Det har vakt forundring og harme på Nørrebro, at Blågårdens Bibliotek ser ud til at smidt et kæmpe læs fine og brugbare bøger ud i en affaldscontainer.
Spørgsmålene til, hvordan det kan være, kan man blandt andet læse Facebook-gruppen 'Det sker på Nørrebro. En spørger, hvorfor bøgerne ikke er doneret til byen hospitaler, så patienterne kan nyde godt af dem. En anden undrer sig over, man ikke giver bøgerne til genbrug eller til organisationen 'Læs for livet', der bøger til at skabe social forandring.
NørrebroLIV har spurgt, hvornår og hvorfor Københavns Biblioteker kasserer bøger?
- Vi kasserer løbende bøger og materialer på Københavns Biblioteker, som det altid har været praksis i biblioteksvæsnet landet over. Bibliotekerne har et varigt behov for at vedligeholde deres samling, så den fremstår indbydende og relevant overfor borgerne. Derfor trimmes samlingen løbende, så der er plads- og udstillingskapacitet, så nye bøger og materialer kan udstilles og opbevares, skriver Københavns Biblioteker i en mail via Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Bøvlet at sælge
Forklaringen fortsætter:
- Bibliotekernes materialer kasseres fordi de enten er slidte, forældede eller ikke længere bliver lånt ud. Kassationen sikrer, at der bliver plads på hylderne til de nye materialer, der løbende købes ind.
Der er en del Nørrebro-borgere, der synes, at det virker meget lidt bæredygtigt at smide bøgerne ud i stedet for at genbruge dem via videresalg og donation.
Men Københavns Biblioteker skriver, at bøger og materialer, der kasseres, sendes til papirgenbrug i tråd med kommunens politik om genbrug af papirmaterialer.
Men hvorfor giver Blågårdens Bibliotek og andre af byens biblioteker ikke bare bøgerne væk i stedet for at smide dem ud?
- Hvis Københavns Biblioteker skulle stille de kasserede materialer til rådighed for borgerne vil det kræve et større administrativt set up for bibliotekerne, hvilket er vurderet alt for resursetungt i forhold til at få løst bibliotekernes kerneopgaver, skriver Københavns Biblioteker.
Københavns Bibliotekerdet kræve et større administrativt set up for bibliotekerne, hvilket er vurderet alt for resursetungt i forhold til at få løst bibliotekernes kerneopgaver
Vil ikke forære dem
Enheden ønsker heller ikke give bøger og materialer videre, der for eksempel mangler sider eller er nedslidte på anden vis. De bedste af de bøger, der skulle ud, har det allerede været muligt at købe på Blågårdens Biblioteks biblioteksudsalg.
- Men interessen for dette var meget lille blandt borgerne og indtægten for beskeden til at udgiften til håndteringen af de kasserede materialer, som vurderes at være salgbare, var større end indtægten, forklarer de.
Københavns Biblioteker mener ikke, der umiddelbart er andre aktører, som kan tænkes at aftage de materialer, som bibliotekerne vurderer kunne få et efterliv.
- For eksempel vil flygtningecentre muligvis kunne være interesseret i et udvalg billedbøger til børn, men billedbøger er ofte et meget slidt materiale, så mængden vil ikke være ret stor.
Til dem, der har spurgt, om foreningen 'Læs for livet' da ikke kunne være en mulig arvtager til kasserede biblioteksbøger, er svaret fra Københavns Biblioteker:
- Foreningen ”Læs for livet” har vist sig ikke at være interesserede i mere eller mindre udtjente biblioteksbøger. De får udover private donationer også overskydende eksemplarer fra forlag.