Annonce
Udland

Sveriges helt nye statsminister taber afstemning om finanslov

Sveriges Miljøparti, som er i regering sammen med Magdalena Anderssons socialdemokrater, er ikke lige så sikker som den nye statsminister på, at partiet kan forblive i regering. Ifølge miljøminister Per Bolund må Miljøpartiet nu overveje situationen og tage stilling til, om det kan regere på baggrund af oppositionens alternative budforslag. Foto: Yves Herman/Reuters
Borgerlige vedtager eget budget. Statsminister Andersson lever med det, men regeringspartner truer med at gå.

Socialdemokraten Magdalena Andersson var onsdag knap blevet godkendt i Riksdagen i Sverige som ny statsminister, før hun tabte en vigtig budgetafstemning.

I stedet blev det et finanslovsforslag fra tre borgerlige partier, heriblandt Sverigedemokraterna, som blev vedtaget med 154 stemmer mod 143 ifølge SVT.

Det konservative Moderaternes leder, Ulf Kristersson, mener, at det viser, at regeringen bestående af Socialdemokraterna og Miljøpartiet ikke har støtte til sin politik.

Annonce

Magdalena Andersson, der afløser Stefan Löfven som statsminister, sagde tidligere på dagen, at hun kan regere, selv om højrefløjsparterne ville vinde en afstemning om finansloven. Men det bliver så på grundlag af de rammer, som de borgerlige har sat med deres budget.

Miljøpartiet er ikke lige så sikker som den nye statsminister. Ifølge miljøminister Per Bolund må partiet nu overveje situationen. Det vil tage stilling til, om det kan regere på baggrund af oppositionens budget.

- Det er præcis det, som vi nu må gøre og reelt tænke over budgetalternativet. Det handler jo om, at vi skal have forudsætninger for at kunne regere landet på den måde, som vi ønsker at gøre det - med store investeringer i klima og satsninger, som mindsker CO2-udslip, sagde Bolund tidligere på dagen.

Hvis Miljøpartiet skulle gøre alvor af sin trussel og træde ud af regeringen, skal der være en ny statsministerafstemning, og går det i hårdknude, så venter et valg i utide lige om hjørnet, som ingen tilsyneladende ønsker for alvor.

For i Sverige ville en eventuelt ny regering kun sidde til september næste år. Der er faste terminer for valg i Sverige: Hvert fjerde år i september, uanset om en regering er kommet til efter et valg i utide.

Oppositionens alternative budgetalternativ indebærer blandt andet en sænket benzinskat.

- Det er klart, at vi må overveje situationen på den baggrund, understregede miljøminister Bolund.

Centerpartiet (C) meddelte onsdag morgen, at det ikke ville blokere for, at Magdalena Andersson kom til at afløse Stefan Löfven, men Centerpartiets leder, Annie Lööf, gjorde det klart, at hendes parti ikke støttede regeringens budgetforslag.

/ritzau/

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Udland

Barndomsven til Kongsberg-sigtet: En tikkende bombe

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Udland

Fire kvinder og en mand blev dræbt i Kongsberg: Dansk gerningsmand er konverteret til islam

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Annonce