Annonce
Politik

Sognepræst Erik Meier Andersen: Danmark lader de syriske flygtninge i stikken ved at sende dem hjem

Erik Meier Andersen. Foto. Chili Djurhuus
28. juni underskrev blandt andet en stor gruppe præster et protestbrev til Regeringen og Folketinget over at man hjemsende syriske flygtninge. En af dem, der har skrevet under, er sognepræst, Erik Meier Andersen.

- Hvordan kan vi som folk komme på den ide, at det skulle være godt at sende syriske flygtninge tilbage til Syrien?

Det står der blandt andet i et åbent brev som sognepræster, frikirkepræster, kordegne, spejderledere, menighedsrådsmedlemmer, menige kirkemedlemmer og endda fire biskopper har underskrevet. Brevet, som er skrevet til Regeringen og Folketinget, er en protest mod at sende syriske flygtninge tilbage til den diktator, de flygtede fra. Assad.

Og sognepræst, Erik Meier, er en af de mange, der har skrevet under.

Annonce

Næstekærlighed

- Jeg skriver ikke under på kirkens vegne og det har ikke noget med politik at gøre. Jeg skriver under, fordi flygtningedebatten er blevet hård og kynisk, og jeg synes, det er besynderligt, at vi sender flygtningen hjem til et land, som andre europæiske lande kalder et regime.

Hvis det ikke er et politisk synspunkt. Hvad er det så?

- Et humanistisk synspunkt. Jeg lever ud fra et humanistisk værdigrundlag, og jeg forstår ikke, at vi som et vesteuropæisk land, vil sende folk hjem til, hvad der kan være livstruende for dem, svarer Erik Meier Andersen og slår fast, at han godt ved, at debatten er enormt svær.

- Selvfølgelig er der er nogle, der udnytter asylområdet, men vi har et ansvar overfor dem, der rent faktisk har et behov.

EUs aftaler om hjemsendelse

EU har en aftale med Tyrkiet, om at EU kan returnere alle personer, som kommer ulovligt til Grækenland fra Tyrkiet. Aftalen inkluderer også personer fra Syrien.

Der er ifølge Folketingets presseafdeling ingen formel aftale mellem EU og Syrien om tilbagesendelse.

På grund af Danmarks retsforbehold står Danmark udenfor EU's regler for asyl- og migrationsområdet, hvilket også betyder at flere regler som Kommissionen henviser ikke gælder i dansk ret.

Baggrund

EU har siden 2011 støttet indsatsen for syriske flygtninge med cirka 186 mia. kroner.
Læse mere her:

Europa-Kommissionen: EUROPEAN CIVIL PROTECTION AND HUMANITARIAN AID OPERATIONS

Hvorfor mener du, at Danmark har et ansvar?

- Når Jesus taler om, hvem der en ens næste, så er det altid den, der er tættest på, og derfor er det vores forpligtelse at vise omsorg overfor mennesker i nød. Folk flygter ikke fra deres land, uden at der virkelig er en grund til det.

Som du selv siger, så er der nogle, der udnytter asylsystemet og måske er disse ekstremister. Hvad gør vi med dem?

- Igen fordi der enkelte, der nasser, skal det ikke gå udover dem, der har et reelt behov. Det er farligt at kalde alle for ekstremister. Når det er sagt, er det selvfølgelig et problem, at der er nogle, der er politisk ekstreme og som ønsker en revolution. Det er altid problematisk. Men vi lever i et demokrati, og derfor skal vi sikre os imod det, og det skal vi gøre ved at tage folk alvorligt.

Hvordan?

- Give dem rettigheder, og slå fast at der er et sæt spilleregler som gælder i en retsstat.

Annonce

Ikke på kirkens vegne

Hvad vil du sige til dem, der siger, at du er naiv?

- Det kan være, at nogle håner mig, men sådan er det at være menneske, og vi skal ikke begynde at forfølge hinanden med vold og magt, vi skal bruge ordet.

Hvad er det vigtigste budskab i brevet?

- At det er inhumant at sende folk tilbage til noget, som man ved, kan true dem på livet. Vi kan ikke sende børn, unge eller ældre tilbage til en virkelighed, der er så destruktiv og diktatorisk som Assads regime.  Det er et regime, der udrydder de folk, der har en anden mening.

Det her handler om mennesker af kød og blod. Det kunne lige så godt være mig, og derfor må jeg vise omsorg for den, der er udstødt eller ladt i stikken

Erik Meier Andersen, sognepræst i Advents Kirken

Men bør du som præst gå ind i sådan en debat?

- Jeg vil gerne vende det om. Hvorfor må jeg ikke give udtryk for, hvis jeg synes, at systemet gør noget forkert. Der er ikke, blandt præster, en bestemt mening, der gør sig gældende, og jeg udtaler mig ikke på Folkekirkens vegne. Og ja, jeg er præst, men jeg udtaler mig på mine egne vegne, ligesom Sørine Godtfredsens ikke udtaler sig på kirkens vegne i Kristeligt Dagblad, svarer Erik Meier og fortsætter.

- Jeg blev forleden kontaktet af en kvinde, der ikke mente, at journalister giver det her emne nok opmærksomhed, og hvis der ikke er opmærksomhed omkring det, som vi synes er grelt, er sådan et brev netop på sin plads, så der kan komme fokus på de udsattes sag , og derfor vil jeg gerne skrive under.

Annonce

Barmhjertige samaritaner

Så du føler ikke, at du med din underskrift demonstrer mod et lovindgreb?

- Nej. I brevet er kristne kirker gået sammen, og her er næstekærligheden vigtig. Næstekærligheden bør stå over vurderinger om, at folk selv er ude om det, eller at vi ikke kan hjælpe alle. Hvis man siger det, så holder det ikke med næstekærligheden, svarer Erik Meier Andersen og uddyber.

- Jesus fortalte om den barmhjertige samaritaner, der hjalp sin næste, fordi denne var i nød. Også selvom pågældende var fremmed. Og det er det, det her handler om. Næstekærlighed, og min og den kristne næstekærlighed står over, om det er nogle, jeg sympatiserer med. Hvis det handler om hvem, jeg identificerer mig med, så er det er det solidaritet. Og næstekærlighed er et lag dybere end solidaritet. Det her handler om mennesker af kød og blod. Det kunne lige så godt være mig, og derfor må jeg vise omsorg for den, der er udstødt eller ladt i stikken, svarer Erik Meier Andersen og siger afsluttende.

- Og de syriske flygtninge, dem lader Danmark i stikken.

Du kan læse brevet her.Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Det sker

Kunstudstilling i Amager centret: `Way out of function`

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Annonce