Annonce
Klumme

Skandaløst at lade Jagtvej 69 henligge som et tomt og grimt skår

Grunden på Jagtvej 69 er dagen i dag tom. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Læserbrev: På Nørrebro har der siden 2007 henligget en tom plads, som ingen har vovet at bygge på: Jagtvej 69. For nogen forbindes denne famøse adresse kun med Ungdomshuset. For os har stedet en længere historie, som har præget både Danmarks- og verdenshistorien. Og vi mener, at det er på tide at markere det.

I 1897 åbnede den københavnske arbejderbevægelse her et Folkets Hus. Mange små og store begivenheder har fundet sted her, således grundlæggelsen af Kvindeligt Arbejderforbund. Men den største begivenhed i Folkets Hus på Jagtvej 69 er vedtagelsen af kvindernes internationale kampdag.

26.-27. august 1910 blev der i tilknytning til Anden Internationales kongres for arbejderpartier fra hele verden, som det danske socialdemokrati var vært for, afholdt en international kvindekonference. 99 kvindelige delegerede fra sytten forskellige lande deltog. Emnerne var store:

Annonce

Hvordan kunne socialistiske kvinder styrke deres internationale samarbejde?

Hvordan kunne man opnå stemme- og valgret for kvinder?

Hvordan kunne man skabe bedre omsorg for mødre og børn?


Men på sigt bør pladsen ikke henligge ubebygget. I respekt for dens fortid kunne dens fremtid være et kultur- og aktivitetshus af særlig relevans for kvinder.

Yildiz Akdogan og Henrik Yde


Som et samlingspunkt for dette omfattende kvindepolitiske program foreslog en af de tyske delegerede, den senere medstifter af Tysklands kommunistiske parti Clara Zetkin (1857-1933), at der blev indstiftet en international kampdag for kvindernes sag. Forslaget blev vedtaget med stort flertal, og siden 1911 er 8. marts blevet fejret over hele verden.

Men det hele begyndte altså i Folkets Hus på Jagtvej 69!

Vi finder det skandaløst at lade denne historiske plads henligge som et tomt og grimt skår i bybilledet.

Derfor opfordrer vi Københavns Kommunes Vejnavnenævn til at navngive pladsen efter denne historiske begivenhed: 8. marts-pladsen.

I lyset af den aktuelle debat om kvinder ikke burde indrømmes større rum blandt byens statuer og andre offentlige mindesmærker, vil det være oplagt at supplere navngivningen af pladsen med en buste eller lignende af initiativtageren til 8. marts, Clara Zetkin.

Men på sigt bør pladsen ikke henligge ubebygget. I respekt for dens fortid kunne dens fremtid være et kultur- og aktivitetshus af særlig relevans for kvinder. Og da Kvindemuseet i Aarhus nu har kastet håndklædet i ringen, burde man overveje, om et sådant kvindehus også kunne rumme et moderne museum for den danske og den internationale kvindekamp. Ud over at styrke den kvindehistoriske og byhistoriske bevidsthed ville huset også blive en ny international attraktion for Hovedstaden.

Men lad os begynde med det oplagte: En 8. MARTS-PLADS på Jagtvej 69.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Her er forvandlingen af Skolen ved Sundet

Annonce