Annonce
København

Toftegårds Plads får græsbakker og underjordisk kammer: Vi har ventet i 25 år, og det er det hele værd

Toftegårds Plads bliver ikke til at kende, og det er der nok mange, som er glade for. Foto: Jens Mouvielle
Gode kræfter i Valby har i mange år kæmpet for at gøre noget ved Toftegårds Plads, der i dag opleves som en gold asfaltørken. Lokaludvalget fortæller, at der har været mange løsningsforslag oppe at vende, men det lykkedes at få den bedste.

Ejner Jensen, der er næstformand i Valby Lokaludvalg, er godt tilfreds. I over 25 år har han kæmpet hårdt for at få udfyldt potentialet på Toftegårds Plads, der i dag fremstår som en stor klump asfalt med spredte røde blomsterkasser på.

- Jeg har været med til at kæmpe for at gøre noget ved pladsen i mindst 25 år, og den rigtige løsning har ikke været der før nu af den ene og den anden årsag. Men den her løsning er jeg meget glad for. Det har endda været ventetiden værd, siger Ejner Jensen.

Mange forslag har været oppe og vende, blandt andet at indhylle pladsen i boliger, men Valby Lokaludvalg ville ikke nøjes med en halv løsning. Nu har de fået en hel.

Annonce
Projektet har udviklet sig siden illustrationerne er lavet i januar 2020. Der er for eksempel lavet en ændring i et af tagene, hvor der vil komme et svævende tag over en trappe i stedet for et skrånende tag for at få indretningen til at gå op. Foto: Schønherr

I Budget 22 blev den sidste brik i det store puslespil lagt, så Toftegårds Plads i de kommende år vil gennemgå en større udvikling til gavn for lokalområdet.

Pladsen bliver omkranset af nyt bibliotek mod nord, to eksisterende kulturhuse mod øst i form af Valby Kulturhus og KraftWerket og ca. 50 nye almene ungdomsboliger mod syd samt et bakket grønt terræn med træer, græs og buske.

- Projektet er rigtig godt, og jeg er glad for, jeg kan sige, at jeg når at opleve det nye Toftegårds Plads. Det har jo ikke altid set sådan ud, smiler Ejner Jensen.

Glæde over samlet aftale

Byggeriet af det nye biblioteket vil gå i gang i starten af 2023 og være færdigt i midten af 2025. Ungdomsboligerne forventes opført stort set parallelt dermed, og selve pladsen vil stå færdig i 2026.

På den måde får man arbejdet med pladsens mange elementer næsten samtidigt, og det glæder overborgmester Lars Weiss (S).

- Det er dejligt, at vi nu også har landet en aftale om at få gjort noget ved den asfaltørken, som i dag udgør Toftegårds Plads. Det giver god mening, at arbejdet med pladsen kan ske samtidig med, at det nye bibliotek skal bygges, siger Lars Weiss.

Fra venstre: Ejner Jensen, Lea Friedberg, Lars Weiss og Michael Fjeldsøe er godt tilfredse med den nye aftale. Foto: Jens Mouvielle


Han er især glad for, at det nye Toftegårds Plads kan være med til at binde Valby sammen, da det er en bydel i rivende udvikling.

- Den omfattende istandsættelse af Toftegårds Plads sammen med det nye bibliotek bliver et nyt stort samlingspunkt i Valby. Pladsen placering bliver desuden et godt bindeled mellem alt det nye mod Grønttorvet og den ældre del af Valby, siger Lars Weiss.

Jeg har været med til at kæmpe for at gøre noget ved pladsen i mindst 25 år, og den rigtige løsning har ikke været der før nu af den ene og den anden årsag. Men den her løsning er jeg meget glad for. Det har endda været ventetiden værd.

Ejner Jensen, Valby Lokaludvalg

Også formand for Valby Lokaludvalg, Michael Fjeldsøe, glæder sig over den samlede aftale for Toftegårds Plads:

- Det er altafgørende, at arbejdet på pladsen kan ske samtidig med, at det nye bibliotek etableres. Det ville være hat og briller, hvis det nye bibliotek åbnede kun for at ligge på en byggeplads i år frem, så vi er meget glade for, det hele kan klares samtidigt.

Annonce

De store planer

Toftegårds Plads bliver indrettet, så fremtidige kulturelle aktiviteter og arrangementer kan foregå på pladsen, der endda vil have kapacitet til at rumme flere arrangementer samtidig.

Grønne bakker med træer, beplantning og siddetrin vil sammen med bygningerne danne ramme om et springvand i belægningen. På dage med udendørs kulturelle arrangementer vil springvandet blive slukket, og belægningen kan omdannes til en scene. Under springvandet vil der være et underjordisk teknikkammer på 20 m2.

Økonomien i den nye Toftegårds Plads

  • Ved Budget 2018 blev afsat 1,7 mio. kr. planlægning for nyt Valby Bibliotek, herunder også til helhedsplan for Toftegårds Plads.
  • Ved Budget 2019 blev afsat 72,8 mio. kr. til nyt Valby Bibliotek og 5,7 mio. kr. til renovering af Valby Kulturhus.
  • Ved Budget 2021 blev der afsat yderligere 26,5 mio. kr. for at muliggøre et biblioteksbyggeri som angivet i helhedsplanen.
  • Ved Budget 2022 blev afsat 46,3 mio. kr. til anlæg af selve pladsen.
  • Samlet set er der afsat 153 mio. kr. til byggeri og pladsdannelse på Toftegårds Plads.

Der vil blive plantet forskellige træer, buske, bundplanter og løg, som udgør pladsens grønne elementer. For at styrke københavneridentiteten vil der blive opsat københavnerbænke og affaldsinventar.

Økonomien i udarbejdelsen af det nye Toftegårds Plads ses i faktaboksen.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Klumme

Gammel motorcykelfabrik har fået nyt liv – Humlebien i Nimbusparken

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hunde i byen

Løs hund overfaldt Jonatan: Fodboldtræning endte på hospitalet

Alarm 112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

Klumme

Vi vil gerne nedbringe CO2-udledningen - bare ikke i vores egen baghave først

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Forurening

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

Annonce