Annonce
DET GODE ARBEJDSLIV

Tina Weber: Vi må anerkende, det ikke er alle, der har lige lange arme og ben

Tina Weber er medlem af Handicaprådet i Tårnby Kommune. Hun vurderer, at langt flere personer med et handicap kan komme ind på arbejdsmarkedet, hvis både arbejdsgivere og kommunernes jobcentre opfatter disse personer som en ressource og ikke en begrænsning. Foto: Jan Jeppesen.
Tina Weber, tidligere kommunalbestyrelsesmedlem i Tårnby, er medlem af Handicaprådet. Hun mener, at personer med et handicap bliver fanget i kommunalt bureaukrati og arbejdsgiveres berøringsangst.

Tina Weber, medlem af Handicaprådet i Tårnby, har nogle klare bud på, hvordan kommuner og virksomheder kan få flere personer med et handicap ind på arbejdsmarkedet.

- Det handler om at få ændret hele mindsettet. Der er masser af personer med et handicap, der kan klare et job. Og det handler ikke kun om personer, der kan sidde bag kassen i supermarkedet. Vi mangler arbejdskraft her i landet, så hvorfor ikke udnytte potentialet, siger Tina Weber.

Hun er ærgerlig over, at hverken kommunerne eller virksomhederne er gearet til at skaffe flere af disse personer ind på arbejdsmarkedet.

Annonce

- Der er alt for rigide regler, når en person med handicap er visiteret til et fleksjob. Det hæmmer den kommunale sagsbehandling. Og kommunerne skal også være bedre til at sælge varen og få arbejdsgivere til at anerkende, det ikke er alle, der har lige lange arme og ben.

Det lyder besværligt

Tina Weber har mærket på egen krop, at det er svært at få et fleksjob, fordi arbejdsgiverne mangler kendskab til det enkelte individ:

- Når de hører ordet handicap, så tænker de med det samme: Det lyder besværligt. Jo, det vil altid være lidt mere omstændigt at have en person i fleksjob, men nu hvor virksomhederne mangler arbejdskraft, så er man nødt til skele til denne gruppe mennesker. På landsplan er der trods alt 49.000 personer med et eller andet handicap, der står uden for arbejdsmarkedet, forklarer Tina Weber.

Hun har et klart billede af de personer, der må leve med et handicap.

- I Handicaprådet har en vi person med diabetes, en anden med polio, en tredje er blind og en fjerde sidder i kørestol. Og så er der mig selv, der bare har en dårlig krop med dårlige knogler. Mange har den opfattelse, at det er supermarkederne, der ansætter personer med et handicap. Men det sker i såkaldte KLAP-job, der er skånejob og fleksjob til mennesker med udviklingshæmning og andre kognitive vanskeligheder. Jeg tror også, at supermarkederne tager fleksjob ind, for hele deres mindset er, at man gerne vil gøre noget.

Jeg taler om personen, der er blind, døv eller går med stok, som alle kan gå ind på arbejdsmarkedet i alle mulige andre job og gøre en forskel.

Annonce

Kompetencerne er derude

Tina Weber fastslår, at der skal være langt mindre bureaukrati i den kommunale sagsbehandling.

- Det er for besværligt. Jobcentrene burde bruge langt flere ressourcer på oplysning, så virksomhederne ser på disse mennesker som et aktiv. Og så skal man anerkende, at nogle personer har behov for nogle hjælpemidler til at løse opgaven. Det betyder jo ikke, at de mangler kompetencer. Tværtimod. Kompetencerne er derude, understreger Tina Weber.

Hun mener, at handicapområdet trænger til et løft, og at regeringen kunne tage det første initiativ.

- Den burde nedsætte en gruppe, der fik halvandet måned til at tænke tanker til, hvordan vi får løftet personer med handicap ud af arbejdsløsheden. Det nytter jo ikke, der skal gå halvandet til to år, før der kommer en hvidbog ud af sådan gruppe. Sæt dog de smarteste hjerner inden for området ind i det rum til at tænke de store tanker, understreger hun.

- Vi skal væk fra forestillingen om, at en person med en funktionsnedsættelse automatisk bliver kasseret, når alternativet er en rask person. Det kunne jo rent faktisk være sådan, at personen med stokken er bedre end den anden person til at udføre arbejdet. Vi ved det bare ikke, for ingen prøver det af, siger Tina Weber.


Vi skal væk fra forestillingen om, at en person med en funktionsnedsættelse automatisk bliver kasseret, når alternativet er en rask person.

Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Prøv kræfter med klatring: Beta Boulders inviterer indenfor

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
vanvidskørsel

24-årig kørte Emilie ihjel: Kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Corona

Trods stigende smitte blandt pædagoger: Jeg er ikke bekymret for børnenes udvikling, siger institutionsleder

København

Corona i de københavnske daginstitutioner: Psykolog frygter for børnene på lang sigt

112

Har stadig ikke lært lektien: Lovbrud kostede 25.000 kroner

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

112

Politiet anholder fire drenge for knivstikkeri i Valby

Coronasmitte

Stejl smittekurve rammer daginstitutioner: - Der bliver trukket hårde veksler på vores raske personale

Trafik

Vil have bedre sammenhæng med sti-system: Drop ensretning for cykler

Det gode arbejdsliv

Merveille kæmpede i flere år: Kendte ikke til usynligt handicap

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Butiksnyt

Efter knap 30 år: De frække damer har forladt Gammel Kongevej

Kræft

Mille faldt om på badeværelset: Vi gik alle rundt og lod som om, alting var okay

Trafik

Ingen kan nå over det lyskryds: Jeg så så sent som i morges en mor, der tog sit barn op og løb med det i armen

Annonce