Annonce
Sundhed

Sammen med Tildes søn flyttede et mørke ind i hendes liv: Nu vil hun bryde tabuet om efterfødselsreaktioner

Sammen med Tildes søn flyttede et mørke ind i hendes liv: Nu vil hun bryde tabuet om efterfødselsreaktioner. Foto. Privat
Da Tilde Juul blev mor blev hun ramt af angst, skyld og skam, fordi hun ikke havde det, som hun forventede at have det. Hun blev nemlig ramt af et mørke, hun ikke forventede.

Da dokumentarist, Tilde Juul, blev mor til en søn, havde hun ikke hørt om det mørke, der ofte følger med. Efter sin søns fødsel fik Tilde nemlig en belastningsreaktion, som blandt andet førte til tvangstanker, der overskyggede lykken ved at blive mor.

Tilde har det godt nu og bruger sin oplevelse til i samarbejde med Nadezhda Klimenko at skabe platformen Mors Mørke, på Instagram, hvor de deler filmklip, billeder og tekster, der har til formål at udveksle erfaringer og oplevelser omkring det mørke der rammer mange mødre.

- På Mors Mørke kan du scrolle ned og måske finde eksempler på kvinder, der har det, ligesom dig selv, siger Tilde og slår fast, at mørke reaktioner har vidt forskellige udtryk.

Annonce

- Nogle mødre kan have svært ved at mærke kærlige moderfølelser for den nyfødte, som alle ser som det eneste naturlige. Andre bliver meget usikre på sig selv og tænker, at det måske havde været bedre for barnet at have en anden mor. Og så er der dem, der får kortvarige depressionssymptomer, hver gang mælken løber til. Og nogle bliver så tyndhudede, at de ikke kan rumme barnets gråd eller sove, selv om barnet sover. Andre får angstanfald. Listen er lang, fortæller Tilde Juul.

God mor, dårlig mor

- Den første gang, jeg oplevede de uhyggelige tanker, var da jeg og min kæreste var ude at se på en lejlighed. Jeg trådte ud på altanen, og så pludselig et billede for mit indre blik af, at jeg smed mit ufødte barn ud over altanen, fortæller Tilde, der efterfølgende opsøgte en psykolog, men på grund af ventetid, fik hun ikke en tid, før hun fødte.

Og Tilde havde glædet sig til at blive mor.

Der var så meget angst, skyld og skam, fordi jeg ikke havde det, som jeg forventes at have det

Tilde Juul

- Alle fortæller historier om lykken, når baby kommer op til mor og om, hvordan man i det øjeblik glemmer smerten fra fødslen, fortæller Tilde, der kun havde hørt om yderpunkterne. De helt slemme oplevelser, som har ført til selvmord. Og så alle de lykkelige historier.

- Alt det imellem, havde jeg ikke hørt om, så når jeg ikke kun havde det godt, troede jeg, at jeg var i den kategori, hvor det kunne gå helt galt, fortæller Tilde der forestillede sig tvangsindlæggelse, tvangsmedicinering, og at hun ville få fjernet sit barn.

- Der var så meget angst, skyld og skam, fordi jeg ikke havde det, som jeg forventes at have det, siger Tilde Juul og fortsætter

- Jeg så mig selv som en dårlig mor, fordi jeg aldrig havde hørt om mødre der havde haft det sådan.

Annonce

De første tvangstanker

- Jeg havde en lynfødsel, hvor jeg ikke nåede at forstå, hvad der skete og bagefter var jeg i chok over, hvad der var sket, fortæller Tilde, der efter fødslen begyndte at ryste i en sådan grad, at hun ikke turde holde sin nyfødte søn, da hun blev kørt fra barselsgangen til barselsafsnittet.

- Min krop sitrede, og jeg var bange for at tabe ham, fortæller hun, om det, der nok var de første tvangstanker

- Jeg havde hørt så meget om det her øjeblik, men jeg følte ikke, at jeg var lykkelig. Jeg havde en følelse af, at jeg ikke kunne stole på min krop, fortæller Tilde der i sin sårbarhed havde brug for, at nogle havde spurgt ind til hende.

- Jeg fik forfærdelige indre billeder af alt det, der kunne gå galt. Det var sindssygt skræmmende og jeg troede at jeg var den eneste i verden der havde det sådan. Nu ved jeg, at 90 procent af alle nybagte forældre får den slags tanker på et eller andet tidspunkt.

Annonce

Ikke alene

Der er allerede mange kvinder, der har delt deres erfaringer på Tilde og Nadezhdas Instagram profil, Mors Mørke.

En mor skriver.

- Jeg har selv været igennem en svær tid med meget mørke. Tak fordi I har givet rum til de her vigtige fortællinger. En anden skriver, at hun 'finder ro, trøst og identifikation' i opslagene og fortællingerne på siden.

- Sundhedsplejerskens screening omkring fødselsreaktioner fangede ikke noget. For eksempel skulle jeg over computeren svare på, hvor meget jeg havde grædt den sidste uge. Den registrerede ikke, at der var problemer, fortæller Tilde der har talt med andre kvinder, hvor det samme var tilfældet.

- Så der er et stort mørketal. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Og det kan være svært at finde nogen at spejle sig i fordi det stadig er så tabubelagt et emne. Men ingen skal tro, at de er alene eller forkerte. Det vil jeg gerne gør mit for at sikre, siger Tilde Juul.

Epidemeologiske Undersøgelser

Ved en epidemeologiske undersøgelser spørger man en repræsentativ gruppe af nybagte mødre, om de har de og de sympromer. Dermed får man et bedre billede end, hvs man kun ser på hvem der er opdaget og diagnosticeret.

Ifølge Rigshospitalet får mellem 10 - 14 procent en efterfødselsreaktion, der kræver behandling, og han anerkender, at der foreligger et mørketal.

De 10-14 procent er baseret på epidemiologiske undersøgelser. Det er langt fra så mange, der kommer i behandling. Så på den måde, er der et mørketal, udtaler forskningsleder, ph.d, Rigshospitalet, Sven Aage Madsen.

Kort om Tilde Juul

Tilde Juul er fotograf og uddannet dokumentarist. Hun har læst mediekunst på kunstakademiet i Leipzig i Tyskland og uddannet sig på Den Danske Filmskole.

Se mere om Thilde Juul på tildejuul.dk

Mors Mørke kan du finde på Instagram-profilen: https://www.instagram.com/mors_moerke/

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce