når bilkøen i myldretiden er nede i tempo eller holder for rødt, kan folk dreje hovedet en anelse til højre og opleve hans værker. - Der kommer flere forbi her end hos Asbæk, griner han. Foto: Hanne Bjørton
Som 24-årig fandt Søren Jordan sin mor, efter hun havde begået selvmord, og derfra gik hans liv brat ned af bakke. Men så en dag klunsede han en masse kasserede oliefarver og genfandt barndommens kunstneriske talent.

De hænger lige dér på plankeværket, når du kører mod vest ad Ellebjergvej, lige før UnoX-tanken. En stribe farvemættede malerier med muskelmænd, fabeldyr eller hvad din fantasi nu får frem i motiverne.

Søren Jordan er kunstneren bag. En 56-årig gut, der bor i de skæve boliger lige bag kunstplankeværket.

- Det er mit drive-by galleri. Der kommer flere forbi her end hos Asbæk, griner han.

Annonce

Hans kunstneriske evner viste sig allerede, da han var barn.

- Jeg tegnede og malede med min far og lavede mit første oliemaleri som syvårig. Min far var selv hobbymaler, arbejdede som typograf og havde stor forståelse for det grafiske, fortæller Søren.

Forældrene levede som hund og kat og endte med at blive skilt.

- Min far led af sygelig jalousi, og de sloges som vanvittige. Og som dreng står man bare der og kan ikke gøre noget.

Moren flyttede til Holbæk med børnene, Søren begyndte at interessere sig for sport og lagde pensel og maleri bag sig.

- Faktisk begyndte jeg at gå til boksning i Valby IK. Jeg har tit tænkt, når jeg står her og hænger malerier op, at vi dengang kørte lige forbi her tre gange om ugen, når jeg skulle træne i Bavnehøjhallen, fortæller han.

Hvor er mor?

Som ung blev han student og arbejdede siden som pædagogmedhjælper og brolægger. Han udfoldede sig stadig kreativt i teater- og musikprojekter i Holbæk.

Han flyttede på et klubværelse, og lillejuleaften 1990 var han hjemme hos sin mor til lidt julehygge.

- Vi sad og spiste og så "Slå først Frede". Jeg kan den dag i dag ikke lide den film. Min mor ville kramme rigtig meget og var meget hjertelig. 1. juledag skulle min mor til julefest på noget der hed Landgreven med en veninde. Jeg kom derhen, min mors veninde sad der allerede, og jeg spurgte: Hvor er min mor? Og det vidste hun ikke.

Så endte jeg på gaden som hjemløs i otte år. Det blev min camino - fra halvforkælet knægt til at stå med en plastikpose i hånden.

Søren Jordan

Søren havde nøglen til sin mors lejlighed og tog hen for lige at tjekke.

- Og 500 meter før jeg nåede derhen, tænkte jeg: Hun er død. Jeg vidste det bare - at nu skulle jeg op og se noget helt vildt. Hun sad ind over bordet og havde både snittet sine håndled og taget stesolider. Jeg var 24 år, og hun var 58. Hun tog faneme også min ungdom fra mig, siger Søren.

Annonce

Alene på gaden

Den voldsomme oplevelse slog ham ud af kurs og nu fulgte en nedtur med druk og stoffer.

Han prøvede at holde sig i gang ved at tage på Askov Højskole for at lære journalistik, og siden søgte han ind på Vejen Tekniske Skole for at blive AV-tekniker. Men kommunen ville ikke hjælpe med indskud til en lejlighed.

- Og så endte jeg på gaden som hjemløs i otte år. Det blev min camino - fra halvforkælet knægt til at stå med en plastikpose i hånden. Når man ser "Alene i vildmarken", kan jeg godt sidde og tænke, at de kan bare række en hånd i vejret, så kommer der en båd og redder dem. Jeg har været alene på gaden, og inde på Strøget stod der ingen og reddede mig, hvis jeg rakte hånden i vejret. Den der usikkerhed hele tiden - det er som en varetægtsfængsling på åben gade, siger Søren.

(Se videoen med Søren, der tegner - fra hvidt papir til færdig kultegning på to et halvt minut):

På et tidspunkt fik han et værelse på herberget Kollegiet på Gammel Køge Landevej, og her lærte han Jan Buch at kende, som i dag er hans bedste ven.

Jan fik for godt 20 år siden en af de første nye, skæve boliger på Ellebjergvej til socialt udsatte, og kort tid efter fik Søren også en. Så skete der noget, som vækkede Sørens kreative evner efter 28 års stilstand.

- Dengang klunsede Jan og mig rigtig meget - møbler og alt muligt. Så en dag fandt vi en masse oliefarver, som nogen havde smidt ud. Plus en masse bøger om ekspressionistiske malere. Vi tog det hele med hjem, og jeg er ikke stoppet med at male siden. Jeg havde ikke engang nogen pensler - jeg tog bare nogle klude og gik i gang.

Annonce

Endelig på kunstskole

Søren fik tilkendt førtidspension, efter han blev diagnosticeret med posttraumatisk stress syndrom, blandt andet forårsaget af morens selvmord.

Pensionen muliggjorde et højskoleophold i 2005 på Helnæs ud for Assens. Nu skulle der studeres kunst.

- Der var 14 kilometer til den nærmeste købmand, og det var lige hvad jeg havde brug for: At komme langt ud på landet. Her mødte jeg min elskede lærer, Alexander Thieme fra Sankt Petersborg. Og jeg kom til Paris for første gang, fortæller Søren.

Han vendte tilbage til højskolen og sugede lærdom til sig i foråret 2007, efteråret 2007 og foråret 2008. Og så søgte han optagelse af et par værker på Charlottenborg Forårsudstilling og Kunstnernes Påskeudstilling i Århus.

Søren Jordan foran sit værk 'Ridser i livets lak', som han malede på i fem år. - Så kunne jeg ikke mætte det mere, fortæller han. Foto: Hanne Bjørton

- På Charlottenborg var det rent afslag, men jeg nåede med i både anden og tredje runde i Århus, så det var tæt på. I Prøvehallen i Valby havde de et fantastisk arrangement, "Charlottenborg uden filter", hvor alle der havde fået afslag kunne få lov at udstille, så det blev min første udstilling, siger Søren.

I 2009 fortsatte han på højskolen med samme lærer, som nu var blevet Sørens ven. De søgte begge om at få værker optaget på de to udstillinger. Og der kom afslag fra Charlottenborg. Men en dag lå der en tyk kuvert fra Århus til Søren derhjemme.

- Der stod: Tillykke Søren Jordan, vi har besluttet at optage to af dine oliemalerier. Og min kunstlærer blev også optaget.

Annonce

Skift hvert halve år

Den kunstneriske optur førte til en artikel i hjemløseavisen Hus Forbi, og i 2010 blev Søren bedt om at medvirke i et kunstprojekt på Sundholm.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville være med og lave plakaten. "Kunsten bygger bro på Sundholm" kom det til at hedde, og det blev så populært, at det blev gentaget i flere år, fortæller Søren.

Søren Jordan var med til at arrangere et kunstevent på Sundholm og lavede plakaten. Foto: Hanne Bjørton

Hans gode kunstlærer døde i 2013. Søren sætter meget stor pris på, hvad han har gjort for ham.

- Nogle gange bliver jeg spurgt, om jeg ikke gerne ville have været på Kunstakademiet, og gu' havde det da været fedt. Men så blev det i stedet til seks år på Helnæs med den samme lærer, og han blev så min kunstprofessor.

Ideen med at hænge malerier op på plankeværket ud mod Ellebjergvej var vennen Jans. Omtrent hvert halve år skifter Søren billederne ud. Både fordi vejr og vind tager hårdt på dem.

- Men også fordi jeg timer det og siger: Nu er der forårsudstilling på Charlottenborg. Så skifter vi også udstilling her.

Tjek Sørens kunst på Instagram @jordanartcraft

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

Historisk

Søen ved landsbyen: Københavnernes vandforsyning gennem 500 år

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Dall: Wammen fik sin aftale, Sofie Carsten sit arbejdsbud - og Ellemann og Pape fik vist sammenhold

Alarm 112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Byliv

Lokket til at sige ja til kopi af jysk vartegn: - Jeg synes, det nærmer sig bondefangeri

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Annonce