Annonce
nærdemokrati

Stine cyklede byen tynd for at samle sine underskrifter: 'Det er alt for svært at få opstillet borgerlister til kommunalvalget'

Mange ønsker ikke at udlevere deres personnummer for at støtte borgerlisterne i København måtte 'Bilpartiet' sande. 'Rolig Revolution' havde samme oplevelse, men fik en plads på stemmesedlen. Valgplakat for Schiller Instituttet i København, som ikke stiller op i år. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Scanpix
Både Stine fra 'Rolig Revolution' og Jens og Ole fra 'Bilpartiet' kæmpede hårdt for at få stillet deres borgerliste op til valget. Mange vil nemlig ikke udlevere deres cpr-nummer, og Indenrigs- og boligministeriet har ikke opdateret opstillingskravene, så de tager højde for den nye og skrappere persondatalov.

Den ene borgerliste ville i Borgerrepræsentationen for at forbedre bilisterne i Københavns vilkår. Den anden ville ind på rådhuset for at få fokus på demokrati, bæredygtighed og mangfoldighed. Men kun den ene af dem havde held til at samle de 150 'stillere', der skal til, for at en borgerligste kan komme på stemmesedlen til kommunalvalget 16. november.

Nu fremfører begge borgerlister uafhængig af hinanden en skarp kritik af reglerne for, hvordan man kan få sin borgerliste stillet op. Ud over man skal have folk til at udlevere deres navn og adresse, skal man nemlig også have 150 personer til at udlevere deres fulde personnummer, hvilket for begge borgerlister har vist sig at være en helt umulig opgave.

- Vi mødte rigtigt mange, der bakker op om vores ønske om at arbejde for bilisternes vilkår i København. Men da det så kom til, at folk skulle udlevere deres cpr-nummer til os, så var det nærmest umuligt. Det strider jo også mod alt, hvad vi ellers får at vide i offentligheden i dag, hvor vi hele tiden bliver husket på, at vi skal beskytte vores personoplysninger, siger Ole Jensen fra 'Bilpartiet'. Han kæmper dagligt med at have bil i København K, hvor han bor.

Annonce

da det så kom til, at folk skulle udlevere deres cpr-nummer til os, så var det nærmest umuligt. Det strider jo også mod alt, hvad vi ellers får at vide

Ole Jensen, 'Bilpartiet'

Stine Linnemann, der har base i Nordvest, fra 'Rolig Revolution' har en tilsvarende oplevelse.

- Når jeg har spurgt nogle tilfældigt, om de ville skrive under, har de sagt 'nej, jeg ved ikke, hvem hun er'. Jeg ville også sige nej, hvis jeg blev spurgt af en, jeg ikke kender, på gaden, siger hun. I stedet valgte Stine Linnemann at række ud til folk via de sociale medier for at få stillere og det lykkedes. 'Rolig Revolution' vil dermed være at finde på stemmesedlen til valget.

Risikerer personoplysninger

Rent praktisk fungerer stiller-lister sådan, at enhver kan møde op på rådhuset og få udleveret et 'opstillings-sæt'. Det består af tre mapper hver med 100 sider, så hver stiller udfylder sine personoplysninger på sin egen side. Det skal tilsikre, at de enkelte stillere ikke får indsigt i hinandens personoplysninger.

Den måde at beskytte folks personoplysninger, synes Stine Linnemann dog ikke er specielt optimal.

- Alle kan i princippet gå op på rådhuset og sige, de vil starte en borgerliste. Det går mig på i forhold til borgernes sikkerhed. Når man har både personnummer, adresse og underskrift, kan man gøre virkelig meget, hvis man har dårlige intentioner, siger hun.

Samme vurdering deler de i 'Bilpartiet'.

- Når man tænker på al den fokus, der har været i forbindelse med data-beskyttelsesloven, har jeg i høj grad forståelse for, at man som borger vil sikre sin identitet mod at blive misbrugt, siger han.

Det eneste formål er at stikke en kæp i hjulet på nye aktører på den politiske scene

Ole Jensen, 'Bilpartiet'
Annonce

Systemet chikanerer

Ole Jensen og medstifter af 'Bilpartiet' Jens Ryberg mener, at de nuværende opstillingsregler er ren chikane.

- Det eneste formål er at stikke en kæp i hjulet på nye aktører på den politiske scene. Det er et bevidst valg fra systemets side for at gøre det så besværligt som muligt for borgerlister at stille op. I vore dage burde det være muligt at bruge nemID, så borgernes personlige oplysninger blev beskyttet bedre, siger Ole K. Jensen.

Han peger på, at en sådan løsning allerede findes, når man vil støtte et borgerforslag. Der kan man logge på borgerforslags-sitet med sin NemID. Hvis man ikke har nemID kan downloade en støtteformular og indsende til myndighederne.

Kan man virkelig overlade det til tilfældige på gaden at gå og indsamle andre folks personnumre eller kunne man lave en central løsning med sikkerhed garanteret af staten

Bent Ole Gram Mortensen, cand.jur, ph.d. SDU

- Det er én ting, at man fra systemets side vælger at gøre det så besværligt som muligt, for de små lister at stille op. Men at det skal ske på bekostning af borgernes datasikkerhed, synes jeg er helt absurd. Hvis motivationen er, at det skal være sværere at stille op, så må de jo skrue op for antallet af underskrifter der kræves, det her med at tage borgernes personoplysninger som gidsel, virker helt absurd på mig, siger Stine Linnemann.

Annonce

Ekspert: Det kan godt løses

At det skulle kunne være muligt at lave en digital løsning, så den enkelte ikke som stiller skal satse sine personoplysninger for at støtte en borgerliste, mener cand.jur., ph.d.Bent Ole Gram Mortensen.

- Kan man virkelig overlade det til tilfældige på gaden at gå og indsamle andre folks personnumre eller kunne man lave en central løsning med sikkerhed garanteret af staten, så folk kunne være sikre på at deres personnumre ikke bliver misbrugt, spørger han retorisk og fortsætter:

- Man kontrollerer allerede, om dem, der skriver under, er rigtige mennesker eller opfundet til lejligheden. Så uanset hvad, er der jo allerede administration forbundet med stillerne til borgerlisterne. Man kunne måske finde en metode, hvor man både gør det vanskeligere for alle mulige - så vi ikke har fem millioner partier i byrådene - at stille op, uden at behøve lade alle mulige rende rundt med folks cpr-nummer, siger han.

Af nye lister, du kan stemme på til det kommende kommunalvalg er 'Rolig Revolution' og blandt andre nævnes 'Bæredygtigt Samfund', 'Feministisk Initiativ', 'Grøn Omstilling', 'Københavnerlisten', 'Danmark For Alle', 'Det Demokratiske Parti' og 'Copenhagen'.

Læs ministeriets svar: Hvorfor bruger man ikke nemID til stillere?

Udformningen af stiller-listerne ligger under Indenrigs- og Boligministeriet.

Vi har spurgt dem, hvorfor der ikke bliver lavet en digital løsning - for eksempel ligesom man ser med borgerforslag - hvor folk kan logge ind med deres nemID og støtte en borgerliste eller kandidat udenfor liste.

Her er deres svar:

- Indenrigs- og Boligministeriet overvejer løbende, om der er behov for ændringer af reglerne, herunder i lyset af databeskyttelseslovgivningen.

- Det er bl.a. derfor, at Indenrigs- og Boligministeriet som noget nyt i forbindelse med kommunal- og regionalvalget i 2021 – for i højere grad at kunne værne om stillernes personoplysninger – har udformet kandidatlisterne sådan, at hver stiller har sin egen side i formularen, så oplysningerne om de forudgående stillere ikke er synlige for de stillere, der efterfølgende udfylder oplysningerne på de følgende sider. Indenrigs- og Boligministeriet opfordrer desuden kandidatlisterne til at opbevare listerne aflåst, når de ikke benyttes.

Annonce
Advarsel

Hundeejer fandt ben med hvidt pulver i boligområde: - Pas på jeres hunde

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skyderi på Rentemestervej: En person behandlet på stedet

København

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

Kultur

Stor ændring i elsket og udskældt gadefest

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Corona

Kæmpe testcenter åbner igen: Nu også med vaccination

112

Nyt fra politiet: Her begyndte branden i Maxi Zoo

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Kommunalvalg

Alternativet i opstillings-ups: Kandidat måtte trække sig for at gøre plads til ung komet

København

TikTok-stjernen S1MBA giver dansk debutkoncert på RUST

Annonce