Annonce
Design

Susanne skaber ny kollektion ud af gamle duge og lagener

Susanne Guldager har skabt ny feminin kollektion, der er både æstetisk og bæredygtig. Foto: André Bentsen
Det handler om at tilføre ny værdi og levetid til noget alle andre har afskrevet som gammel og brugt, mener Susanne Guldager, der har skabt en helt ny kollektion ud af hotellers og restauranters lagener og duge.

Æstetik og bæredygtighed forenes syning efter syning i Susanne Guldagers tredje kollektion fra La Femme Rousse.

Her har den danske modedesigner skabt otte feminine styles til kvinder, udelukkende ud af genanvendte lagener og duge fra Elis, samt deadstock-materialer fra en portugisisk tekstilfabrik.

- Men bæredygtigheden går ikke kun igen i produktionen. Det handler også om designet og håndværket, som er med til at tilføre værdi, kvalitet og give nyt og længere liv, siger Susanne Guldager, da ØsterbroLIV besøger hende hjemme i værkstedet.

Annonce

Smukt og tidsløst

For Susanne er La Femme Rousse et naturligt næste skridt på vejen til at forandre en branche ved at forlænge levetiden på eksisterende materialer og omdanne dem til smukt, tidløst luksustøj.

For mig handler det om at give så meget som muligt værdi til noget, der allerede eksisterer. At finde materialer, der er tilnærmelsesvis værdiløse, og omdanne det til tøj, der kan leve mange år frem.

Susanne Guldager

- For mig handler det om at give så meget som muligt værdi til noget, der allerede eksisterer. At finde materialer, der er tilnærmelsesvis værdiløse, og omdanne det til tøj, der kan leve mange år frem. Det er enormt meningsfuldt for mig, siger hun.

- Vi forbruger alt for meget tøj fordi, der bliver produceret uanede mængder i for dårlig kvalitet, som vi bruger et par gange, og så kasserer eller sender til Afrika. Mange er ikke klar over, at de heller ikke kan bruge det, og står med kæmpe mængder tøjaffald, siger Susanne og fortsætter:

- Vi skal tænke meget mere i kvalitet og genbrug, og for mig, som designer, starter det en kreativ proces og puls at arbejde med at tilføre noget værdi og forvandle det til noget unikt.

Annonce

Verdensmål og win win

Med bæredygtighed og kreativ æstetik som pejlepunkter har designeren indledt et samarbejde med henholdsvis Elis, det tidligere Berendsen, om at genanvende virksomhedens kasserede tekstiler, og Win Win Textiles, som bindeled og samarbejdspartner til tekstilfabrikker i Portugal. Collection 3 er netop produceret på en portugisisk fabrik. Her har designeren udvalgt deadstock-materialer fra fabrikkens eget lager og indledt et samarbejde omkring oeko-tex-certificeret indfarvning samt produktion af kollektionen, der med afsæt i FN’s 17 verdensmål tager højde for etiske og miljømæssige hensyn gennem certificeringer og kontrolbesøg.

Alt dette behøver man dog ikke tænker over, som forbruger, men det er da ikke værst at kombinere med de feminine detaljer, tidløst design og den lange levetid, hvis du er på udkig efter nyt tøj. Der har lidt mere kant, end det masseproducerede.

- Det skal være tidsløst. Jeg er ikke interesseret i det trendbaserede og de styles, der kun lever i én sæson. Til gengæld holder jeg meget af det enkle og det feminine, en æstetik der indbyder til at tøjet bruges igen og igen og får en lang levetid. Det har jeg altid som udgangspunkt, når jeg søger efter materialer, men også når jeg giver form. Der må gerne være anderledes detaljer, men det må ikke blive alt for skævt”, forklarer Susanne Guldager fra La Femme Rousse.

Collection 3 fra La Femme Rousse

- Er kendetegnet ved sine organiske former, mønstre og rolige farver. Den feminine kollektion består af otte styles, heriblandt en smuk, broderet jakke og bælte skabt af duge og indfarvede lagener fra danske restauranter og hoteller, en skjorte af genanvendte lagener og bukser i et smukt, rustfarvet deadstock-materiale fra en tekstilfabrik i Portugal.

Susanne Guldager er uddannet designer fra Designskolen i Kolding og har designet kollektioner i eget navn siden 2008. I 2019 lancerede hun La Femme Rousse med et ønske om at designe og producere cirkulært og forandre en branche, hvor der konstant produceres nye produkter i et alt for højt tempo.

La Femme Rousse’ designs er essensen af slow fashion. Materialerne er enten genanvendte eller deadstock, og indfarvning af genanvendte materialer sker ved oeko-tex-certificering på udvalgte fabrikker med Sedex-certificering i Portugal. Udtrykket i La Femme Rousse’ designs er feminint og enkelt, men med detaljer, der tilfører kant.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Byliv

19-årige Stefanos 'fader' fyrene på Finsensvej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

København vil afhjælpe mangel på hænder med ledige svenskere

Nyhed

Nyt medie på Frederiksberg ser dagens lys

Annonce