Annonce
Miljø

Udsatte borgere sviner i Nordvest: Værested vil ikke tage hele skylden

Rune Alexander Kirkvad Sørensen satte for et år siden en skraldespand på for enden af Thoravej. Han var træt af alt det skrald, der lå og flød. Foto: Rebecca Veinø Johansen
Rune er træt af at det flyder med skrald. Han mener ikke, at værested tager ansvar for deres brugeres svineri. Værested kender til generne - vil ikke tage det fulde ansvar.

NordvestLIVs facebook-side og i gruppen 'Det sker i Nordvest' kunne man søndag finde et billede af en overfyldt skraldespand. En del af teksten, der fulgte med billedet, var 'Er det her dit Nordvest?'. Desværre bekræftede rigtig mange af kommentarerne til opslaget, at der er noget om snakken.

Man kunne også læse i kommentar-sporet, at manden bag opsætningen af det store skraldestativ er en privat NV'er, som på eget initiativ ugentligt tømmer skraldestativet for at bidrage til et renere område.

Bare i denne uge har jeg tømt 8 store sække for enden af Thoravej - det er altså for meget. Det er tydeligt at se, at det er folk, der bare dumper deres affald omkring skaraldestativet.

Rune Alexander Kirkvad Sørensen

Rune Alexander Kirkvad Sørensen har boet på Provstevej i Nordvest i godt 15 år. For et år siden opsatte han skraldestativet. Han var træt af at se på alt det skrald, der typisk lå og flød ved de tomme og ubeboede grunde i området.

Annonce

- Skraldet samler sig omkring de ubeboede ejendomme, hvor alt bare får lov til at stå hen. Det var træls at se på, så jeg tænkte, at der måtte et skraldestativ op - der er jo absolut ingen her i området, og da det er private fællesveje, vi bor på, så har vi jo selv ansvaret for at holde gaderne rene, det gør kommunen ikke for os, siger initiativtageren og fortsætter:

- I de første syv til otte måneder kunne jeg nøjes med at tømme skraldespanden en gang om ugen, men de sidste tre måneder er det gået skrald-amok i kvarteret samtidig med, at jeg har set et stigende antal hjemløse - her ser jeg en sammenhæng. Bare i denne uge har jeg tømt 8 store sække for enden af Thoravej - det er altså for meget. Det er tydeligt at se, at det er folk, der bare dumper deres affald omkring skaraldestativet.

Synes som møder en for enden af Thoravej, før Rune Alexander Kirkvad Sørensen tømmer skraldestativet. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Rune Alexander Kirkvad Sørensen er ikke i tvivl om, at Kirkens Korshærs dagtilbud og nødherberg 'Kompasset' i området har en stor del af ansvaret. Derfor er 4 af de 8 sække, som han har tømt i denne uge også blevet afleveret hos dem.

- For to måneder siden havde vi et borgermøde på Kompasset, for vi er rigtig mange, der har fået nok. Vi vil ikke leve i en svinesti, som vi gør nu. Deres brugere skider i vores skraldeskure og sover under trapper. Jeg synes ikke, at Kompasset tager helt det ansvar, de burde. De prøver at sende aben videre, da skraldet ikke ligger på deres matrikel. Det er simpelthen ikke i orden. Vores område skal ikke belastes af deres brugere, siger Rune Alexander Kirkvad Sørensen.

Før tømte Rune Alexander Kirkvad Sørensen skraldestativet en gang om ugen - de sidste tre måneder har der været 8 tømninger om ugen. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Han så gerne, at kommunen ville tage sig sammen og gøre de private fællesveje, som det meste af Nordvest består af, til offentlige veje - og derved samle strald. Andet giver i følge skraldemanden ikke rigtig mening.

Ikke kun vores ansvar

Kompasset er en del af Kirkens Korshærs dagtilbud med rådgivning og nødherberg om natten, hvor det er muligt for ikke registrerede migranter at sove. Særligt nødherberget trækker mange til fra de åbner 1. oktober til de lukker ned 30. marts. Sæsonen har dog været længere i år på grund af covid-19.

Vi har talt med Allan Bærentzen, som til dagligt leder stedet, for at høre ham hvordan han ser de skraldeudfordringer, som er i området, da mange naboer peger på Kompassets brugere som kilden til affald for ikke at tale om det stigende antal sovende hjemløse krydret med ekskrementer i de omkringliggende skraldeskure.

Brugerne af Kompasset, som er en del af Kirkens Korshær får skylden for at efterlade Thoravej som en svinesti. Foto: Rebecca Veinø Johansen

Den daglige leder medgiver, at meget af det affald, som ligger på Thoravej og i det opsatte skraldstativ, er en side-effekt af Kompassets tilstedeværelse, men han mener ikke, at ansvaret kun ligger hos dem.

- Jeg kan fuldt ud forstå folks træthed over de side-effekter, der er ved vores brugeres tilstedeværelse og adfærd. Men lige meget hvor du bor i København, er der gener af den ene eller anden slags. Det er ikke for at fralægge mig ansvaret eller bortforklare, men vi kan ikke tage det fulde samfundsansvar - den ligger altså også hos forvaltningen, siger Allan Bærentzen og fortsætter:

- Vi prøver på bedste vis, og med de reccourcer vi har, at afhjælpe de gener der må være for vores naboer - dog vil jeg tilføje, at den store mængde skrald i området ikke kun er et resultatet af Kompasset. Nordvest er stadig et tungt belastet område, og det er så nemt at smide den hen til os.

Allan Bærentzen fortæller, at siden tilbuddet åbnede igen 17. september, har de brugt ressourcer på at samle skrald på og omkring Thoravej, dog kan de ikke tage alt, der ligger, men de tager, hvad der er muligt. Derfor mener han heller ikke, at det er korrekt, at der ligger de samme mængder skrald på gaden længere.

Han mener, at særligt efter det afholdte borger(nabo)møde er der sket noget i en positiv retning.

- Vi har siden borgermødet rykket på nogle af de ting, som blev nævnt - blandt andet problematikken med skrald i området. Vi gør, hvad vi kan for at være mindst muligt til gene i området, det gør vi virkelig - men for os handler det om at vi redder liv, og så er skrald måske ikke altid helt så vigtigt, afslutter Allan Bærentzen

Næste borger(nabo)møde er 10. november, hvor Kompasset i samråd med blandt andet nærpolitiet skal tale om et tryghedsskabende netværk.

Rune Alexander Kirkvad Sørensen er stadig kritisk. Han ser hvad der bliver gjort - men har også svært ved at lukke øjenen for det, der ikke bliver gjort - og det ansvar som han stadig ikke mener, bliver taget fuldt ud.

Han står lige nu i en situation, hvor han skal ud at rejse et par måneder. Det betyder, at det privat-opsatte skraldestativ nok vil blive fjernet. Dertil er mængden og hyppigheden af de mange tømninger lige nu i overkanten - og han ved derfor ikke om initiativet fortsætter, når han er retur.

-  Jeg frygter, hvordan det kommer til at se ud. Det er trods alt otte sække, som jeg kører væk på ugentlig basis. Kommer det bare til at ligge og flyde i området, når jeg er rejst? Jeg ville ønske, at andre ville gøre noget lignende, så vi kan forskønne vores område, også selvom det er lidt skruen uden ende lige nu, afslutter Rune Alexander Kirkvad Sørensen.

Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Øjenvidne

Mille gik forbi gerningsstedet fem minutter efter drabet: Det er meget bekymrende

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Skuddrama

Skuddrama på Sorgenfrigade: Erhvervsdrivende skræmt fra vid og sans

Skuddrab

Hemmeligt møde førte til drabet i Sorgenfrigade: Sådan er bande-situationen lige nu

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Rigshospitalet

Signe mangler fire kollegaer: Rigshospitalet aflyser hjerteoperationer på grund af mangel på sygeplejersker

Byfornyelse

Sebastian er frustreret: Rantzausgade har fået en fed fuck-finger i julegave

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Trafik

Jens turde ikke krydse perron: Retter kritik af DSB

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Ballade i nattelivet

Heste og flere betjente på gaden: Politiet styrker indsatsen i nattelivet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

112

Hunde gik til angreb: Fem gymnasieelever på hospitalet

Annonce