Annonce
Byudvikling

Stadig klagemuligheder: Amager Fælleds Venner har ikke givet op

Steffen Rasmussen, talsmand for Amager Fælleds Venner ved byggehegnet, der er fuld af agitation og slagord. Foto: Hanne Bjørton
Alle klagemuligheder over det kommende byggeri på Amager Fælled er ikke udtømt, så Amager Fælleds Venner har ikke opgivet endnu. Men det har været opslidende, indrømmer talsmanden.

De politiske beslutninger er truffet for længst, og det to en halv meter høje og halvanden kilometer lange bygge- og paddehegn strækker sig rundt om byggepladsen til den kommende Fælledby på Amager Fælled.

Bag hegnet er bygherren i gang med de afværgeforanstaltninger, der skal give den beskyttede art stor vandsalamander tilflugtssteder væk fra selve byggefeltet, før spaden stikkes i jorden for byggeriet.

Men Amager Fælleds Venner nægter at give op i kampen mod byggeriet. Foreningen har sendt klager og anmeldelser til politiet, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Planklagenævnet og flere andre instanser.

Annonce

Og nu forsøger foreningen at holde styr på i et Excel-ark, hvilke klager der er afsluttet eller ej.

- Da bygherre går i gang, er den store vandsalamander i hi, og det laver vi en anmeldelse på. Senere begynder lærkerne at være aktive, så laver vi en anmeldelse på det – det er naturen, der bestemmer, fortæller talsmand for Amager Fælleds Venner, Steffen Rasmussen, der møder os i den nordøstlige del af byggehegnet.

- Der er sendt flere anmeldelser til flere myndigheder, og så har vi fået en samlet tilbagemelding, hvor det hele bliver blandet lidt sammen og man følger lidt op på det, vi har sendt til andre myndigheder. Så vi prøver at finde ud af, hvad det er for en anmeldelse, de egentlig svarer på.


Vi prøver at få fremskyndet den her proces. Ellers ender det med, at de er færdige med byggeriet, inden myndighederne har behandlet sagerne

Steffen Rasmussen


Fælledvennerne og Danmarks Naturfredningsforening mener stadig at have et es i ærmet. Stor vandsalamander er fredet og beskyttet af EUs vidtgående habitatsdirektiv, og foreningerne mener ikke, at bygherres afværgeforanstaltninger er gode nok til, at direktivet overholdes. Så EU får også en klage.

- Som jeg forstår det, skal man udtømme alle de muligheder, man har her i landet, før man kan gå til EU. Men de danske myndigheders behandlingstid er relativt lang, så vi prøver at få fremskyndet den proces. Ellers ender det med, at de er færdige med byggeriet, inden myndighederne har behandlet sagerne, siger Steffen Rasmussen.

Nævn godkender sti

Da det blev politisk besluttet at flytte byggeriet Ørestad Fælled Kvarter fra den gamle strandeng syd for Grønjordssøen hen mod Vejlands Allé, hvor det siden fik navnet Fælledby, blev den gamle strandeng besluttet fredet i Folketinget.

Både Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening har i høringssvar til Fredningsnævnets behandling af fredningen kritiseret, at en planlagt asfalteret sti med belysning fra Fælledby til Sundby metrostation vil gå gennem den fredede strandeng.

Men Fredningsnævnet har i sin afgørelse 15. april besluttet, at netop denne sti med lav og dæmpet belysning kan etableres inden for fredningens rammer. Der kan i fire uger klages over nævnets afgørelse.

- Vi vil sandsynligvis komme med en indsigelse der også. Fordi den her sti løber direkte igennem det område, som er epicentret for stor vandsalamander. Det er som om, at fredningens værdi bare bliver udvandet, siger talsmanden.

Ud over alt papirarbejdet, arrangerer jeres mange demonstrationer heller ikke sig selv. Har det været opslidende?

- Efter fem år – ja, det har det! Og vi er i fuld gang med at planlægge den næste demonstration, det er 16. maj. Vi starter her på Bjerget på Amager Fælled klokken 10 og går ind til Rådhuspladsen, hvor vi har en fælles demonstration klokken 12-14 sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Fiskerhavnens Venner, så det bliver en lang dag, siger Steffen Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce