Annonce
Livsstil

Snublesten: Snublestensgruppen håber på flere lokalafdelinger

Normalt får kun direkte ofre for nazismen tildelt en snublesten. Men med familien Hansen fra Vestergade i Aarhus er der gjort en undtagelse.Hele familien var involveret i illegalt bladarbejde, og faren, Thorvald, og de to sønner, Preben og Ib, deltog i at male en stor model af nogle tyske befæstningsanlæg og flyvepladser i Jylland og derigennem stykke et kort sammen, der blev sendt til England. Den ældste søn, Preben, deltog også i jernbanesabotage og sprængningen af den eneste kran på Aarhus Havn, der kunne løfte tyske kampvogne om bord på skibe, der skulle sejle dem til Norge.Familien blev stukket af den aarhusianske ”storstikkerske” Grete Bartram, og de tre mænd endte alle i Neuengamme. Her døde Thorvald og Ib, som kun lige var fyldt 17 år, af sult og udmattelse. Deres grave kendes ikke, men der er to mindesten i muren i Mindelunden.Moren og hustruen, Emma Hansen, forsatte det illegale arbejde indtil befrielsen, og hun deltog i et mislykket forsøg på at likvidere Grete Bartram. Preben kom hjem med de hvide busser og døde først i 2000. Det er hans svigersøn, Lasse Larsen, der har taget initiativ til at ære familien med snublesten, og han foreslog, at også Emma Hansen fik en. ”Hun var jo sådan set den, der led mest, idet hun både mistede sin mand og sin yngste søn”, skrev han.Da billedhuggeren Michael Friedrichs-Friedlaender, som i dag udformer de fleste snublesten, hørte historien om familien, der blev flået fra hinanden af nazisterne, valgte han at gøre en undtagelse og lave en sten for Emma Hansen, selvom hun hverken blev myrdet eller sendt i koncentrationslejr.- Jeg synes, at familien skal blive sammen. Det er også altid Günters tanke. Jeg synes, at vi skal lægge en snublesten for moren også, sagde han til Henriette Harris fra Snublestensgruppen i Danmark. I stedet for de sædvanlige datoer for arrestation, internering, deportation og mord står der under Emma Hansens navn blot et enkelt ord: ”Ydmyget”. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
En lokal gruppe har påtaget sig at udbrede snublesten på Fyn. Gruppen i København håber på lignende initiativer i Jylland, både fordi det spreder arbejdsbyrden, og fordi lokale folk måske har mindre risiko for at støde på kontroverser.
Annonce
Indland

Børsen i København skal renoveres for millioner: Ødelægges langsomt indefra

Annonce

Ingen grund til panik: Priserne på brænde og træpiller rasler ned

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

P-piller var ved at slå Karen ihjel: Kvinder vælger i stigende grad andre former for prævention

Læge hives i retten for flere sexovergreb på patienter: - Jeg skulle bare sige det til 'Hr. Doktor', hvis det blev ubehageligt.

Kirkegård er blevet en turistattraktion: Gæsterne er ellevilde med den kreative juleudsmykning

Annonce