Annonce
operationer

Skandale på københavnske hospitaler: Flere hundrede patienter udsat for risikabelt kirurgisk forsøg uden at vide det

Det er på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital de ortopædkirurgiske indgreb er blevet foretaget. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Millioner er udbetalt i erstatning, sygehus genindkalder patienter og forsøger at skabe overblik over sagens omfang. Flere af patienterne blev påført invaliderende skader.

Sygehusledelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital undersøger nu en sag, hvor eksperter vurderer, at flere hundrede ortopædkirurgiske patienter blev udsat for et ikke-godkendt kirurgisk forsøg i anklen, uden at patientgruppen var orienteret om den deraf forhøjede risiko.

Der er tale om en operation, der normalt bruges til at afhjælpe særlige ankellidelser. På sygehusets fodkirurgiske afdeling har et større antal patienter dog fået udført indgrebet i forbindelse med skader, der normalt ikke burde medføre en operation.

- Der er for mig at se ikke tvivl om, at der her er udført forsøgsbehandling, lyder det fra Thomas Ploug, professor i anvendt etik og formand for den forskningsetiske komite ved Aalborg Universitet.

Annonce

Blev invalideret

Aktindsigter til Radio4 og TV2 viser, at flere end 500 patienter blev udsat for det kirurgiske indgreb. Flere af patienterne blev påført invaliderende skader som følge af operationerne. Foreløbig har 40 af dem fået udbetalt 9,4 millioner kroner i erstatning, da Patienterstatningen vurderede, at der ikke var grundlag for at operere dem.

Kent Kristensen, sundhedsjurist og lektor ved SDU, vurderer over for Radio4 og TV2, at affæren kan ende som en politisag, da han vurderer, at behandlingerne skulle have været anmeldt som et forsøg til den Videnskabsetiske Komité.

- Det kan sidestilles med uagtsom legemsbeskadigelse efter straffeloven. Og i de tilfælde vil der være tale om, at patienterne har lidt et overgreb.

Annonce

Beklager dybt

Henrik Palm, der i dag er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, ”beklager dybt” over for patienter, som er blevet skadet og som føler, at de uvidende blev udsat for et eksperiment.

- Andre må vurdere, om vi er ude i decideret lovbrud. Og så må vi se på om der skal politi ind i sagen. Jeg vil ikke udelukke noget”, siger Henrik Palm.

Foreløbigt er 120 af de opererede patienter for nylig blevet genindkaldt til undersøgelse.

Radio4 og TV2 har været i kontakt med kirurgen, der har udført hovedparten af operationerne. Kirurgen afviser, at der var tale om forsøg, som skulle have været anmeldt, og fastholder at operationerne har hjulpet størstedelen af patienterne.

Region Hovedstaden ønsker ikke at kommentere sagen.

Annonce
København

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HISTORISK

Hanne har studeret lokummer i København: - Du kan let se forskel på, om det er rige eller fattige, der har skidt

Søerne

Derfor bygger de en bro i Sortedams Sø

Historisk

Søen ved landsbyen: Københavnernes vandforsyning gennem 500 år

Månedens Buket

Hvis du kender typen, skal du ikke holde dig tilbage

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Portræt

Pelle blev afhængig af heroin som 25-årig og bor nu i en lillebitte lejlighed i Nordvest: Drømmer om at køre sydpå

Oversvømmelser

Enormt underjordisk byggeri skal sikre byen mod oversvømmelse: Danmarks største tunnel kan rumme vand svarende til 15 gange Rundetårn

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Alarm 112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Chok

Teglværket skal forlade Sydhavnen: Vi finder ikke sådan et sted igen

Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Byggeri

Stort byggeprojekt nedlægger 62 parkeringspladser: - Det bliver et trafikalt kaos

Annonce