Annonce
Lokalhistorie

Tony mindes Sydhavnens mange vandrehistorier: Særligt dem om børnelokkere og blottere var skræmmende

Siden 1966 har Valbyparken været fredet. Foto: Kbh billeder
Tonny Munnecke er en vaskeægte sydhavnsdreng, der skriver om de ting, der udspillede sig i det gamle Sydhavnen, da han var dreng i 1950'erne og 1960'erne. Denne gang kaster han blikket på de mange vandrehistorier og på, hvordan man så på nogle af de skæve eksistenser i bydelen.

Vi boede godt i Sydhavnen. Vi havde centralvarme, bad og toilet oppe i lejlighederne. Men selv om vi boede godt, boede vi også tæt, så de var ikke meget af naboernes liv, som gik den enkeltes næse forbi. Vi kunne høre alt, hvis der var lidt saft og kraft i de aktiviteter, som foregik hos naboerne.

Især toiletterne, som lå side om side med kun en koksvæg som skillevæg, kunne man høre med på. Så hvis naboen havde hård mave, blev man involveret i anstrengelserne på den anden side. Hvis naboen havde tynd mave, var man også medvidende til forløsningen. Som min far sagde, hvis naboen havde været særligt støjende: Han fes så det fløjtede og sked så det sprøjtede.

Andre taktfast aktiviteter blev ikke kommenteret, ud over et par løftede øjenbryn hen over morgenbordet, medens kaffen og rugbrødet gled ned. Det var ikke nødvendigt med mere, alle havde fulgt med.

Annonce

Børnelokkere og vandrehistorier

Rygtet om at der var en blotter, som opererede ude i Valbyparken, gik som en steppebrand gennem kvarteret. Det var som et jagtsignal, der gik fra gård til gård. Alle os på over tolv-fjorten år greb hvad vi havde af våben lige ved hånden og begav os på vej ud mod Valbyparken. Han skulle findes og have så mange bank, så han ikke gjorde det igen. Hvad det var, han gjorde, stod lidt uklart for de fleste af os, men han gjorde det og var derfor hjemfalden til røvfuld.

Jeg havde et billede af, at han, og det var altid en han, trak bukserne ned og stod og viste det frem, han var født med. Jeg kunne ikke konkret sætte en finger på, hvori det forbudte egentlig lå, men at det var forbudt, var jeg overbevist om. Jeg formoder, at det var en læring, jeg havde med hjemmefra, men en viden som ikke var blevet diskuteret mere, end at det var noget, man så på med afsky.


Alle os på over tolv-fjorten år greb hvad vi havde af våben lige ved hånden og begav os på vej ud mod Valbyparken. Han skulle findes og have så mange bank, så han ikke gjorde det igen.

Tonny Munnecke om historien om børnelokkeren


Jeg lærte gennem de diskussioner som fulgte, når vi jagtede rundt i parken efter denne blotter, at sådan så de andre unger også på det. Der var ingen, som helt konkret kunne slå ned på, hvori det afskyelige rent faktisk lå.

Børnelokkere var en anden sag. Alene ordet var skabt til at få børnene til at lytte efter, når det blev brugt. Vi havde hørt mange historier om børnelokkere. Hans og Grethe var en af de historier, som blev fortalt ofte, ikke kun til underholdning men også som en påmindelse om, at der var mennesker som havde ondt i sinde, når de lokkede med slik.

Der gik historier om børn, som var blevet trukket ned i kældre eller lokket ind i biler og var blevet kørt bort og somme tider aldrig fundet igen. Der var mange historier, der var i omløb. Heldigvis blev ingen af dem dokumenteret, så vidt jeg husker.

Annonce

Karens Mindes beboere

Beboerne på Karens Minde dukkede med mellemrum op på gader og stræder, når der var udbetalt løn. De kom i deres blå arbejdstøj, forvaskede af mange gentagne ture i vaskemaskinen. De var sædvanligvis glade, for nu kunne de købe det, som de havde lyst til typisk værende bolcher eller tobak.

Man var ikke altid helt tryg ved dem alle sammen, der gik historier om nogle af de mandlige patienter, som havde været aggressive og havde virket truende.

Tonny Munnecke. Foto: Kasper Løjtved, Byrd

Nogle af dem kendte vi fra vor årlige tilbagevendende æble- og pærerov. Når vi kravlede over hegnet ind til Karens Mindes frugthave for at fylde lommerne, eller måske mere bluserne, med frugt. Der var to af Karens Mindes beboerne, der arbejdede med at passe på frugten, og jage os som havde svært ved at skelne mellem deres og vores. De gik alvorligt op i deres arbejde.

De jagtede os, som fristede skæbnen som æbletyve, og de to kunne løbe. Det hed sig, at de kunne lange nogle ganske alvorlige øretæver ud, hvis de fik fat i os. Jeg oplevede det heldigvis ikke. Men det var blandt andet de to, som kom gående på Motzartsvej op mod Skjold Burne for at købe det, de havde lyst til.

Hvis vi kom den modsatte vej, og lige havde været på æbleskud, var det om at komme af vejen, for tænk om de kunne huske, at det var os, de havde jagtet aftenen i forvejen.

Annonce

Spritterne

Der var en synlig gruppe af mennesker, som man ofte stødte på, når man kom rundt i bydelen. Det var spritterne, som huserede på Sydhavns Plads.

Jeg ved ikke, om de boede i beskyttelsesbunkerne, som lå imellem Vasbygade og og Gamle Vasbygade. Man kunne se dem ligge oppe på toppen af bunkerne, når man kørte forbi med linje 3 eller 16. De lå der især, hvis det var solskin og godt vejr.

De så så fredsommelige ud, som de lå der, men de kunne også være uenige om både det ene og det andet. Min far fortalte en gang han kom hjem, at der havde været slagsmål på toppen af bunkeren. De var vist blevet uenige om fordelingen af deres drikkevare.

De gik ganske alvorligt til sagen og ramlede nogle ordentlige slag ud i den blå luft, hvorefter de fik overbalance og røg på røven ned af bunkeren, hvilket gjorde dem endnu mere arrige. Min far fortalte, at de drak nogetsteds, de kaldte rød eller grøn snog, noget der gjorde dem voldsomt fulde. Han forklarede på mit spørgsmål, at rød og grøn snog var, når de brændte fuselen af denatureret sprit og blandede det op med henholdsvis rød eller grøn sodavand, så det var nemmere at drikke.

Vi kunne af og til få besøg af en af spritterne, som kom op i opgangen for at tigge mad. Min mor, som altid har haft et blødt punkt over for samfundets mindre heldige eksistenser, smurte altid en madpakke, som kunne dække et stykke tid frem. Hun blev ikke ligefrem begejstret, når hun så fandt madpakken neden under vor trappeopgang.

Min far grinede og sagde, at det var sku` da ikke tygge-mad, han tiggede om men flydende føde. Så hvis hun ville glæde ham næste gang, han kom, så stik ham en mønt i stedet.

Det hele ændrede sig lidt da Himmelekspressen kom ude i Vasbygade, så fik nogle af spritterne et sted at sove og et øre til deres problemer.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Ung trio åbner nyt spisested på Christiania med fokus på hygge og delevenlige retter

København

Syv ud af 6161 mistede 112-opkald er indberettet i hovedstaden

Byens Bedste LIV

- Når man hænger en kæmpe diskokugle op i loftet er stemningen ligesom lagt

byliv

Se den vilde video: Hvem har kæmpegræskaret over dem alle?

LEDER

Riv Parken ned og byg et parkeringshus i seks etager

Sundhed

De hjælper vores unge, der kæmper med selvskade og spiseforstyrrelser: Jeg kan ikke huske, vi har haft så travlt før

KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Det sker

Stemningen var fin til Vanløse på den anden ende: Se stemningsbillederne her

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

Annonce