Annonce
Spørg ØsterbroLIV

Spørg ØsterbroLIV: Hvorfor er åbningstiden så kort?

Fra sidste uge er der også blevet lørdagsåbent Øbro-Jagtvej Bibliotek. Arkivfoto: Michael Paldan

Hvorfor er der kun 15 timers åbent på biblioteket?

Sådan spørger Dorrit Saietz fra Thomas Laubsgade, og hun uddyber her:

Stor var glæden da der en onsdag tikkede en sms ind om, at den bog, jeg stod på venteliste til, nu er klar til afhentning.

Efter en travl arbejdsuge regnede jeg med at hente den i weekenden. Men da jeg tjekker åbningstiderne hos min lokale filial (Øbro Jagtvej) er der lukket lørdag, lukket søndag.

Resten af ugen er der åbent i 'hele' 3 timer om dagen! Fra 14-17. Det er desværre midt i min arbejdstid! Og onsdag udløber reservationen.

Hvorfor kun 15 ugentlige timers åbning? Personalet er, så vidt jeg er bekendt, ansat og lønnet på fuld tid, hvad laver de resten af tiden?

Sidste forår genåbnede de københavnske biblioteker også på stærkt nedsat tid, nemlig 5 timer om dagen mandag-fredag. End ikke Hovedbiblioteket kunne fordele personalet over nogle flere timer, så jeg oplevede at stå i en kæmpe klumpe-kø ved åbningstiden, slet ikke coronavenligt.

Stor respekt for de offentligt ansatte, der arbejder på fuld tid hjemmefra og knokler med fx. onlineundervisning, eller de mange som passer børn, syge og gamle. Men bibliotekspersonalet - hvad laver de i alle de timer, bibliotekerne holder lukket? Hvorfor denne elendige service, som vi trods alt stadig betaler fuld pris for over skatten? Og hvor er de smidige og kreative løsninger, der kan gøre det muligt for borgere, som selv har et arbejde at passe, at benytte sig af biblioteket?

Annonce

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) svarer:

Som mange andre københavnere glæder jeg mig også til, at byens 20 biblioteker igen kan åbne som normalt. Hvor man kan læse avisen om morgenen, mødes med læsegruppen om eftermiddagen eller hente en reserveret bog sent om aftenen.

Vi er der ikke endnu. Desværre. Men bibliotekerne åbner gradvist efterhånden, som restriktionerne tillader det.

Siden januar har Københavns biblioteker haft delvist åbent for forskere og studerende. Bibliotekerne åbnede for nylig for, at alle københavnere kan låne og aflevere bøger og materialer med tidsbestilling. Og fra 21. april åbner vi for, at københavnerne med coronapas også kan tage ophold på bibliotekerne og låne direkte fra reoler og udstillinger. Derudover udvides åbningstiden, så der også er åbent om lørdagen.

Jeg forstår til fulde, at den nuværende åbningstid i hverdagene kan synes forholdsvis kort. Især hvis man sammenligner med bibliotekernes åbningstider under normale omstændigheder. Vi har jo vænnet os til selvbetjent adgang fra tidlig morgen til sen aften.

Forhåbentligt gør lørdagsåbningen, at borgerne får bedre tid til at hente deres reserverede bøger. For den begrænsede åbningstid i hverdagene fortsætter nemlig lidt endnu. Desværre, men det hænger blandt andet sammen med, at København har cirka 160.000 aktive lånere, som skal kunne benytte bibliotekerne på en hensigtsmæssig og sikker måde.

Dorrit Saietz spørger også til bibliotekspersonalet; hvad de laver i de resterende timer, når bibliotekerne holder lukket. Lad mig rydde en evt. misforståelse af vejen. Nedlukning eller ej bruger biblioteksmedarbejderne ikke deres fulde arbejdstid på at betjene borgere, da en stor del af åbningstiden som bekendt normalt er selvbetjent.

Også under coronanedlukningen arbejder biblioteksmedarbejdere med at sørge for, at biblioteket og samlingen til stadighed er opdateret, og at der er et bredt udvalg af bøger og materiale. Og medarbejderne bruger også tid på at planlægge kommende arrangementer og udstillinger.

Og sidst, men ikke mindst bruger biblioteksmedarbejderne en stor del af arbejdstiden på litteraturformidling. Det har de også gjort under nedlukningen, hvor formidlingen af litteratur i endnu højere grad er blevet digital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce