Annonce
bogspild?

Stor undren på Nørrebro: Fejlfri biblioteksbøger smidt i affaldscontainer - her er forklaringen

Mange har været forbi i det gode vejr og finde sig noget godt læsestof. Foto: Maria Torp
Det har vakt røre, at Blågårdens Bibliotek tilsyneladende har smidt en stor mængde brugbare bøger ud i en container på pladsen.

Det har vakt forundring og harme på Nørrebro, at Blågårdens Bibliotek ser ud til at smidt et kæmpe læs fine og brugbare bøger ud i en affaldscontainer.

Spørgsmålene til, hvordan det kan være, kan man blandt andet læse  Facebook-gruppen 'Det sker på Nørrebro. En spørger, hvorfor bøgerne ikke er doneret til byen hospitaler, så patienterne kan nyde godt af dem. En anden undrer sig over, man ikke giver bøgerne til genbrug eller til organisationen 'Læs for livet', der bøger til at skabe social forandring.

NørrebroLIV har spurgt, hvornår og hvorfor Københavns Biblioteker kasserer bøger?

Annonce

- Vi kasserer løbende bøger og materialer på Københavns Biblioteker, som det altid har været praksis i biblioteksvæsnet landet over. Bibliotekerne har et varigt behov for at vedligeholde deres samling, så den fremstår indbydende og relevant overfor borgerne. Derfor trimmes samlingen løbende, så der er plads- og udstillingskapacitet, så nye bøger og materialer kan udstilles og opbevares, skriver Københavns Biblioteker i en mail via Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Bøvlet at sælge

Forklaringen fortsætter:

-  Bibliotekernes materialer kasseres fordi de enten er slidte, forældede eller ikke længere bliver lånt ud. Kassationen sikrer, at der bliver plads på hylderne til de nye materialer, der løbende købes ind.

Der er en del Nørrebro-borgere, der synes, at det virker meget lidt bæredygtigt at smide bøgerne ud i stedet for at genbruge dem via videresalg og donation.

Men Københavns Biblioteker skriver, at bøger og materialer, der kasseres, sendes til papirgenbrug i tråd med kommunens politik om genbrug af papirmaterialer.

Men hvorfor giver Blågårdens Bibliotek og andre af byens biblioteker ikke bare bøgerne væk i stedet for at smide dem ud?

- Hvis Københavns Biblioteker skulle stille de kasserede materialer til rådighed for borgerne vil det kræve et større administrativt set up for bibliotekerne, hvilket er vurderet alt for resursetungt i forhold til at få løst bibliotekernes kerneopgaver, skriver Københavns Biblioteker.

det kræve et større administrativt set up for bibliotekerne, hvilket er vurderet alt for resursetungt i forhold til at få løst bibliotekernes kerneopgaver

Københavns Biblioteker
Annonce

Vil ikke forære dem

Enheden ønsker heller ikke give bøger og materialer videre, der for eksempel mangler sider eller er nedslidte på anden vis. De bedste af de bøger, der skulle ud, har det allerede været muligt at købe på Blågårdens Biblioteks biblioteksudsalg.

- Men interessen for dette var meget lille blandt borgerne og indtægten for beskeden til at udgiften til håndteringen af de kasserede materialer, som vurderes at være salgbare, var større end indtægten, forklarer de.

Københavns Biblioteker mener ikke, der umiddelbart er andre aktører, som kan tænkes at aftage de materialer, som bibliotekerne vurderer kunne få et efterliv.

- For eksempel vil flygtningecentre muligvis kunne være interesseret i et udvalg billedbøger til børn, men billedbøger er ofte et meget slidt materiale, så mængden vil ikke være ret stor.

Til dem, der har spurgt, om foreningen 'Læs for livet' da ikke kunne være en mulig arvtager til kasserede biblioteksbøger, er svaret fra Københavns Biblioteker:

- Foreningen ”Læs for livet” har vist sig ikke at være interesserede i mere eller mindre udtjente biblioteksbøger. De får udover private donationer også overskydende eksemplarer fra forlag.

Annonce
Alarm 112

25-årig fanget som del af stort netværk: Falske betjente franarrede folk 6,2 millioner kroner

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Brandvæsnet kæmpede mod brand på Tranevej

København

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Alarm 112

28-årig anholdt og sigtet for drabsforsøg i København

112

Fire millioner kroner muret inde i kældervæg på Frederiksberg: Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

lommetyveri

Drenge på tyvetogt: Snød mor til to - og forsøgte at stjæle fra 92-årig

112

Efter vold på Amager-hotel: 28-årig er nu død

Ungeliv

- Til sidst blev vi truet med voldtægt og kniv: Teenagepige fortæller om det utrygge natteliv

UNDERVERDEN

Dar Salim flytter ind i hårdkogt miljø med udsigt fra skrantende højhus

Tre grunde til at Erdogan spærrer vejen til Nato for Sverige og Finland

Lagt i håndjern

Venner ville bare spille fodbold: Men så stormede civilbetjente ud af bilerne og smed dem i håndjern

København

Demokrati eller Distortion: Københavns Kommune aflyser Distortion på Rådhuspladsen og flytter folkefesten væk fra valgsted

Alarm 112

Mand i kritisk tilstand efter togpåkørsel ved Dybbølsbro Station

Annonce