Annonce
byudvikling

Store kræfter går ind i sagen om Lynetteholmen: Undersøges for lovbrud

Lynetteholmen. Foto: Regeringen
Klimabevægelsen sår tvivl, om tilblivelsen af den kunstige ø i Øresund er lovlig. Nu undersøger EU-Kommissionen sagen.

Den 2,8 kvadratkilometer kunstige ø i Øresund er kommet under lup hos EU-Kommissionen, skriver Klimabevægelsen i en pressemeddelelse.

Helt konkret skal kommissionen se nærmere på, om vedtagelsen af projektet lever op til EU’s regler.

Man har gjort brug af den såkaldte salamimetode, hvor miljøgodkendelserne gives hen ad vejen, stykke for stykke, i stedet for at tage stilling til hele projektet på én gang.

Annonce

Indtil videre er der givet tilladelse til at fylde et område af havbunden med jord, men den nye by, havnetunnellen og metroforbindelsen til øen, der også følger med, er ikke blevet undersøgt endnu, hvilket strider mod Klimabevægelsens opfattelse af EU's krav til miljøgodkendelser, da de netop skal tage stilling til det samlede projekts følger for natur og miljø.

På grundlag af en borgerklage fra Klimabevægelsen inddrages EU-Kommissionen nu i anlæggelsen af Lynetteholmen i København, og det er formanden for Europa - Parlamentets Udvalg for Andragender, Dolors Monserrat, der er gået ind i sagen.

Hun har bedt kommissionen om at foretage en indledende undersøgelse af, om EU-lovgivning er blevet brudt. Samtidigt har hun sendt klagen videre til parlamentets Udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed.

Det fremgår af et brev som Klimabevægelsens advokater har modtaget fra Dolors Monserrat.

Klimabevægelsen i Danmark glæder sig over nyheden, og håber, at det kan sætte en stopper  for anlægsarbejderne, indtil en fyldestgørende klima- og miljøredegørelse foreligger.

- Der er kun én forklaring på, at udvalgsformand Dolors Monserrat nu beder Europa-Kommissionen om at gå ind i sagen. Hun mener, at der kunne være sket en tilpas stor lovovertrædelse ved forberedelsen af Lynetteholmen. Det er en vigtig udvikling for Klimabevægelsen, da det beviser, at det faktisk er muligt at stoppe politiske katastrofeprojekter, hvis de overtræder den lovgivning, som er skabt for at beskytte klima og miljø, siger Klimabevægelsens sekretariatsleder, Frederik Roland Sandby.


Det er en vigtig udvikling for Klimabevægelsen, da det beviser, at det faktisk er muligt at stoppe politiske katastrofeprojekter, hvis de overtræder den lovgivning, som er skabt for at beskytte klima og miljø

Frederik Roland Sandby, Klimabevægelsens sekretariatsleder


Regeringen har tidligere afvist, at Lynetteholm-godkendelserne kolliderer med EU-retten. Og Transportministeriet henviser til et svar fra Kammeradvokaten, der afviser, at der er tale om en ulovlig salamimetode. Argumentet er, at projektet først vil stå færdig om en generations tid og at det derfor er umuligt at sige, hvordan bygninger og adgangsveje kommer til at se ud, skriver Politiken.

Håber på et byggestop

- Med denne sejr håber vi at kunne få stoppet projekt Lynetteholmen, indtil der er lavet en klima- og miljøredegørelse for hele projektet, sådan som EU-retten kræver det. Hvis jeg var transportminister lige nu, så ville jeg se dette som et klart signal om at der er sket en lovovertrædelse, og at projektet skal standses, siger Frederik Roland Sandby.

Også Klimabevægelsens advokat i sagen, Eskil Nielsen, er begejstret for at EU-Kommissionen nu er gået ind i sagen.

- Miljø og klimapåvirkning er et internationalt problem, som derfor må reguleres mellemstatsligt. Det er uhyre komplekst at balancere indsatsen mellem staterne, og alt det bringes i fare, hvis enkelte lande falder for fristelsen og omgår reguleringen. Det er derfor i høj grad glædeligt, at vi nu ved, at der faktisk er en kontrolinstans, der helt sikkert vurderer tingene i det større, mellemstatslige perspektiv, siger Eskil Nielsen.

Annonce
Alarm 112

Politiet efterforsker bombe- og dødstrusler mod Radio Loud

København

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvinde snydt af tricktyv: Kort efter fik hun sin hævn

BYLIV

Så er det slut: Herolds Varehus bliver til museum i Stege

112

Person reddet ud fra brand i natten

København

Kæmpe debat om larm i Nørrebroparken: - Politiet burde skue ned for deres sirener

KLUMME

Mai & Rådhuset: Hvis du vil have en ven i politik, bør du købe en hund

BYLIV

Spøgelseshistorier fra Fyrtårnet: Røgalarmen gik i gang hele tiden

Byliv

Ikonisk kunstværks overlevelse lider et knæk: Uden det mister området en vigtig del af sin historie

Byliv

Grim ulykke og katastrofal skolegang fik Jakob til at miste alt håb: I dag er han en, andre ser op til

Alarm 112

Ung mand stukket med kniv under større slagsmål på Amager

Alarm 112

Kvindelig fodgænger indlagt efter påkørsel på Amager

112

53-årig mand varetægtsfængslet for vold mod sin kæreste - hun er stadig i kritisk tilstand

Annonce