Annonce
Klumme

Strømprisen går amok – her er hvordan du træffer det grønne valg og sparer penge

Anders Jørn Jensen er centerleder i Miljøpunkt Nørrebro og forbrugerrepræsentant i Radius Elnet. Han skriver klummer om miljø og klima på Nørrebro og i København. Foto: PR

Vedvarende energi fra vindmøller og solceller er den billigste el, man kan producere, men desværre har Folketinget gennem årene bremset for opsætning af tilstrækkeligt mange vindmøller og solceller. Der er fx en lov, som sætter et loft på antallet af vindmøller på land og man har givet landkommunerne lov til at blokere for opsætning af vindmøller – og det gør de så.

Samtidig er vandstanden i de norske vandkraftreservoirer i år lav på grund af tørke - og vi kan derfor ikke importere billig norsk vandkraft. Konsekvensen er, at vi er nødt til at importere el produceret med kul fra Tyskland og gas fra Rusland, som er meget dyrt og forurenende. Prisen på el eksploderer derfor og husstandene kan hurtigt ende med en ekstraregning på mange tusinde kroner. Det er en skam, at skiftende danske regeringer ikke har bygget nok VE og har gjort os afhængige af sort og dyr energi fra fx Rusland.

Mens vi venter på, at der politisk bliver rettet op på situationen, så er der en del ting du kan gøre nu, som holder dine udgifter nede og understøtter den grønne omstilling:

Annonce

1. Undgå at bruge strøm i ’kogespidsen’ fra kl. 17 til 20 fra oktober til marts. Her er elforbruget højt og en stor del af strømmen er sort og derfor også dyr. Elnettet er belastet og derfor betaler du 50 øre mere per kWt i nettarif. Vent derfor med at tænde fx vaskemaskiner og opvaskemaskiner til efter 20 og overvej at slukke elradiatoren mellem 17 og 20. Så får du grønnere og billigere el (hvis du er på et abonnement med variabel pris) og du hjælper med at sikre, at vi ikke skal udbygge elnettet for meget.

2. Skift elselskab. På www.elpris.dk kan du nemt sammenligne og skifte elselskab og få lavere priser og mere grøn el. Mange elhandlere har fordelagtige introduktionstilbud med et halvt års lav pris. På den måde kan du undgå de store prisstigninger frem til foråret, hvor sneen smelter i Norge og vi igen kan importere billig vandkraft.

På siden kan du også vælge klimavenlig el og her er det en god idé at vælge de produkter, hvor VE-certifikaterne er fra nyere anlæg (fx max 2 år) eller hvor selskabet direkte støtter opsætning af ny vedvarende energi.

3. Stem for grøn el til kommunalvalget! Når vi københavnere kigger op på vores tage, så er der påfaldende få solceller – det skyldes modstand fra staten mod at borgerne selv producerer strøm, men også manglende interesse og fokus fra kommunen. Københavns kommune har en politisk ambition om, at 1% af Københavns el kommer fra solceller i 2025. Det er ikke særlig ambitiøst! Spørg derfor kandidaterne til valgmøderne, hvad de vil gøre for, at der i København opsættes solceller på alle sydvendte tage.

Annonce
Debat

Stop politikerrejserne til udlandet i de næste fire år

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

København

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Byliv

Kæmpe marked kommer til Sydhavnen: Interessen blæser os omkuld

Annonce