Annonce
København

Umut Sakarya:  - Nogle gæster er modbydelige, når det kommer til sovs!

Byens bedste foodie er denne gang kokken Umut Sakarya, som er beboende på Nørrebro. Derfor kommer han med sine bedste bud på, hvor du skal spise, når du rammer denne bydel. Foto: Sine Bindslev Caspersen.
Byens bedste foodie er denne gang kokken Umut Sakarya, som fortæller om hvordan de vulgære sovsegimics er opstået, om sin elskede bydel Nørrebro og om, hvor de bedste spisesteder befinder sig.

Han er tyrker, men livretterne er danske klassikere som stegt flæsk og tarteletter. Og så har han en ekstrem passion for tyk flødesovs serveret på mad, i shots og i ølbong. Med en humoristisk tilgang har kokken Umut Sakarya gjort dansk mormormad hipt igen og placeret sine restauranter på listen over must-try spisesteder i København.

Jeg møder ham en formiddag på hans restaurant Guldkroen, hvor vi hen over sort kaffe og en flæsketini taler om hans forhold til dansk mad, og hvor den sovseelskende kok selv spiser, når stedet ikke starter med ’guld’.

Hvad er det bedste ved din egen bydel, Nørrebro?

Annonce

- Det mest fantastisk ved Nørrebro er, at du kan få alt! Jeg elsker jo at lave mad, og Nørrebro har nogle af de vildeste markeder. Her er grønthandlere, som har flere tyrkiske varer end i Tyrkiet, og har jeg lyst til at lave koreansk, kan jeg tage på asian market, og så er der alt hvad jeg behøver. Jeg forbinder det med et gammelt dansk lokalmiljø, fordi jeg kender min grønthandler og slagter. Jeg er hjemme på Nørrebro.

Hvor er det bedste spisested på Nørrebro?

- Hvis jeg skal have rigtig mellemøstlig mad, går jeg til Qandil under Moskeen, som laver sindssygt god mad, såsom shish kebab, braiseret lammeskank og fyldte og tørrede aubergine og peberfrugter. Hvis jeg har lyst til ramen tager jeg til Mikellers Ramen to Biju og får en Spicy Miso styrke fire og bliver straffet indvendigt og udvendigt. Og så elsker jeg kebab fra Kebabistan, som laver kebab på den tyrkiske måde.

Hvor skal du spise næste gang?

- Der er kommet så mange nye steder, men jeg har hørt rigtig godt om Silberbauers Bistro på Jægersborggade, som jeg skal besøge med min kæreste.

En Flæsketini er en pænere måde at få serveret din stegte flæsk og persillesovs på hos Guldgrillen. Foto: Sine Bindslev Caspersen.

Hvad er din livret og hvem laver den bedst?

- Jeg kan virkelig godt lide iskender kebab, som er ristet brød, kebab og tomatsovs med brunet smør og yoghurt, men man kan ikke rigtig få det i Danmark. Ellers er min livret julebuffet, som jeg selv laver.

Men jeg troede, at kokke hadede buffet?

- Jeg har ikke noget imod buffet. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg elsker jul og julemad. Jeg kan godt lide, at det hele bliver serveret på én gang. Det er en god måde at spise på, fordi du må overspise uden at blive dømt.

Hvordan opstod idéen til Guldkroen?

- Min partner, Frank og jeg, elsker dansk mad og undrede os over, at det eneste sted man kunne få en virkelig god schnitzel, var ved særbestilling på Kong Hans’ Kælder. Vi besluttede os for, at lave en kro og lovede hinanden, at der altid skulle være noget gyldenstegt på menukortet og guldbajer fra hanen. Deraf kommer navnet Guldkroen.

Vores sovs er lavet på ren fløde, så man kan god få det lidt dårligt efter at have drukket én liter sovs.

Umut Sakarya

Hvordan startede de sjove sovsegimics som sovsebong og flæsketini's?

- Nogle gæster er modbydelige, når det kommer til sovs! Det startede med, at vi indførte en ølbong og pludselig kom der efterspørgsler på sovseshots og ølbonger med sovs, så det er gæsternes egne påfund. Vores sovs er lavet på ren fløde, så man kan god få det lidt dårligt efter at have drukket én liter sovs.

Umut Sakarya

Umut Sakarya er 31 år gammel og bor med sin kæreste Johanne på Nørrebro

Han er uddannet kok fra Skodsborg Hotel, hvor han for alvor fik smag for de klassiske danske retter.

I 2016 åbnede i 2016 sin første restaurant, Guldkroen på Fredensgade på Nørrebro, sammen med partneren Frank Svärd Pedersen. Senere er det også blevet til Guldkebaben og Guldgrillen.

Har deltaget i et hav Tv-programmer såsom Tyrkersvin, Over Atlanten og Fem Fede Kokke og er snart aktuel i Tv-programmet 'Tre Sultne Mænd'.  Umut og Frank har netop udgivet deres første kogebog "Guldskeen".

Her er opskriften på Umuts svar på en dansk fædrelandsmenu med stegt flæsk og persillesovs, tarteletter og rød grød med fløde. Kredit: Umut Sakarya.
Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Fødselsdags-koncert

Hjalmer Larsen gav den gas på Frederiksberg Rådhus: Avisen fejrede fødselsdag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Øjenvidne

Mille gik forbi gerningsstedet fem minutter efter drabet: Det er meget bekymrende

Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Skuddrama

Skuddrama på Sorgenfrigade: Erhvervsdrivende skræmt fra vid og sans

Skuddrab

Hemmeligt møde førte til drabet i Sorgenfrigade: Sådan er bande-situationen lige nu

Mette Frederiksen beklager butiksbesøg uden mundbind

Rigshospitalet

Signe mangler fire kollegaer: Rigshospitalet aflyser hjerteoperationer på grund af mangel på sygeplejersker

Byfornyelse

Sebastian er frustreret: Rantzausgade har fået en fed fuck-finger i julegave

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Trafik

Jens turde ikke krydse perron: Retter kritik af DSB

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Ballade i nattelivet

Heste og flere betjente på gaden: Politiet styrker indsatsen i nattelivet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

112

Hunde gik til angreb: Fem gymnasieelever på hospitalet

Annonce