Annonce
Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Advokat Knud Foldschacks eget advokatpartnerskab blev forsøgt overbetalt af fond, hvor Foldschack selv er bestyrelsesformand. Arkivfoto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Knud Foldschacks eget advokatfirma tjener ikke alene penge på at være administrator for fond, Foldschack selv er bestyrelsesformand for. Advokatfirmaet er også blevet forsøgt overbetalt, kan KøbenhavnLIV nu afsløre.

Selvom reglerne klart sagde, at 'Fonden De Åbne Rum' kun måtte bruge 85.000 kroner på administration om året, blev der alligevel opkrævet et langt større beløb. En stor del af pengene skulle gå til bestyrelsesformanden for fonden, Knud Foldschacks, eget advokatfirma.

Bestyrelsesformand Knud Foldschack har nemlig været med til at hyre sig selv til at være administrator i fonden, og dermed får han også del i de skattekroner fra Københavns Kommune, fonden bliver støttet med. Det kan KøbenhavnLIV nu afsløre.

Alene i 2018 og 2019 anslår Københavns Kommunes interne revision, at Knud Foldschacks opgaver som administrator har sikret hans advokatfirma 270.000 kr. Det fremgår af et notat, KøbenhavnLIV er kommet i besiddelse af.

Annonce

At fonden dermed ikke alene brugte mere end det tilladte på administration, men at det også er bestyrelsesformandens eget advokatfirma, der kan have nydt godt af det, gør Kim Klarskov Jeppesen, professor og revisionsekspert på Copenhagen Business School, mistænksom.

- Når det er bestyrelsesformandens eget advokatselskab, der er administrator, og når man så betaler for meget til sig selv, er der to muligheder for, hvorfor man gør det. Enten er det en fejl, eller hvis man er mindre venlig, kan man sige, det er noget, man har gjort bevidst for at prøve at snyde og få noget mere ud af det. Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få, siger han.

Konkret havde Knud Foldschack og 'Fonden De Åbne Rum' i 2019 underskrevet en driftsaftale om, at de måtte bruge 85.000 kr. af de skatteborgerbetalte støttekroner på administration. Men da kommunen gennemgik regnskabet, var der alligevel regnskabsført et langt større beløb. I alt 120.000 kr. Det oplyser Københavns Kommune.

Bør ikke lave den fejl

Kim Klarskov Jeppesen finder det påfaldende, at administrator kan opkræve for meget.

- Det er en fejl, administrator ikke burde lave. De burde vide, hvor meget de nøjagtigt må bruge på administration, siger han.

Dokumentation: Det skriver Københavns Kommune

Fonden de Åbne Rum havde regnskabsført 120.000 kr. til administrationsudgifter, men da driftsaftalen for Folkets Hus for 2019-2020 fastlægger, at der maksimalt må benyttes 85.000 kr. til administration, kunne dette ikke godkendes.

Det er ikke første gang, at Knud Foldschack og 'Fonden De Åbne Rum' får kritik for at have tætte forbindelser til virksomheder, Knud Foldschack er en del af.

Tidligere har KøbenhavnLIV beskrevet, hvordan 'Fonden De Åbne Rum' - uden at indhente de tre lovpligtige tilbud - købte opgaver for 474.000 kroner hos byggefirmaet Logik og Co. Et firma Knud Foldschack også sidder i bestyrelsen i.

Også navnet Balder Johansen går igen i begge selskaber. Han er bestyrelsesmedlem i 'Fonden De Åbne Rum'. Men derudover er Balder Johansen også bestyrelsesmedlem og daglig leder af Logik og Co.

Bestyrelsesformanden i Fonden De Åbne Rum, Knud Foldschack, er gennem sit advokatpartnerskab blevet indsat som administrator i selvsamme fond. Foto: Christian M. Olsen

Det fik kommunens interne revision til at konkludere, at 'uvedkommende hensyn kan have påvirket økonomiske transaktioner mellem fondene og byggefirmaet'. Samme holdning kom fra flere eksperter.

- Når man sidder som bestyrelsesmedlem hos dem, der bestiller arbejdet - men også hos dem, der leverer det, er der en risiko for, at andre interesser kan spille ind, påpegede Peter Breum, advokat med speciale i fondsret.

Københavns Kommune har afvist at undersøge, om reglerne blev brudt.

Men 'Fonden De Åbne Rum', der driver Folkets Hus på Nørrebro, har altså ikke alene brugt skattekroner på et byggefirma, Knud Foldschack er en del ad.

Knud Foldschaks position som administrator for fonden har ligeledes eksisteret i en årrække. De offentligt tilgængelige årsrapporter går kun tilbage til 2017, og her står Foldschack hvert år oplistet som administrator.

Knud Foldchack har dog ikke kun tjent penge på sine opgaver som administrator. I 2017, 2018 og 2019 er har han også fået udbetalt 'advokathonorar' for advokatbistand til fonden, fremgår det af årsrapporterne. Det præcise beløb, han har fået udbetalt, fremgår ikke.

Annonce

Foldschack: Jeg har flertallets støtte

KøbenhavnLIV har ad flere omgange spurgt Knud Foldschack om, hvordan 'Fonden De Åbne Rum' kunne bruge for mange penge på administration, når reglerne fra Københavns Kommune er helt klare. Vi har også spurgt, hvor meget hans advokatpartnerskab har tjent på aftalen, og om andre advokatfirmaer har haft mulighed for at byde ind på opgaven som administrator. Det har han ikke svaret på.

I en mail skriver han i stedet.

- Jeg mener, dit medie bør være opmærksom på, at alt i fondsregi er sket i forhold til de ønsker, der er udtrykt i diverse beslutninger truffet af et massivt flertal i kommunen, og at der er tilfredshed fra såvel kommunens som politiets side og ikke mindst brugernes, skriver han.

Professor og revisionsekspert Kim Klarskov Jeppesen mener, at de mange sager gør, at fonden bør have nogle klarere retningslinjer for, hvordan man handler med virksomheder, man selv er en del af.

- I virksomheder er der normalt politikker for, hvad man ønsker af samhandel. Det er der, fordi man ikke vil have, at indkøbsmedarbejdere køber ind hos selskaber, hvor de selv har en interesse. Så får man en konflikt. Det samme kan man synes, fonde også burde have. Man kan godt spekulere over rimeligheden i, at man har samhandel med virksomheder, som man også har interesser i, siger han.

Her er spørgsmålene, Knud Foldschack ikke vil svare på

KøbenhavnLIV har ad flere omgang forsøgt at få svar fra advokat Knud Foldschack om Fonden De Åbne Rums regnskaber. Men han har ikke svaret på vores spørgsmål. Herunder kan du se nogle af de ting, vi gerne ville have haft svar på.

Københavns Kommune har to gange måttet bede om en ny udgave af jeres årsrapport for 2019, da regnskabet ikke kunne godkendes. I har ikke indsendt et revideret budget for 2018 og 2019 – og I har regnskabsført 120.000 kr. i administrationsudgifter, selvom driftsaftalen siger, der maksimalt må benyttes 85.000 kr. Hvordan kan der ske så relativ mange fejl?

Hvor stor en del af de 120.000 kr. i administrationsudgifter er gået til advokatpartnerskabet Foldschack, Forchhammer, Dahlager og Barfod?

Hvorfor er valget lige faldet på advokatpartnerskabet Foldschack, Forchhammer, Dahlager og Barfod til varetagelsen af administrationsopgaverne?

Har andre haft mulighed for at byde ind på administrationsopgaverne?

Her er Knud Foldschacks fulde svar:

- Jeg mener, at jeg tidligere, ganske grundigt, har besvaret alt, der relaterer sig til relevante forhold omkring den historie, som dit medie, efter min opfattelse, ikke ønsker at fremstille korrekt.

- Jeg mener, dit medie bør være opmærksom på, at alt i fondsregi er sket i forhold til de ønsker, der er udtrykt i diverse beslutninger truffet af et massivt flertal i kommunen og, at der er tilfredshed fra såvel kommunens som politiets side og ikke mindst brugernes.

- Derudover er der de afgørelser, som er krævet og nødvendige, og alt er sket i et transparent koncept.

- Men det skal jeg for nuværende afholde mig fra at kommentere yderligere.

Annonce
København

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Pris-stigninger For abonnenter

Særligt to steder er priserne eksploderet: Så meget dyrere er det blevet at være københavner

BYLIV

Populært madimperium barsler med endnu en restaurant: Her åbner den

København

Vor Frue Kirke melder ansat til politiet efter overgrebsanklager

København

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

112

Direktør efter to tagbrande på en måned: - Vi kan ikke blive ved at gå og tænde ild til vores byggeri

Siger stop

'Det bliver for vildt': Flere kunstnere pillet af plakaten til Fredagsrock

BYLIV

Du har helt sikkert været her: Nu er caféen med det sjove navn sat til salg

Alarm 112

Dansker blev smidt i straffecelle for ikke at have jakke på

Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand

succes

Civilingeniør gik efter drømmen med gourmetburger-sted i Valby: Er blevet lagt ned af glade kunder

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej i hele København: Her skal du løfte foden fra speederen

København

Jehovas Vidne vender hjem til København efter fem år i russisk fængsel: Familien stod klar i lufthavnen

Annonce