Annonce
Lokalhistorie

Der lå en kæmpe fabrik i lokal gade: Skrevet med blæk fra Østerbro

Blækfabrikken i Vordingborggade i 1922. Foto: Jubilæumsbog for Rønning og Gjerløff, 1941
I Vordingborggade lå frem til 1960'erne en fabrik, som fremstillede skriveblæk. Her blev også produceret blandt andet elastikker og skrivemaskinebånd, som man var den første i Danmark til at fremstille.

Væske til at skrive med har flere tusinde år på bagen.

Samtidig med stigningen i både handel og samkvem på tværs af landegrænser steg behovet for skriftlig kommunikation i det 19. århundrede, og der opstod blækfabrikker rundt omkring.

I Danmark begyndte cand.pharm. P. Rønning 27. marts 1866 at fremstille skriveblæk under fabrikslignende forhold under beskedne forhold på Vesterbrogade. Han fremstillede blæk af høj kvalitet og havde stor fremgang.

Annonce

Til Østerbro

I 1895 trådte Emil Gjerløff ind i firmaet, og det blev flyttet til større lokaler i Badstuestræde. Rønning trak sig af helbredsgrunde ud af firmaet i 1897, hvorefter Emil Gjerløff, der var blevet konsul, fortsatte alene.

I 1912 startede firmaet, som det første i Danmark, produktion af skrivemaskinebånd og var med til at bryde de første skrivemaskinefabrikanters forsøg på monopol på farvebåndene.

Da der blev behov for større forhold, flyttede han i 1904 dele af produktionen til nye lokaler på Øresundsgade 28 på Østerbro, mens resten fortsatte i lokaler man i mellemtiden havde erhvervet i Nørregade 20.

I 1910 udvidedes fabrikken på Øresundsvej, og produktionen blev samlet her. Øresundsgade hedder i dag Vordingborggade, og fabrikken lå på det østvendte hjørne af Halsskovgade og Vordingborggade.

Annonce

Sønner overtog

I 1916 omdannede Emil Gjerløff firmaet til et aktieselskab og blev formand, mens hans to sønner overtog den daglige ledelse af firmaet.

Efter Emil Gjerløffs overtagelse af firmaet voksede det kraftigt, og han udvidede sortimentet med mange beslægtede produkter som kontorgummi (elastikker), kontor- og skrivepasta og fiskelim.

I 1912 startede firmaet, som det første i Danmark, produktion af skrivemaskinebånd og var med til at bryde de første skrivemaskinefabrikanters forsøg på monopol på farvebåndene. Efter en meget svær opstart lykkedes det at opnå en førende position i markedet.

Ved blækfirmets Rønnings 75 års jubilæum i 1941. Vordingborggade hed dengang Øresundsgade.
Annonce

Fabrik fjernet

Der udvidedes også med karbonpapir, duplikatorfarve samt tusch, ligesom der var en betydelig eksport til udlandet, de nordiske lande samt før verdenskrigen også til Sydamerika og Indien. I sin storhedstid var fabrikken på 15.000 kvadratmeter, og den fyldte godt hen ad Halsskovgade.

Omkring 1960 blev firmaet opkøbt af det engelske CASCO Nobel INKS Ltd, og produktionen i Vordingborggade stoppede. I 1965 var fabrikken fjernet og den nuværende ejendom opført.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv,

Bryggervangen 62, kld., 2100 København Ø

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Detailhandel

Åbner lille ny butik: - Jeg synes det har manglet i Valby

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Byliv

19-årige Stefanos 'fader' fyrene på Finsensvej

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Annonce