Annonce
Indland

Stilheden har - næsten - sænket sig over Simon

Paul Simon ved hans seneste liveoptræden i september i år i Central Park i New York ved Global Citizen Live. (Arkivfoto). Foto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix
Sanger og sangskriver Paul Simon, der har skabt udødelige klassikere som "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" og "Bridge over Troubled Water", fylder 80 år.

Sanger og sangskriver Paul Simon, som 13. oktober fylder 80 år, er helt oppe på den øverste hylde inden for sin metier.

Både som sangskriver, soloartist og i sit hedengangne verdensberømte duo-samarbejde med Art Garfunkel er han legendarisk.

Simon har leveret et hav af melankolske, begavede sange om ensomhed og kontaktløshed, der står som lydsporet for en generation.

Annonce

Samtidig har han fornyet sig undervejs og haft blivende værdi for nye generationer gennem årtier. Hans sange er af samme grund genindspillet af utallige andre.

Selv om Simon egentlig som 75-årig var kunstnerisk mæt af dage og svor sig klar til pension, så turnerede han alligevel aktivt i årene efter frem til 2019.

Hans seneste dog korte optræden med blandt andet monsterhittet "Bridge over Troubled Water" fandt sted for få uger siden i Central Park i hjembyen New York.

Sunget dog med en tydeligt tyndere stemme end i Simon og Garfunkel-glamourdagene, hvor alle harmonier sad knivskarpt banket ind lige midt i skabet.

De to skoledrenge fra Queens mødtes allerede som 11-årige og begyndte så at synge sammen.

I 1965 strøg de sammen til tops på de amerikanske hitlister med sangen "The Sound of Silence". Få år efter var de superstjerner på folkrockscenen.

Simons stærke sange båret af fælles perfekte harmonier skabte en kø af hits som "I Am a Rock", "The Boxer", "Cecilia", "Scarborough Fair" og "Mrs. Robinson", som Paul Simon skrev til filmen "The Graduate".

Størst var nok "Bridge over Troubled Water", en kombineret kærlighedshyldest og kommentar til verdens sociale uretfærdighed, som er blevet en af de mest solgte plader overhovedet gennem tiderne.

Forholdet mellem Simon og Garfunkel holdt dog ikke. De blev uvenner, men har dog fundet sammen enkelte gange siden.

Blandt andet foran en halv million tilhørere ved en legendarisk koncert i Central Park i New York i 1981. Siden fulgte en verdensturné i 1993, hvor duoen gav 21 udsolgte koncerter, samt en USA-turné i 2003 efter at have modtaget en fælles æresgrammy.

Men overvejende har Paul Simon siden bruddet forfulgt en succesrig solokarriere med albums som "Still Crazy after alle the Years" og "Graceland", hvor han tilsatte afrikanske rytmer og et helt nyt drive til sin musik. Det sidste er kåret som et af 1980'ernes ti bedste album.

Undervejs har han modtaget snart sagt enhver pris og hæder, der er værd at eje - inklusive 16 Grammy-priser. Han har fået en plads i Songwriters Hall of Fame samt i Rock and Roll Hall of Fame.

Paul Simon er far til fire børn og har været gift tre gange, senest siden 1992 med sangeren Edie Brickell.

/ritzau/

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Indland

Mere end 10.000 har anmeldt covid-19 som en arbejdsskade

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania

Trafik

Nu kommer elløbehjul tilbage til Københavns gader

Indland

Bevilling til flere folk skal løse 112-problemer i hovedstaden

Kultur

Forfatter Charlotte Strandgaard er død - 78 år

Indland

Op mod ti millioner skal løse 112-problemer i hovedstaden

Danmark

Bredt flertal indgår landbrugsaftale med bindende klimamål

Annonce