Annonce
Erhverv

Sokker på Østerbro: Nu er der boliger, tidligere var der skole, og engang var der en stor tekstilfabrik

Julius Hansen Trikotagefabrik i 1961 tæt på Lyngbyvej på det nordligste af Østerbro. Flere af bygningerne findes stadig og benyttes til andre erhvervsformål i dag, og så er der bygget boliger på den vestlige del af grunden.
Det nye boligområde i det nordligste Østerbro var tidligere en trikotagefabrik, hvilket spejler sig i navnet på boligerne. Fabrikanten Julius Hansen var en arbejdsom og driftig mand.

Øst for Lyngbyvej - tæt på grænsen til Gentofte Kommune - ligger de nye boliger Trikotageparken. Her lå tidligere en meget stor tekstilfabrik, med over 600 ansatte, ved navn Julius Hansens Trikotagefabrik.

Julius Hansen var en driftig ung mand, og som 24-årig købte han i 1911, sammen med sin søster, en lille trikotageforretning, kaldet Niels Juel, i Rantzausgade 56 på Nørrebro. Julius var vokset op på Lolland, hvor alle skulle hjælpe til med arbejdet på det lille husmandssted. Denne holdning, suppleret med en kristen livsindstilling, hjalp ham glad og tilfreds gennem livet.

På en tur ud med varer i Farimagsgade så Julius Hansen en maskine til forfødning af strømper, og den købte han. Forfødning er at sætte en ny for på en slidt strømpe, i stedet for at smide den ud, og det blev hurtig en god forretning for Julius Hansen, og nye maskiner blev indkøbt.

Annonce

Forretning med søster

I 1917 solgte han forretningen til sin søster og åbnede en lille virksomhed i Jesper Brockmands Gade 9, tæt ved. Han havde allerede 10 ansatte som alle arbejdede med forfødning samt strikning af tørklæder, huer og fingervanter. I 1921 var han tvunget til at finde større lokaler og flyttede til Farvergade 17, hvor han udvidede maskinbestanden og producerede nye produkter: pullovers, golftrøjer, strikkede frakker og meget andet.

Julius Hansen var, som alle virksomhedsejere dengang, en hård mand, men samtidig udviste han en stor omsorg for sine medarbejdere, der derfor også blev hos ham i mange år.

I 1926 anskaffede han så motorstrikkemaskiner til fremstilling af sportsstrømper, rundstrikkede damestrømper mm, og disse maskiner installerede han i lejede lokaler i Hellerup Dampvaskeri. I 1929 var der over 100 ansatte i virksomheden, og Julius Hansen begyndte at se sig om efter et sted, hvor produktionen kunne samles under samme tag. Det fandt han på Gartnerivej på Østerbro, som dengang lå som åbent land i byens udkant.

Annonce

Drev lokal kirke

Han startede med at købe en eksisterende fabriksbygning, men udvidede løbende med opkøb af nabogrunde og opførelse af fabriksbygninger. Hen over tiden voksede fabrikken til at beskæftige over 600 medarbejdere.

I 1937 havde han stiftet et datterselskab med sin nevø som direktør, A/S Frederik Simonsens Strømpefabrik. Julius Hansen var, som alle virksomhedsejere dengang, en hård mand, men samtidig udviste han en stor omsorg for sine medarbejdere, der derfor også blev hos ham i mange år.

Han stillede samtidig en bygning til rådighed som lokal kirke, inden Lundehus Kirke stod færdig i 1957.

Han oprettede tidlig en kantine med både koldt og varmt køkken, og de gifte kvinder kunne tage aftensmad med hjem til mand og børn. Ligeledes oprettede han, i 1941, en børneinstitution, Lillegaarden, hvor børnene kunne blive passet, mens mor var på arbejde.

Annonce

Jødisk skole

I 1946 omdannede han virksomheden til et aktieselskab og udnævnte sine mangeårige nære medarbejder, Søren Nielsen, til meddirektør. Han etablerede samtidig en pensionskasse for funktionærerne. Produktionen var nu ud over strømper: strikvarer, undertøj, badedragter og skjorter.

Julius Hansen døde i 1948, og her indtrådte hans datter Grethe Hansen i direktionen. Fabrikken stoppede i slutningen af 1960'erne, og bygningerne blev efterfølgende anvendt til flere forskellige formål, den jødiske skole Carolineskolen lå på grunden 1974-2018. Nu er der bygget boliger på stedet.

En del af fabrikkens gamle bygninger, på den østlige del af grunden, er i brug til andre friskoler samt erhverv.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce